Președintele USR Cătălin Drulă a sugerat la sfârșitul săptămânii trecute formarea unei construcții alături de PMP și Forța Dreptei pentru a „dărâma” PNL-PSD. Cu toate astea, analiștii contactați de Ziare.com notează că acest obiectiv nu este unul ușor.
Cătălin Drulă a precizat duminică, 22 ianuarie, că are o colaborare „foarte bună” cu Forța Dreptei, dar și cu PMP, la nivel local și a adăugat că și-ar dori o colaborare între cele trei partide pentru a „dărâma PNL-PSD”.
„Nu văd nicio formă de colaborare cu un partid extremist (AUR – n.r.). Iar în ceea ce îl priveşte pe domnul Orban avem o colaborare parlamentară foarte bună, depunem împreună moţiuni simple împreună, atacuri la CCR. În afara zonei parlamentare, colaborăm bine la nivel local, lucruri punctuale şi cu PMP. Atâta timp cât vorbim despre partide democratice, din zona care respectă valorile democratice, ne dorim o colaborare şi să oferim o alternativă României în 2024. Spun că doresc să colaborăm cu toţi cei care vor să pună umărul la dărâmarea PNL-PSD. E posibilă o construcţie şi alternativă de dreapta”, a afirmat Drulă.
În prezent, Forța Dreptei este forma din foști parlamentari de la PNL sub conducerea fostului premier Ludovic Orban, în timp ce PMP, care a trecut prin multiple scandaluri anul trecut, se află în afara parlamentului.
Contactat de Ziare.com, analistul Alfred Bulai a explicat că o eventuală alianță între cele trei partide „nu înseamnă mare lucru”, explicând că „pentru USR, două partide care-s mici, ca să fiu delicat, nu înseamnă mare lucru decât dacă devin principalul adversar al puterii”.
Totodată, această alianță ar putea servi mai mult partidelor mici decât USR-ului. „PMP a scăpat de pericolul afilierii, adică mâncării de către PNL. Vehiculul USR poate fi evident foarte bun, adică niște oameni care au structuri parlamentare”, notează analistul.
Alfred Bulai mai arată că o astfel de alianță ar putea câștiga procente importante în contextul în care s-ar afla singură în opoziție, asta dacă AUR rămâne într-o poziție de slăbiciune. Mai mult, această alianță ar putea prinde procente importante la alegeri și din voturile anti-PSD, care nu s-ar risipi la alte partide mai mici.
„Este o acțiune rațională a unor partide mici de a se lipi de un partid mare măcar ca să existe ca o pondere în Parlament. PMP are structuri locale, va fi de ajutor, apoi sunt 2-3 lideri de la Forța Dreptei care ar putea fi importanți la imagine”, a mai arătat politologul.
Mai departe, analistul remarcă că deocamdată niciunul dintre cele trei partide, USR, PMP și Forța Dreptei nu are un lider îndeajuns de puternic care să poată trage posibila alianță la alegerile din 2024.
„În această nouă structură nu prea există oameni care întrec trenul. Adică nu prea există oameni care să fie lideri și care să fie candidatul comun la prezidențiale. Pentru că ei dacă nu au candidat la prezidențiale pot să plece acasă. Nu-l văd pe domnul Tomac, sau pe Ludovic Orban, deși el e cel mai bun de acolo. Nici de la USR nu văd prea multă lume. Electoratul încă nu știe cum arată domnul Drulă. Însă dacă chiar o iau în serios, pot să lucreze mult la chestia asta și să fie spectaculoși. Dar deocamdată nu este o avalanșă de lideri importanți la această structură”, a mai arătat Alfred Bulai.
Un rol indirect asupra succesului celor trei partide îl va avea rotativa guvernamentală și modul în care se va așeza balanța puterii dintre PNL și PSD, dar și eventualele tensiuni de la vârful partidului liberal. Într-un scenariu în care la conducerea PNL revine un curent anti-PSD, liberalii ar putea recupera o parte din procente. De asemenea va fi important în 2024 și procentul oamenilor care merg la vot, PNL și PSD având un interes ridicat ca acesta să fie unul cât mai mic.
În prezent, USR și Forța Dreptei adună în Parlament 64 de aleși, adică mult sub numărul necesar pentru a iniția o moțiune de cenzură, chiar dacă s-ar alătura și parlamentarii din REPER.
Pe lângă colaborările parlamentare, liderii celor trei formațiuni au mai dat semne că ar putea forma o alianță la sfârșitul lunii octombrie anul trecut, când liderul USR Cătălin Drulă și liderul Forța Dreptei Ludovic Orban au participat la un eveniment PMP. Orban a publicat apoi o fotografie de grup cu cei trei, precizând că încă „există opoziție”.
”Doar o dreaptă curajoasă şi unită poate scăpa România din ghearele roşii ale frăţiei baronilor PSD şi PNL”, a afirmat și Eugen Tomac.
Cu cat prezenta la vot... Vezi tot