Alegeri la foc automat în USR, după demisia lui Drulă: ”Trebuie să ne regrupăm rapid, să ne reîntoarcem către cetățeni”

Marti, 11 Iunie 2024, ora 14:50
4821 citiri
Alegeri la foc automat în USR, după demisia lui Drulă: ”Trebuie să ne regrupăm rapid, să ne reîntoarcem către cetățeni”
Alegeri în USR FOTO Facebook / USR

Președintele demisionar al USR, Cătălin Drulă, a anunțat că vrea să predea ștafeta până la finalul lunii. Formațiunea trebuie să își aleagă un nou Birou Național și un nou președinte.

Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanu, a explicat într-o conferință de presă că noul președinte de partid va conduce lucrările Congresului.

„Pe 29 iunie vom avea un nou Birou Național. (...) Alegem separat președintele, prin votul tuturor membrilor, este un vot electronic, este în statutul USR. Biroul Executiv al partidului este ales de delegații de Congres. Sunt 24 de colegi care conduc acum partidul. Vor fi 24 de pe 29 iunie”, a spus reprezentantul USR.

Calendarul alegerilor din USR

„Am stabilit că vom avea alegerea președintelui după următorul calendar: depunerea candidaturilor până la finalul săptămânii. Săptămâna viitoare vom avea campania internă. Pe 24 și 25 vor fi alegerile online, turul I. Va fi turul doi pe 27 și 28”, a explicat Moșteanu cu privire la alegerea noului președinte.

Biroul Național va fi ales într-un Congres pe 29 iunie. „Cel puțin pe 28 va fi clar cine va fi noul președinte al USR. (...) Sâmbătă, noul președinte va conduce lucrările Congresului în care va fi ales Biroul Național”, a mai arătat purtătorul de cuvânt.

„E un calendar rapid, trebuie să ne regrupăm rapid. Trebuie să ne reîntoarcem către cetățeni rapid, pentru că avem în față alegerea președintelui României și apoi parlamentarele la finalul anului. Pe 15 iulie va trebui să începem strângerea de semnături pentru candidatura la prezidențiale. (...) Vom avea la finalul lunii o nouă structură de conducere pentru a ataca următoarele bătălii electorale”, a mai explicat Ionuț Moșteanu.

Decizia păstrării alianței cu PMP și Forța Dreptei va fi luată de conducerea care se va instala la finalul lunii.

Acuzații de fraudă la alegerile locale și europarlamentare

Reprezentantul USR a mai acuzat nereguli cu privire la alegerile organizate duminică. „Sunt fraude. Am cerut renumărarea voturilor. Decizia politică este să nu se renumere. Noi o să mergem în continuare, și la Biroul Electoral Municipal, și la Biroul Electoral Central și apoi vom merge în justiție”, a mai anunțat Moșteanu.

Formațiunea a pierdut Primăria Sectorului 1 și pe cea a Sectorului 2.

Drulă pleacă de la conducerea USR

Cătălin Drulă a anunțat că părăsește conducerea USR ca urmare a rezultatelor la alegerile de duminică, în urma cărora partidul a pierdut mai multe primării și a avut un scor mic pentru Parlamentul European.

Drulă a anunțat că va convoca în cursul zilei de marți, 11 iunie, Congresul partidului la sfârșitul lunii. La Congres va fi ales un nou Birou Național, iar noul președinte al USR va fi ales înainte de Congres.

În cărți pentru șefia partidului este preconizat numele lui Dominic Fritz, primarul reales al Timișoarei, nominalizat atât de Cătălin Drulă, cât și de fostul președinte de partid Dan Barna. Edilul din Timișoara a susținut că nu va putea sta deoparte.

Vehiculată încă înainte de demisia lui Drulă, drept un concurent la șefia formațiunii, nici Elena Lasconi, realeasă primar în Cîmpulung Muscel, nu a negat o posibilă candidatură.

Primărița a lansat și mai multe propuneri precum schimbarea statutului formațiunii, astfel încât candidatul la președinție să fie ales de toți membrii. O altă propunere este întoarcerea mai multor foști membri, fiind nominalizați inclusiv candidații independenți la europarlamentarele de duminică.

Lasconi a fost retrasă de pe lista USR pentru europarlamentare, în contextul unui scandal public cu fiica sa.

Cine i-ar putea lua locul lui Cătălin Drulă la șefia USR: „L-aș susține pe Dominic dacă facem curățenie. Dacă nu, o să mă înscriu în cursă”
Cine i-ar putea lua locul lui Cătălin Drulă la șefia USR: „L-aș susține pe Dominic dacă facem curățenie. Dacă nu, o să mă înscriu în cursă”
Alegerile de duminică aduc în USR un nou test democratic. Formațiunea este așteptată să își realeagă conducerea, după anunțul retragerii lui Cătălin Drulă de la șefia USR. Deciziile...
Cătălin Drulă vorbește de retragerea din fruntea USR și renunță la prezidențiale. Când se organizează alegeri pentru o nouă conducere și cine este favoritul VIDEO
Cătălin Drulă vorbește de retragerea din fruntea USR și renunță la prezidențiale. Când se organizează alegeri pentru o nouă conducere și cine este favoritul VIDEO
Președintele USR Cătălin Drulă a anunțat că se retrage din fruntea partidului după eșecul de la alegerilor de pe 9 iunie. Acesta a anunțat că ar putea urma la conducere primarul reales al...
#USR, #catalin drula, #demisie, #alegeri usr , #USR
  1. Susținătorii lui Clotilde Armand, protest la AEP și în fața Guvernului. Cer renumărarea voturilor la Primăria Sectorului 1 VIDEO
  2. Dominic Fritz: ”Avem responsabilitatea să dăm țării un președinte adevărat. Domnul Geoană nu este o alternativă la PSD”
  3. Diana Șoșoacă "este finanțată de ruși", susține în România un fost președinte al Parlamentului European. Senatoarea l-a amenințat cu tribunalul
  4. UDMR deține majoritatea în Consiliul Județean Satu Mare după numărarea voturilor. Câte posturi de consilieri are AUR
  5. La Sectorul 2 sunt dovezi clare de fraudă la numărarea voturilor, susține Dominic Fritz, candidat la șefia USR. "Vedem tăcere şi bagatelizare"
  6. Reacția ministrului de Interne Cătălin Predoiu după ce Partidul REPER i-a cerut demisia
  7. REPER cere demiterea conducerii AEP și a lui Cătălin Predoiu pentru "vicierea rezultatelor alegerilor din 9 iunie"
  8. S-a decis renumărarea voturilor la două secții din Brașov, după plângerea făcută de primarul Coliban
  9. PNL nu se sperie de Geoană. "Odată ce ajungem în turul doi, alegerile sunt câştigate"
  10. PNL face Congres pentru desemnarea candidatului la președinție, dar numele lui este deja cunoscut. "Am fi foarte încântaţi ca PSD să-l susţină"