Nu toti primarii sunt hoti, dimpotriva multi dintre ei fac o treaba foarte buna, dar problemele administratiei locale din mediul rural nu se pot rezolva decat purtand un dialog corect si cinstit, sustinand procesul de descentralizare si transparentizand cheltuielile publice.
Acestea sunt concluziile exprimate la unison de cei doi parlamentari USR care au participat luni la o intalnire organizata la Poiana Brasov de Asociatia Comunelor din Romania (ACoR).
Infiintata in 1997, asociatia este condusa tot de atunci de Emil Draghici, primar din 1992 al comunei Vulcana-Bai (Dambovita), avand misiunea "de a realiza o uniune mai stransa intre comunele din Romania promovand idealurile si principiile prevazute in Carta europeana a autonomiei locale".
ACoR a organizat in fiecare an intalniri cu politicienii de la nivel central, dar asta nu a oprit degradarea continua a comunitatilor rurale.
Anul acesta, ACoR propune semnarea Pactului National "Viitorul Satului Romanesc", al carui prim draft a fost prezentat luni la Poiana Brasov, in cadrul evenimentului la care au fost prezenti si parlamentarii USR Cristian Seidler si Allen Coliban.
"Ma asteptam la o dezbatere despre problemele serioase ale satului autohton, dar a fost o sedinta de minimizare a neregulilor majore sesizate de-a lungul timpului referitor la PNDL (Programul National de Dezvoltare Locala - n.red.) si de respingere a sugestiei de prevenire a acestora prin mecanisme de control", a scris pe Facebook deputatul USR Cristian Seidler.
Acesta a mai dezvaluit ca "parerea aproape unanima a fost ca pensiile speciale pentru alesii locali sunt un mod de a le face dreptate primarilor care au avut indemnizatii prea mici in ultimii 30 de ani", dar si ca el si colegul sau au fost huiduiti si jigniti de alesi, pentru ca au promis ca USR va elimina pensiile speciale.
"Dupa ce a plecat ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Daniel Suciu, huiduielile la adresa noastra s-au aplanat, jignirile aproape ca au disparut, discutiile informale au devenit mult mai rationale. (...)
Satul romanesc are nevoie de finantare pentru investitii, iar guvernarea USR va sprijini investitiile eficiente ale administratiei publice locale. Nu becuri de 2.000 de euro, nu toalete de 200.000 de euro, nu sisteme de alimentare cu apa lipsite de apa, nu asfaltari superficiale, nu contracte date cu dedicatie unor firme de partid. Prea multe comune din Romania sufera de depopulare si nu se pot sustine financiar singure", a mai scris pe Facebook Cristian Seidler.
La randul sau, senatorul USR Allen Coliban s-a aratat intrigat de modul in care s-au purtat discutiile la care fusesera invitati.
"Ni s-a spus ca este vorba despre un dialog, despre o dezbatere. Am dat in schimb peste formatul A3 - agitatori, huiduieli, aplauze, jigniri. Manipulare - USR, care 'vrea sa taie finantarile pentru satul romanesc'.
Ma asteptam sa vorbim despre problemele pe care le au primarii de comune. Despre cum putem imbunatati cadrul actual. Despre cum putem da comunitatilor locale mai multa independenta, mai multa putere de decizie, mai multe oportunitati, o descentralizare reala - totul, intr-un mod transparent si auditabil", a scris Allen Coliban pe Facebook.
Iata si cateva comentarii culese de pe paginile celor doi parlamentari USR:
Florin Stoican: Ruralul este mult mai captiv clientelismului de partid, din cauza saraciei si lipsei de oportunitati pentru oamenii de acolo.
Catalin Nedelcu: Este foarte greu de ajutat satul romanesc daca nu vine la pachet cu dorinta alesului local pentru acest lucru. Daca nu vom avea comunitati vii care sa isi doreasca schimbarea, atunci nici USR si nicio alta forta politica nu poate ajuta satul romanesc.
Renate Hermina Raica: Este nevoie de mult mai mult dialog la sate. Doar cand satenii vor constientiza ca alesii locali sunt acolo sa-i reprezinte si ca trebuie sa raspunda comunitatii, doar atunci putem spera la o schimbare.
