USR a transmis marți, 6 decembrie, că mai sunt 25 de zile până când guvernul trebuie să abroge pensiile speciale, deoarece în caz contrar riscă să rateze un jalon din PNRR.
Totodată, liderul USR anunță că depune un proiect de lege pentru eliminarea pensiilor speciale pentru securiști.
Președintele USR Cătălin Drulă i-a acuzat pe miniștrii coaliției de guvernare că atunci când ei merg la Bruxelles să renegocieze PNRR, ei doresc de fapt să „ceară UE să nu mai elimine pensiile speciale”.
„Mai sunt 25 de zile până când guvernul trebuie să abroge pensiile speciale, să le desființeze, așa cum spune jalonul și termenul din PNRR. Pensiile speciale reprezintă 1% din PIB, ceea ce este mai mult decât bugetul de exemplu alocat cercetării, care este 0,6% din PIB. Este de opt ori mai mare decât pensia contributivă în medie. Așadar, nu toți cetățenii sunt egali, unii sunt speciali.
Premierul Ciucă, ministrul Muncii Budăi dar și Marcel Boloș au fost de nenumărate ori la Bruxelles pentru a scoate din PNRR pensiile speciale. Când ei spun că merg Bruxelles să renegocieze PNRR, de fapt asta vor să zică, că merg acolo să ceară UE să nu mai elimine pensiile speciale. Nu au reușit, UE ne cere să eliminăm pensiile speciale”, a transmis marți dimineață liderul USR Cătălin Drulă.
Mai departe, Drulă a făcut un apel la liderii PSD și PNL să voteze proiectul USR din parlament privind eliminarea pensiilor speciale pentru primar dar și parlamentari și a anunțat că partidul său va depune luna aceasta un proiect de lege pentru eliminarea pensiilor speciale pentru lucrătorii din Securitate.
„De ce coaliția Nicu și Marcel nu abrogă definitiv pensiile speciale pentru primari? Noi cerem parlamentului să voteze de urgență legile depuse de USR pentru eliminarea pensiilor speciale ale primarilor și parlamentarilor.
Este absolut revoltător că securiștii să primească pensii speciale. Sunt oameni care au adus teroarea și care astăzi primesc în mod sfidător pensii speciale. USR va depune luna aceasta o lege pentru eliminarea pensiilor speciale ale lucrătorilor securității care au făcut poliție politică. E vorba de 1.300 de foști ofițeri de securitate și miliție, mulți dintre ei încă în viață. Acești criminali continuă să fie privilegiații României democratice. Fac un apel la parlament, la majoritatea PSD-PNL să nu mai protejeze torționarii securității”, a adăugat Drulă.
Deputatul USR Cristian Seidler a amintit apoi că astăzi se împlinește un an de când partidul a inițiat un proiect pentru eliminarea pensiilor speciale pentru aleșii locali, și că acesta este ținut la sertar intenționat de către PNL - PSD.
„Jalonul 215 din PNRR prevede reforma pensiilor speciale până la finalul acestui an. Domnul Budăi vorbește despre trimiterea legii până la finalul anului, dar nu acesta este jalonul. Proiectul de abrogare a pensiilor speciale pentru parlamentari stă în parlament, în sertare. Același lucru se poate întâmpla și cu legile trimise de guvern.
Exact de 1 an de zile, din 6 decembrie 2021, proiectul USR de eliminare a pensiilor speciale pentru aleșii locali zace degeaba la Senatul României, asta după ce a fost adoptat în procedură tacită, neavând curajul coaliția actuală să se pronunțe asupra acestui proiect de lege.
Dacă guvernul își propune până la finalul acestui an doar să trimită un proiect, e clară intenția, nu vor să se atingă de pensiile speciale. Coaliția vrea să inducă opiniei publice ideea că nu te poți atinge de pensiile speciale, că specialii sunt speciali. Mesajul USR rămâne același, se poate să scăpăm de pensiile speciale. Se poate politic, juridic și constituțional”, a afirmat Seidler.
La final, fostul europarlamentar Cristian Ghinea a anuțat că USR lansează o campanie împotriva pensiilor speciale. Totodată, acesta a prezentat un nou site lansat de USR - stoppensiispeciale.ro, unde oamenii își pot face un calcul al pensiei să vadă câți bani ar fi primit dacă ar fi beneficiat de o pensie specială pe baza contributivității.
„Lansăm azi campania stop pensii speciale. Este un exercițiu de transparență. Oamenii nu știu situația pensiilor speciale. Ne luptăm cu acele instituții care țin ascunde pensiile speciale ale foștilor lucrători ai lor, de exemplu SRI. Vom avea o campanie de a aduce la lumină aceste cazuri”, a afirmat Ghinea.