(Video) Protest in Senat in timp ce era dezbatuta prima dintre Legile Justitiei. UPDATE Tariceanu s-a suparat si a intrerupt sedinta

Marti, 19 Decembrie 2017, ora 14:07
7622 citiri
(Video) Protest in Senat in timp ce era dezbatuta prima dintre Legile Justitiei. UPDATE Tariceanu s-a suparat si a intrerupt sedinta
Foto: Captura video Uniunea Salvati Romania - USR

Mai multi senatori USR au scos, in timpul discursului lui Serban Nicolae, pancarte cu sloganul "Toti pentru Justitie", in timp ce parlamentarii PMP au parasit sala.

In momentul in care alesii Partidului Miscarea Populara au parasit sala de plen, in care a inceput dezbaterea pe modificarea Legii 303 privind Statului magistratilor, alti alesi ai USR au scos pancartele in forma de maini cu sloganul "Toti pentru Justitie".

Aceleasi pancarte au fost folosite si la protestele din Piata Victoriei.

Opozitia a incercat scoaterea de pe ordinea de zi a Senatului a proiectului de modificare a Legii 303/2004 privind Statului magistratilor, liderul PMP, Traian Basescu, propunand chiar scoaterea proiectelor care vizeaza legile Justitiei din ordinea de zi a acestei sesiuni.

Senatorul liberal Mario Oprea a cerut scoaterea de pe ordinea de zi a sedintei Senatului a primelor doua puncte, respectiv modificarea legilor 303 si 304, invocand o prevedere a Regulamentului Senatului potrivit careia raportul comisiei de specialitate se difuzeaza si se transmite senatorilor cu trei zile lucratoare inainte de dezbatere.

El a precizat ca senatorii au primit raportul in cursul zilei de marti, la ora 10:25.

La randul sau, senatorul PMP Traian Basescu a propus scoaterea de pe ordinea de zi in aceasta sesiune a tuturor legilor care vizeaza justitia.

"Parte din modificarile facute acestor legi sunt bune. Sunt legi care functioneaza de 13 ani si s-au putut constata zone in care se impun anumite ajustari. Pe de alta parte, datorita vitezei cu care s-a lucrat, s-au facut si erori formidabile.

(...) Pe fondul discutiilor din societate cred ca cel mai bine pentru Parlament ar fi sa lase perioada de vacanta ca o perioada de dezbatere pentru forma la care s-a ajuns pe aceste legi, sa se poata transmite mesajul corect, sa se poata recepta de la societate ingrijorarile si sa scoatem niste legi pe care si societatea si politicienii sa le aprobe", a adaugat Basescu.

Senatorul USR Vlad Alexandrescu a cerut retrimiterea proiectului la comisie pentru redactarea unui raport suplimentar.

Tariceanu a suspendat sedinta de plen dupa protestul USR

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a suspendat sedinta de plen, dupa protestul USR.

In timpul discursului lui Calin Popescu-Tariceanu, senatorii USR au ocupat tribuna si au protestat in liniste.

Astfel, liderul Senatului a suspendat sedinta de plen, pana la retragerea senatorilor USR de la tribuna. Sedinta a fost suspendata 30 de minute, dupa care a fost reluata si au fost aprobate patru ore de dezbateri pentru sustinerea amendamentelor respinse la legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

Comisia pentru Legile Justitiei a reglementat, luni, capitolul din proiectul care modifica Legea 303/2004 privind Statutul magistratilor referitoare la raspunderea magistratilor, noile amendamente fiind incluse in Raportul transmis plenului Senatului, care este Camera decizionala.

Noile amendamente adoptate la propunerea PSD si ALDE contin urmatoarele prevederi:

  • Raspunderea statului nu inlatura raspunderea civila penala sau disciplinara a judecatorilor si procurorilor care si-au exercitat functia cu rea credinta sau grava neglijenta.
  • Exista grava neglijenta atunci cand judecatorul sau procurorul nesocoteste din culpa, in mod grav, neindoielnic si nescuzabil, normele de drept material ori procesual.
  • Plata de catre stat a sumelor datorate cu titlu de despagubire se efectueaza in termen de cel mult 6 luni de la data comunicarii hotararii judecatoresti definitive.
  • Nu este indreptatita in repararea pagubei persoana care, in cursul procesului, a contribuit la savarsirea erorii judiciare de catre judecator sau procuror.
  • Pentru repararea prejudiciului, persoana vatamata se va indrepta cu actiune impotriva ministerului Finantelor Publice. Competenta solutionarii actiunii civile survine tribunalului in a carui circumscriptie domiciliaza reclamantul.
  • In termen de 2 luni de la comunicarea hotararii definitive pronuntate in activitatea prevazuta de alin 4), ministerul Finantelor publice va sesiza Inspectia judiciara in vederea constatarii existentei relei credinte sau gravei neglijente a judecatorului sau procurorului care a savarsit eroarea judiciara, potrivit procedurii prevazute de dispozitiile Legii nr. 317/2004 privind CSM.
  • Dupa ramanerea definita a raportului Inspectiei judiciare prin care s-a constatat reaua credinta ori grava neglijenta a judecatorului sau procurorului, statul exercita actiunea in regres impotriva judecatorului sau a procurorului.
  • Competenta de solutionare a actiunii in regres revine in prima instanta Curtii de Apel Bucuresti, Sectia civila. In cazul in care judecatorul sau procurorul impotriva caruia se exercita actiunea in regres isi exercita atributiile la Curtea de Apel Bucuresti sau la Parchetul de pe langa aceasta, actiunea in regres va fi solutionata de catre o Curte de Apel invecinata, la alegerea reclamantului.
  • Impotriva hotararii pronuntate potrivit alin. 9) se poate exercita calea de atac a recursului la Sectia corespunzatoare a ICCJ.
  • CSM poate stabili conditii, termene si proceduri pentru asigurarea de raspundere profesionala obligatorie a judecatorilor si procurorilor. Asigurarea obligatorie nu poate sa intarzie, diminueze sau sa inlature raspunderea juridica determinata de reaua credinta sau grava neglijenta

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#protest USR discurs Serban Nicolae, #protest USR Senat , #parlamentari