Simona Rau: Putem ajuta mult mai mult noi. Cei care avem acces la informatie si la sateni. Fie ei rude, prieteni, vecini etc. Cativa oameni nu vor reusi sa ajunga la cetatenii romani prizonieri autoritatilor reprezentate de politicieni infractori si media aflati in mainile lor.
Un acord care suna bine pe hartie
Contactat de Ziare.com, senatorul USR Allen Coliban a acceptat sa ne spuna mai multe despre intalnirea de la Poiana Brasov si planurile partidului sau pentru dezvoltarea localitatilor din mediul rural.
"Asociatia Comunelor din Romania a invitat reprezentanti ai mediului politic la ceea ce se dorea a fi o dezbatere. A venit si dl ministru al Dezvoltarii, Daniel Suciu, au mai fost reprezentanti de la PNL si de la UDMR.
Sincer, eu ma astept ca dialogul din mediul politic, dinspre politica locala spre politica centrala, sa fie bazat pe niste probleme si pe cautarea in comun a solutiilor. Si exact asta nu s-a intamplat. Ni s-a propus un acord pe hartie, pentru a-l semna si care sa fie un fel de pact national pentru revitalizarea satului romanesc.
Ei bine, pactul asta, in forma scrisa, arata aproape acceptabil, pentru ca mergea pe niste piloni in care si noi credem, care tin de independenta, descentralizare si alocare de resurse astfel incat sa putem dezvolta comunitatile rurale. Avea si un capitol despre invatamant. Deci pe hartie si la nivel de principii arata bine, insa discutia a fost, de fapt, doar despre PNDL.
In timpul dezbaterii, noi am adus argumentele pentru care nu suntem (pe forma, nu pe fond!) de acord cu PNDL. Noi consideram ca trebuie sa existe fonduri pentru dezvoltarea ruralului si pentru reducerea deficitului de dezvoltare intre urban si rural, principiul este bun, dar problemele de implementare sunt cunoscute si despre asta am si vorbit.
Despre dependenta pe care ajung sa o aiba primarii si comunitatile locale de politica centrala si, in general, de mediul politic", ne-a spus senatorul USR.
Intrebat daca alesii locali au avut curajul sa isi expuna si nemultumirile, Allen Coliban a raspuns: "Doar la adresa USR".
"Si asta pentru ca noi eram singurii de acolo care nu aveau primari. Dat fiind ca noi ne-am constituit dupa alegerile locale din 2016, avem parlamentari, dar nu avem reprezentanti la nivel de primari si de presedinti de consiliu judetean. Cumva ne asteptam la aceasta atitudine, pentru ca de doi ani ni se tot spune treaba asta - Ce stiti voi, voi nu sunteti in mediul asta, nu aveti un input real", a completat senatorul USR.
La fel ca si colegul sau care a fost prezent la eveniment, Allen Coliban sustine nevoia unui dialog corect despre realitatile din mediul rural.
"In primul rand, daca discutam despre finantari, trebuie sa mergem pe descentralizare. Trebuie sa respectam acest principiu si sa ducem decizia cat mai aproape de comunitate, pentru ca la nivel de comunitate cunosti problemele si poti gasi solutii. Ce nu sustinem, si care a fost problema pe care am avut-o noi cu implementarea PNLD, a fost imaginea aceasta - ca totul sta in pixul lui Dragnea.
De cand a aparut acest program, asa a fost si comunicat, si perceput: Decizia sta in pixul unui numar restrans de politicieni.
Dincolo de asta, am vazut cu totii problemele semnalate si in spatiul public: primari care au spus rusinati ca au atribuit niste contracte pentru ca asa li s-a recomandat de la centru, am vazut ca unele lampi ajung sa coste cate 2.000 de euro, am vazut toate problemele legate de faptul ca s-au cheltuit niste bani nu in cel mai eficient mod posibil.
Cred ca aceste situatii pot fi structurale sau pot fi exceptii, dar oricum, ele nu ar trebui sa fie acceptabile atunci cand vorbim despre cheltuirea banului public. Si exista investigatii, inclusiv jurnalistice, care arata ca exista o increngatura de firme sau o retea de interese politice care gestioneaza, de fapt, aceste lucruri.
