USL a murit. Traiasca USD! (Opinii)

Sambata, 01 Martie 2014, ora 22:04
4118 citiri
USL a murit. Traiasca USD! (Opinii)
Foto: Gandul

USL a disparut. Ca si cum nici n-ar fi fost. Mai palpaie ceva resturi prin teritoriu, unde, in afara sa, mai functioneaza o multime de alte aliante, fie in consiliile judetene, fie in cele locale. Care mai de care. La fel de imprevizibile, la fel de diletante, la fel de fara perspectiva.

Dar sa dispara ditamai constructia politica nationala de peste 70% si sa nu deplanga nimeni frustrarea cauzasilor nu ne-am asteptat. Iar inconsistenta regretelor nu are decat o singura explicatie, dar o multime de urmari. Unele in timp.

Improvizatie si multa naivitate

Subtirimea parerilor de rau arata ca uniunile, coalitiile, aliantele de partide si formatiuni romanesti nu ating un anume grad de maturitate, nici de consistenta si omogenitate, iar adunarea la aceeasi masa a mai multor lideri genereaza intotdeauna concurenta pe acelasi culoar, apoi certuri nesfarsite soldate cu divort. Si asta pentru ca, de fiecare data, fondatorii aliantelor sunt diletanti, nu-si tin cuvantul, triseaza bazandu-se pe bunavointa sau naivitatea celorlalti, iar ulterior intre membrii componenti se instaleaza suspiciunile. Ca la jocul de carti pe bani.

De ce triseaza cand stiu bine ca pana la urma adevarul iese la iveala? Se merge pe ideea ca intre timp acumuleaza mai multa putere in dauna aliatilor care, pusi in fata faptului implinit, ar putea fi nevoiti sa-si accepte situatia. A se observa ca acesta este morbul letal care a macinat din interior sanatatea si viitorul tuturor uniunilor partinice.

Boli grave si istorii complicate

De ce se imbolnavesc atat de repede aliantele noastre cand in alte tari rezista uneori zeci de ani? Fiindca sunt construite in graba, se bazeaza pe idealism si improvizatii, pe relatiile intre lideri, prieteni la inceput, dusmani de moarte dupa. Improvizatie inseamna si ceva ideologie, programe minimale de ici pana colo, de obicei pana la alegeri, dar proiectele de anvergura economica si sociala, uneori acceptate de toti, raman pe hartie. De neseriozitate si tradari nici nu vrem sa mai amintim.

Insa consecintele destramarii aliantelor pot fi catastrofale pentru lideri si partide. Astfel, dupa dezmembrarea coalitiei guvernamentale din 1996, PDSR si-a schimbat numele spre a pacali vigilenta electoratului, dar a pierdut alegerile in favoarea Conventiei Democratice, PUNR si PSM n-au mai intrat in Parlament.

Disparitia CD in 2000 le-a incheiat cariera taranistilor si tuturor liderilor PNTCD, iar PNL si PD s-au multumit cu mai putin de 9%. Efecte au fost si dupa disparitia Aliantei DA: ruperea PNL si impiedicarea acestuia de a participa la masa tratativelor. Iar spargerea coalitiei de guvernamant in 2012, i-a coborat pe portocalii initial sub 15%, apoi sub 10%, guvernele Boc si Ungureanu cazand in urma unor motiuni de cenzura.

USL, o stare de spirit?

Fata de coalitiile anterioare, "USL a fost mai mult decat o alianta politica, a fost o stare de spirit", zice Liviu Dragnea, unul din liderii importanti ai PSD. Cea mai buna dovada ar fi majoritatea parlamentara de peste 70%, lasand deoparte ca aceasta n-a reusit sa impuna nici regionalizarea, nici revizuirea Constitutiei, nici reducerea cheltuielilor din administratie, nici reformarea unor sectoare vitale... Numai poezia si vorbele frumoase ale dlui Dragnea n-au fost de ajuns.

USD are nevoie de spatiu vital

In schimb, USL a reusit sa intareasca PSD-ul si pe liderul acestuia, Victor Ponta, carora, de la preluarea guvernarii, le-au crescut peste masura curajul si pretentiile, descotorosindu-se cum-necum de tovarasii de drum liberali. Sociologii si psihologii ar numi metoda de inlaturare a unui concurent periculos fie fratricid, fie paricid, iar urmarile unor astfel de evenimente sunt greu de estimat. Fratricid pentru ca USL a fost o constructie politica bazata pe prietenia intre Crin Antonescu si Victor Ponta, iar paricid fiindca ambii erau parintii acestei aliante.

Desi renuntarea la liberali a fost pregatita din timp, PNL a rezistat incercarii de rupere. Caci brandul USL trebuia sa lucreze numai pentru PSD. Cu toata diabolizarea lui Crin, devenit omul negru, intrigantul, tradatorul, cu toata batjocorirea PNL, ajuns o locanta mizera, prost famata, PNL nu s-a aciuat in curtea larga a PSD.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#USL USD coalitii democratie, #Antonescu Ponta despartire, #rupere USL coalitie , #stiri USD