Contestarea Legilor Justitiei la CCR incaiera Opozitia. De ce nu vor liberalii sa dea 4 semnaturi?

Miercuri, 10 Ianuarie 2018, ora 10:11
8027 citiri
Contestarea Legilor Justitiei la CCR incaiera Opozitia. De ce nu vor liberalii sa dea 4 semnaturi?
Foto: Arhiva site/CCR

Contestarea Legilor Justitiei la CCR a dus la dispute intre partidele Opozitiei pe tema termenului de contestare. PNL a contestat anul trecut legile la Curte, in timp ce cei de la USR si PMP si-au unit fortele la inceput de an pentru a face sesizarea.

Doar ca, e nevoie de 50 de deputati pentru a putea sesiza CCR, iar USR si PMP au 46 impreuna, asa ca au cerut ajutorul liberalilor pentru a-si implini misiunea. Deranjati de solicitarea facuta public, insa, cei de la PNL au sustinut, prin vocea presedintelui Ludovic Orban, ca de fapt USR a depasit termenul de sesizare.

"PNL a atacat in termen constitutional toate Legile Justitiei - 303, 304, 317 - si legea de modificare a ANI la Curtea Constitutionala, in termenul prevazut de lege. Asta ca le dam semnaturi si la altii... Pai parlamentari semneaza mai multe sesizari la Curtea Constitutionala? Doi: Este iesit din termen. Trei: Noi am atacat la CCR", a spus Orban marti seara.

O reactie a venit si de la consilierul general PNL Ciprian Ciucu, deranjat de atitudinea celor de la USR.

"Eu daca vreau sa colaborez cu un coleg din opozitie ma duc la el, ii prezint ideea cu cateva zile in avans, ii explic beneficiile, ii creez spatiu comun, relativ egal de exprimare in public si pun accentul pe ideea de a fi impreuna, nu doar ma folosesc de prezenta/voturile lui. Nu ma duc sa-i bag o foaie sub nas si 'hai, semneaz-o' ca uite ce chestii dastepte fac eu. In fine, asa sunt eu", a scris Ciucu marti pe Facebook.

Postarea sa a fost privita drept o aroganta de unii utilizatori ai retelei de socializare, care au atras atentia ca "din cauza orgoliilor PNL s-a pierdut Primaria Bucuresti. Acum stam cu Firea. In curand vom avea si legile justitiei promulgate din aceleasi orgolii PNL-iste".

Si cei de la USR au venit si ei cu explicatii despre demersul lor, aratand ca termenul nu este depasit si ca sesizarea lor contine elemente care nu au fost luate in calcul de PNL sau de Inalta Curte, astfel ca reprezinta o sansa in plus, sau macar prelungeste calendarul de adoptare.

"In legatura cu actiunea USR de contestare a constitutionalitatii Legilor Justitiei, factual:

1) Termenul de depunere a acesteia nu este depasit. Atat in Constitutie, cat si in numeroase decizii CCR ulterioare (ex. decizia CCR 89/2017*) se prevede admisibilitatea sesizarilor pana la data promulgarii legilor de catre Presedinte (care nu a avut loc).

2) Actiunea USR (semnata si de PMP) are noi argumente de neconstitutionalitate neridicate pana acum in celalalte doua actiuni deja pe rol (cele initiate in decembrie de PNL si de Inalta Curte). Noile critici si argumente ar putea duce la declararea ca neconstitutionale a legilor in ansamblu (in special, cele legate de procedura) sau a unor articole importante.

3) Actiunea USR ar putea avea ca efect prelungirea calendarului de adoptare a acestor legi, un efect dorit de toate partile societatii care s-au opus acestor legi votate de PSD-ALDE-UDMR.

4) Constitutia prevede un numar de 50 de deputati pentru a putea sesiza CCR. USR si PMP au 46 de deputati impreuna care au semnat sesizarea pana acum.

Speram sa obtinem si semnaturile lipsa. E o cauza la care orice forte politice si orice parlamentari care se opun Legilor Justitiei ar trebui sa se alature", a explicat pe Facebook deputatul USR Catalin Drula.

Candidatură „surpriză” la alegerile parlamentare 2024. Viorica Dăncilă, pe listele partidului condus de Cristian Terheș SURSE
Candidatură „surpriză” la alegerile parlamentare 2024. Viorica Dăncilă, pe listele partidului condus de Cristian Terheș SURSE
După o pauză din politică, Viorica Dăncilă, fostul premier al României (PSD), s-ar pregăti să candideze la alegerile parlamentare din 2024, însă, pe listele Partidului Național...
"Punți rupte" între PSD și PNL, susține Florin Roman. Liberalii rămân la guvernare pentru a evita "două-trei luni de instabilitate"
"Punți rupte" între PSD și PNL, susține Florin Roman. Liberalii rămân la guvernare pentru a evita "două-trei luni de instabilitate"
Vicepreședintele PNL Florin Roman s-a arătat hotărât că alianța cu PSD se apropie de final miercuri, 11 septembrie. Liberalul spune că momentul din care „punțile dintre PNL și PSD sunt...
#sesizare Legi Justitie CCR PNL USR , #parlamentari
  1. Candidatură „surpriză” la alegerile parlamentare 2024. Viorica Dăncilă, pe listele partidului condus de Cristian Terheș SURSE
  2. "Punți rupte" între PSD și PNL, susține Florin Roman. Liberalii rămân la guvernare pentru a evita "două-trei luni de instabilitate"
  3. Analiză: Ce lipsește din cartea lui Ciucă?
  4. Ședința de Guvern, amânată pe motiv că documentul privind categoriile afectate de recalcularea pensiilor nu a fost finalizat. OUG pentru pensiile militarilor, fără avize SURSE
  5. Mircea Geoană și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale. „Puteam să vă promit o țară perfectă. Dar știm cu toții că asta nu e realitatea” VIDEO
  6. Lasconi, note mici la facultatea privată de la Deva unde a studiat. Detaliul important omis din CV-ul candidatei USR. „Nu îmi e rușine de ceea ce am făcut în viață”
  7. Ciolacu, ironic privind cartea lansată de Nicolae Ciucă. „Nu am citit-o, nu am avut curiozitatea”
  8. Autoritățile din Alba Iulia se tem că programarea alegerilor pe 1 Decembrie va afecta manifestările de Ziua Națională. Ce restricții ar putea să fie impuse
  9. Cât de pregătiți sunt românii să voteze un președinte femeie. Se poate trece peste prejudecăți și experiențele neplăcute? „Ar putea fi un avantaj să fii femeie”
  10. Ciolacu își dă o notă mai mare decât cea de la Bac pentru activitatea de premier: „Fără să fiu arogant, a fost un mandat plin”