Senatorii USR i-au trimis presedintelui Klaus Iohannis o scrisoare in care ii solicita sa retrimita in Parlament, la reexaminare, legea pentru completarea articolului 5 din Legea nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica, prin care sunt declarate de ''interes public major" lucrarile de amenajare hidroenergetica.
"USR considera ca legea, asa cum este formulata acum, trebuie reexaminata atat sub aspectul legalitatii, cat si al oportunitatii sale. USR s-a pronuntat in repetate randuri impotriva proiectului de lege, inclusiv in Parlament", se arata intr-un comunicat al USR.
Senatorul USR Mihai Gotiu (foto) precizeaza ca modificarile aduse Legii nr. 33/1994 reprezinta "o incalcare flagranta" a mai multor directive europene de mediu, implicit si a articolului 148 din Constitutie, in care se statueaza ca legislatia comunitara este prioritara celei nationale. El adauga ca presedintele Romaniei nu poate accepta "jonglerii legislative" care "pun in pericol" mediul natural al tarii.
"Este o lege cu dedicatie pentru distrugerea raurilor din Romania, adoptata de majoritatea PSD-ALDE printr-o smecherie care le e caracteristica. In directivele europene, interesul public major este cel legat de protectia mediului. Daca legea va fi promulgata, se va ajunge in situatia absurda prin care interesul public major va fi invocat pentru a permite distrugerea mediului.
Romania este, deja, in infringement din cauza proiectelor hidroenergetice abuzive, care au distrus raurile din Fagaras. Un megaproiect care ameninta sa distruga Parcul National Defileul Jiului a fost declarat ilegal de catre Justitia din Romania. Toate acestea si multe alte proiecte distructive pentru raurile si ariile naturale protejate din tara noastra ar fi resuscitate daca legea va fi promulgata, prin simple hotarari de consiliu local, in cel mai fericit caz de Guvern, in conditiile in care singurul interes major ar fi cel al grupurilor din jurul acestor proiecte, nu al cetatenilor romani", a mentionat senatorul.
Potrivit USR, in forma actuala, Legea 33/1994 prevede la art. 5 ca utilitatea publica se declara pentru lucrari de interes national sau de interes local.
"In ansamblul Legii 33/1994, singura ierarhie a intereselor publice pentru care se declara utilitatea publica a unui proiect este 'interes national'/'interes local', iar consecintele declararii utilitatii publice in cazul unui proiect sunt clar prevazute. Nu exista o alta categorie, intermediara sau superioara, de lucrari care sunt de 'interes public major'. Faptul ca prin legea contestata se stabileste o asemenea categorie de lucrari si i se confera un statut special, inexistent in forma actuala a Legii 33/1994, si nici nu sunt prevazute consecintele statutului special de 'lucrari de interes public major' reprezinta o incalcare a art.1 alin. (5) din Constitutie, afectand regimul lucrarilor de utilitate publica asa cum este prevazut de Legea 33/1994, dar si a dispozitiilor art. 16 din Constitutie privind egalitatea in fata legii si nediscriminarea", precizeaza sursa citata.
Senatorii USR reamintesc ca s-au opus adoptarii actului normativ in Comisia de mediu.
"Parlamentarii PSD au solicitat prelungirea termenului de dezbatere, pentru a aduce amendamente. In fapt, au tras de timp, pentru a evita un raport negativ, iar legea a trecut de Senat prin implinirea termenului de adoptare tacita. La Camera Deputatilor, legea a fost transmisa la raport doar la Comisia juridica, nu si la cea de mediu, si a fost adoptata in viteza, in sesiunea extraordinara a Parlamentului de la inceputul lunii iulie", mai arata reprezentantii USR.