Scrutinul intern organizat de USR pentru stabilirea listei candidatilor la alegerile europarlamentare de anul viitor a ajuns la final. Votul online dat de membrii partidului pentru definitivarea listei se incheie joi la pranz, cand toata lumea va afla rezultatele.
Modalitatea de stabilire a listei este o premiera in politica romaneasca, desi in alte state cu democratii consolidate functioneaza de multi ani. "E un spectacol al democratiei", a subliniat la inceputul campaniei presedintele USR, Dan Barna.
"Campania interna a inceput pe 1 octombrie 2018, se va desfasura pana pe 29 noiembrie 2018 si va include dezbateri, prezentari si turnee de promovare a candidatilor prin toate marile orase ale tarii. Procesul de votare va debuta pe data de 22 noiembrie 2018, la ora 12:00 si se va incheia pe data de 29 noiembrie 2018, la ora 12:00", au precizat de la bun inceput organizatorii.
Citeste mai multe despre: Premiera in politica romaneasca: USR organizeaza 'primaries' pentru europarlamentare. "E un spectacol al democratiei".
Numele zecilor de doritori sa ocupe un loc pe lista USR la europarlamentare si CV-urile lor sunt publicate pe pagina speciala dedicata evenimentului, iar joia trecuta s-a dat Start Vot, cei peste 5.300 de membri ai partidului fiind invitati sa aleaga persoana preferata.
"Singurul criteriu, votul. Nu mai intervine cineva cu pixul"
Intrebat de Ziare.com cum se asigura securitatea votului, deputatul Catalin Drula, membru al Biroului National, ne-a precizat ca sistemul folosit de USR este "bazat pe criptografie, cu chei publice private".
"A fost dezvoltat initial la universitatea MIT din SUA si extins ulterior de o echipa de cercetatori din Grecia. A mai fost folosit in multe scrutine de diferite tipuri, de la alegeri de senate din universitati pana la grupuri profesionale si chiar si la anumite partide din alte tari.
Sistemul este verificabil si auditabil. E imposibil matematic sa intervii asupra lui, iar rezultatul votului e demonstrabil", a adaugat acesta.
Catalin Drula ne-a mai spus ca membrii USR "sunt interesati" de acest scrutin organizat in premiera.
"Perioada de vot se apropie de final, a fost deschisa saptamana trecuta si se incheie joi la ora 12:00. Din cate stiu, pana acum rata de participare e de circa 60%, dar o sa creasca pana la final, cred eu", a punctat deputatul de Timis.
In plus, Catalin Drula a subliniat ca votul dat de membrii USR va fi singurul criteriu luat in considerare la stabilirea listei pentru alegerile europarlamentare.
"Noi avem prinsa in statut aceasta forma de consultare si de stabilire a listei pentru alegerile europarlamentare. Este forma de participare la decizie cu cea mai mare legitimitate: votul tuturor membrilor de partid.
Aceea va fi decizia, nu mai intervine cineva cu pixul.
La USR nu se merge pe ideea 'V-am consultat, multumim pentru consultare, atat'. Nu. Lista va fi aceea care rezulta din vot. Nici noi nu avem idee cum va arata, e o surpriza pentru toata lumea. Joi, in jurul pranzului (pentru ca e nevoie si de un timp pentru procesarea criptografiei, dupa anonimizarea voturilor printr-un proces matematic), vom afla. Va fi o surpriza pentru noi toti", ne-a declarat zambind Catalin Drula.
Cat despre posibilele aliante electorale pentru europarlamentare, subiectul ramane in discutie.
"Nu pot sa va confirm, dar oricum lista noastra, a USR, aceasta va fi", a conchis deputatul Catalin Drula.
Ramane de vazut care va fi lista cu cele 15 nume de membri ai USR care vor candida la alegerile europarlamentare de anul viitor si cum va fi acceptat rezultatul votului online.
Pana in acest moment, niciun alt partid nu si-a definitivat lista de candidati si, oricum, in partidele traditionale criteriile sunt cu totul altele decat la USR, incluzand aici nu doar relatiile personale cu conducerea, ci si capacitatea de a aduce bani la partid pentru campania electorala.
Noroc... Vezi tot