Proiect de lege: Toate contractele cu statul sa fie publice. Avem cel mai mare cost al coruptiei din Europa! La noi, totul e cu 30% mai scump

Sambata, 03 Februarie 2018, ora 20:03
7103 citiri
Proiect de lege: Toate contractele cu statul sa fie publice. Avem cel mai mare cost al coruptiei din Europa! La noi, totul e cu 30% mai scump
Foto: CC0 Public Domain

USR vrea sa oblige autoritatile si institutiile statului sa publice toate contractele si actele aditionale incheiate cu furnizorii, pentru a reduce "costul coruptiei" si a "alinia modul de cheltuire a banilor publici cu interesele si prioritatile cetatenilor", potrivit unui proiect depus la Senat.

USR propune modificarea articolului 5 din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, in sensul reglementarii unei obligatii in sarcina autoritatii sau institutiei publice de a publica toate contractele si actele aditionale incheiate cu furnizorii - "contractele de achizitie publica, contractele sectoriale, contractele de concesiune lucrari si contractele de concesiune servicii in care autoritatea sau institutia publica este parte, precum si actele subsecvente acestor contracte", potrivit proiectului.

Modificarea articolului 5 din Legea nr. 544/2001 ar urma sa sporeasca transparenta procesului de alocare a resurselor si sa permita accesul la informatii al unui "larg public cointeresat", sustin initiatorii in expunerea de motive.

USR precizeaza ca obiectivele acestei initiative legislative sunt: reducerea costului coruptiei si alinierea modului de cheltuire a banilor publici cu interesele si prioritatile cetatenilor.

"Datele arata ca Romania este pe primul loc in UE in ceea ce priveste costul coruptiei in achizitiile publice, pretul mediu per contract fiind mai mare cu aproximativ 33% decat in restul tarilor europene", sustine deputatul USR Cosette Chichirau, in expunerea de motive.

Cosette Chichirau reaminteste cazul primarului comunei aradene Archis care a comandat de la o firma nu mai putin de 760 cosuri de plastic, cu accesoriile necesare, pentru care trebuie achitate facturi de 678.000 de lei, desi nu s-a organizat nicio licitatie publica.

Potrivit calculelor, fiecare cos de gunoi cumparat de primarul comunei Archis a costat 800 de lei, desi "firmele vand pe internet produse similare cu 150-200 de lei", precizeaza deputatul USR.

Senatul este prima Camera sesizata.

#publicare contracte proiect lege, #proiect lege USR contracte furnizori, #proiect lege publicare contracte , #Cosette Chichirau