Iar de PNDL nu a indraznit nimeni sa se planga si asta mi s-a parut cumva surprinzator. Cumva se nega existenta acestor probleme mentionate in spatiul public. Dar, dupa aceea, in discutiile avute la final (pentru ca am fost abordati de unii dintre primari), s-a vorbit mult mai normal, pe o cale de mijloc", a explicat acesta.
Cat despre proiecte pe bani europeni pentru satele si comunele romanesti, "s-a discutat la modul in care primarii au fost prezentati ca fiind incapabili sa le acceseze".
"Au fost cateva probleme semnalate, legate de implementare, mai ales pe Programul National de Dezvoltare Rurala. Existau niste limite, existau niste sume care nu intotdeauna sunt suficiente si evident mediul politic se plange de birocratizarea acestui sistem, de greutatea cu care reusesc sa acceseze aceste fonduri. Noi nu negam, sunt probleme reale, dar le putem rezolva cu un dialog corect si cinstit", a adaugat Allen Coliban.
Intrebat cum ar putea reusi USR sa dialogheze cu primarii din mediul rural ca sa le arate ca ar putea exista si un alt gen de administratie locala, Allen Coliban a tinut sa sublinieze: "In primul rand, noi recunoastem ca exista primari, multi, care fac o treaba foarte buna".
"Noi nu sustinem un punct de vedere extremist, cum ca toti primarii sunt hoti. Nici pe departe! Insa vrem sa gasim acea metoda prin care sa transparentizam exact aceasta eficienta in cheltuirea banului public.
Pe de alta parte, ne pregatim si noi sa intram in acest cerc al partidelor care au primari si consilieri locali. Acest lucru se va intampla la anul, in 2020. Ce am vrut noi sa transmitem este ca noi suntem de partea lor din perspectiva redarii demnitatii - sa nu mai existe aceste interferente si aceasta dependenta de factorul politic central.
Le-am spus inclusiv faptul ca avem legitimitate sa stam la aceeasi masa si sa avem un dialog pentru ca avem 2 milioane de voturi, obtinute in 26 mai, ale celor care au spus clar 'Fara hotie ajungem departe' si care ne trimit sa purtam acest dialog. Din pacate, mesajul nu s-a inteles", a admis senatorul USR, precizand totodata ca urmeaza ca in luna octombrie sa fie organizata o noua masa rotunda cu partidele politice, in cadrul careia se doreste semnarea acestui Pact despre Viitorul Satului romanesc prezentat luni.
Intrebat cum isi va stabili USR candidatii la primarii, tinand cont ca anul viitor vom avea alegeri locale si USR participa pentru prima data, Allen Coliban a subliniat ca s-a decis sa se mearga in continuare pe formatul aliantei USR-PLUS, la fel ca la europarlamentare.
"Am stabilit ca vom continua in formatul acesta de alianta pentru a merge la victorie in toate cele trei tururi de scrutin care urmeaza - alegerile prezidentiale, locale si parlamentare. Pentru asta ne propunem sa gasim cei mai buni candidati, iar procesul sa fie unul transparent. Ce ati vazut la Timis este doar un prim exemplu.
Practic, avem o perioada in care ne desemnam intern candidatii pentru functiile de presedinti de CJ, de primari in marile orase si in comune, si pentru listele de consilieri locali. Dupa care va exista procesul de primaries impreuna cu partenerii de la PLUS, transparent, cu dezbateri in spatiul public, astfel incat la final sa luam impreuna cele mai bune decizii.
Ce e important de spus este ca exista autonomie locala a filialelor. Practic, nu exista modelul acela cu Agamita Dandanache parasutat de la Bucuresti, ci fiecare filiala este libera sa isi decida candidatii si sa isi organizeze acest proces intern. Se incurajeaza ca toate deciziile la nivel USR-PLUS sa se ia prin acord, nu in context concurential.
Pe de o parte, suntem datori in fata electoratului care si-a aratat increderea in noi in 26 mai sa sporim aceasta incredere si sa venim cu solutii si cu oameni potriviti, dar pe de alta parte nu e vorba despre un concurs de frumusete in care trebuie sa ne grabim. Nu. Trebuie sa luam cele mai bune decizii si sa venim cu cei mai buni candidati", a subliniat senatorul USR Allen Coliban.
Vezi aici o relatare de la evenimentul organizat luni de ACoR: