USR, noi sesizari la CCR privind Legile Justitiei: Facem apel public la PNL sa semneze

Marti, 09 Ianuarie 2018, ora 11:46
2711 citiri
USR, noi sesizari la CCR privind Legile Justitiei: Facem apel public la PNL sa semneze

USR va face noi sesizari la CCR privind legile justitiei, precizand ca acestea au fost semnate de toti membrii partidului, dar si de parlamentarii PMP, facand un apel public la PNL si la parlamentarii independenti pentru a semna sesizarile, acestea urmand sa fie depuse pana la sfarsitul saptamanii.

"ICCJ si PNL au contestat deja la Curtea Constitutionala cele trei proiecte de modificare a legilor 303, 304 si 317, dar juristii USR au gasit noi motive de neconstitutionalitate, iar noile sesizari reprezinta o sansa in plus de a bloca atacul coalitiei PSD-ALDE-UDMR la independenta sistemului de justitie.

Sesizarile au fost semnate deja de toti parlamentarii USR si PMP si mai este nevoie doar de cateva semnaturi pentru a le depune la CCR pana la sfarsitul saptamanii.

USR face un apel public la PNL, dar si la toti parlamentarii independenti pentru a semna sesizarile cu privire la modificarea legilor justitiei si a sprijini acest demers de aparare a independentei magistratilor si a statului de drept din Romania.

Nu exista argumente pentru care parlamentarii opozitiei sa nu se alature acestui demers absolut vital pentru Romania", potrivit unui comunicat remis marti Mediafax.

Presedintele USR, Dan Barna, a precizat ca partidul nu a depus imediat sesizarile la CCR, deoarece juristii formatiunii au lucrat intens pentru a gasi toate motivele de neconstitutionalitate din proiectele de lege.

"Coalitia PSD-ALDE-UDMR a macelarit in Comisia speciala aproape fiecare articol din legile justitiei si au fost analizate sute de amendamente. Doar in proiectul de modificare a legii 303 privind Statutul magistratilor juristii USR au gasit 35 de articole neconstitutionale.

De asemenea, in sesizari au fost preluate observatii ale asociatiilor de magistrati din Romania. Miza de a bloca aceste proiecte este foarte mare, dar trebuie sa avem o argumentatie solida in fata judecatorilor constitutionali", a sustinut Barna, potrivit documentului citat.

In sesizari, USR arata ca cele trei proiecte ale legilor justitiei au fost adoptate cu incalcarea principiului bicameralismului si principiului respectarii legii, precum si cu incalcarea ordinii de sesizare a Camerelor Parlamentului.

De asemenea, juristii USR sustin ca proiectele incalca obligatiile rezultate din aderarea Romaniei la tratatele constitutive ale Uniunii Europene.

"In acest moment atat de grav pentru democratia noastra, opozitia trebuie sa fie unita pentru a apara justitia. USR cauta si este dispus sa foloseasca toate mijloacele legale si toti aliatii posibili, pentru a opri modificarea legilor justitiei, asa cum a fost ea facuta de coalitia de guvernare, fiind preocupat exclusiv de siguranta oamenilor si de sanatatea societatii in care traim", a mai spus Dan Barna.

Citeste si Ce asteapta Iohannis pentru a decide ce face cu Legile Justitiei

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...