Claudiu Nasui, ministrul Economiei: "Saptamana aceasta ducem problema declaratiei de beneficiar real pentru firme in Coalitie"

Luni, 10 Mai 2021, ora 09:57
3424 citiri
Claudiu Nasui, ministrul Economiei: "Saptamana aceasta ducem problema declaratiei de beneficiar real pentru firme in Coalitie"
Claudiu Nasui/Facebook

Declaratia de beneficiar real pentru firme a redevenit obligatorie, sustine ministrul Economiei, Claudiu Nasui. De aceea, saptamana aceasta, problema va fi dusa in Coalitie, afirma ministrul Economiei, Claudiu Nasui, care spera sa-si convinga colegii sa ia o masura astfel incat statul sa nu mai ceara antreprenorilor declaratii cu informatii pe care le au deja.

"A redevenit obligatorie inutila declaratie de beneficiar real pentru firme la care statul deja detine informatiile. Ca de obicei, a intrat in vigoare fara ca statul sa prevada ca termenul de depunere e in cateva saptamani si ca o sa genereze o mare bataie de cap pentru antreprenori. Si fara sa introduca un termen alternativ pentru aceasta depunere. Asa cum v-am promis, saptamana trecuta am incercat sa introducem un amendament prin care sa eliminam din nou declaratia de beneficiar real. Din pacate, unii parlamentari au cerut amanarea discutiilor. De aceea, saptamana aceasta ducem problema in coalitie. Speram sa reusim sa ne convingem colegii sa aplicam modelul austriac si in Romania. Adica sa facem ce faceam si in Legea 108/2020. Statul sa nu mai ceara anual antreprenorilor romani declaratii cu informatii pe care le are deja. Pana atunci, insa, daca nu se depune declaratia acesta, amenda este de 5.000 de lei", a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Ce obligatii are statul roman

Nasui a explicat ca, potrivit unei directive a Uniunii Europene, statul roman are obligatia de a mentine un registru central cu beneficiarii reali ai firmelor din Romania. Directivele sunt obligatorii, dar felul in care statele membre ale UE decid sa le implementeze este la latitudinea lor, iar in Romania "statul alege de obicei sa implementeze directivele in modul cel mai dur mod posibil".

"Astfel, in 2019, statul a ales sa implementeze aceasta directiva in cel mai draconic mod posibil: sa ceara fiecarei intreprinderi romanesti o declaratie pe propria raspundere cu date pe care le are deja la Registrul comertului, iar asta in fiecare an, chiar daca nu se schimba nimic. Desi statul avea datele, a preferat sa le mai ceara inca o data. Pentru ca, de ce sa fie responsabilitatea si munca unui functionar, cand poate fi a contribuabilului? Asa a aparut declaratia de beneficiar real. In teorie, fiecare firma trebuia sa o depuna chiar din anul 2020. Vestea buna a fost atunci ca am reusit sa trecem Legea 108/2020, care a scutit marea majoritate a firmelor de aceasta birocratie inutila. Legea facea parte din ceea ce s-a numit pachetul de debirocratizare si transparentizare. Ca sa ramanem in cadrul european, am aplicat o solutie care exista deja in alte tari, anume in Austria. Pentru a usura povara birocratica asupra mediului privat, statul austriac se uita direct in baza de date a Registrului comertului si putea prelua datele. Fix aceasta solutie am implementat-o si pentru Romania", a continuat ministrul Economiei.

El a subliniat ca Executivul trebuia sa notifice Comisia europeana de aceasta lege, dar, desi legea a fost promulgata pe 3 iulie 2020, Guvernul nu a facut acest lucru. Dimpotriva, la 21 iulie 2020, a notificat Comisia Europeana ca a transpus directiva complet, cu toate actele normative relevante de transpunere, dar n-a spus nimic de Legea 108/2020.

"Comisia a interpretat aceasta 'omisiune' drept o lipsa de cooperare loiala a Romaniei si a inteles ca informatiile privind beneficiarii reali ar lipsi. MAE a solicitat MFP si Oficiului pentru Combaterea Spalarii Banilor un punct de vedere pana pe data de 9 septembrie 2020. In octombrie, Oficiul a transmis un punct de vedere in care a explicat ca prevederile Legii 108 nu impiedica identificarea beneficiarului real. In februarie 2021, Comisia a comunicat o scrisoare prin care arata ca explicatiile furnizate au fost nesatisfacatoare, deoarece, din ce a comunicat Romania, 'informatiile privind beneficiarii reali nu sunt preexistente si nici nu pot fi obtinute imediat din surse alternative'. Acest lucru este evident fals. Aici e a doua ciudatenie. Ca nici pana acum nu am aflat de ce Comisia a fost informata astfel, chiar de catre statul roman.

Amendament pentru reintroducerea declaratiei

Cel mai important, insa, Comisia nu ne-a spus sa modificam legea, ci ne-a rugat sa transmitem un raspuns in termen de doua luni pentru a le explica situatia mai clar. Adica pana in luna aprilie. Ce ar fi trebuit sa faca statul roman, daca chiar i-ar fi pasat de antreprenori si de debirocratizare? Sa raspunda ca directiva se aplica fix pe modelul altor tari cum este Austria", a semnalat Claudiu Nasui.

Ministrul a adaugat ca, in loc sa raspunda Comisiei, Oficiul pentru Combaterea Spalarii Banilor a trimis la Parlament un amendament pentru reintroducerea declaratiei, cu motivul ca "ne aflam in risc de infringement".

"Amendamentul care a reintrodus declaratia nu a fost discutat niciun moment in coalitie. Ci a fost strecurat printre alte 277 de amendamente in ultima secunda la o lege care era deja pe circuit. Este un mod de a face legea pe furis. Ca sa nu credeti ca exagerez, amendamentul prin care a fost reintrodusa aceasta declaratie este al 256-lea din 277 de amendamente. Inteleg de la colegii din Parlament ca a sosit cu doar cateva ore inainte de a fi votat. De ce? Pentru a se asigura ca nu are timp nimeni sa citeasca serios cele 277 de amendamente, printre care si acesta. Va dati seama ca cu 277 de amendamente aproape s-a rescris in totalitate textul initial al legii", a precizat Nasui pe reteaua de socializare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
YouTube își continuă campania împotriva extensiilor de tip Adblock. Ce măsură a luat compania
YouTube își continuă campania împotriva extensiilor de tip Adblock. Ce măsură a luat compania
Google a anunțat recent o actualizare a termenilor de utilizare pentru platforma YouTube, care interzice explicit folosirea aplicațiilor terțe ce facilitează blocarea reclamelor. Această...
#Claudiu Nasui, #Claudiu Nasui USR, #nasui , #Claudiu Nasui