Din culisele negocierilor pentru Guvernul Orban: Ce conditii a pus USR si ce urmeaza. Se poate da OUG pentru desfiintarea Sectiei Speciale Interviu cu Stelian Ion

Joi, 24 Octombrie 2019, ora 09:46
12336 citiri
Din culisele negocierilor pentru Guvernul Orban: Ce conditii a pus USR si ce urmeaza. Se poate da OUG pentru desfiintarea Sectiei Speciale Interviu cu Stelian Ion
Foto: Facebook / Stelian Ion

"Sper sa fie investit un nou guvern si sa faca ceea ce a promis ca face, si una dintre promisiuni a fost in sensul desfiintarii SIIJ", spune liderul deputatilor USR, Stelian Ion, care ofera si mai multe solutii in acest sens, inclusiv adoptarea unei ordonante de urgenta.

Intr-un interviu acordat miercuri Ziare.com, Stelian Ion, unul dintre membrii delegatiei care a participat la negocierile purtate cu PNL, confirma faptul ca USR nu a fost invitat la guvernare nici de presedintele Iohannis, nici de premierul desemnat Ludovic Orban, subliniind totodata ca interesul Romaniei in acest moment este ca Viorica Dancila sa plece de la Palatul Victoria cat mai repede si sa fie instalat noul guvern, desi partidul sau nu a renuntat definitiv la conditia privind organizarea alegerilor anticipate cand va fi posibil.

Stelian Ion mai anunta ca USR va trece peste faptul ca propriul proiect a picat la Senat si va vota in Camera Deputatilor alegerea in doua tururi a primarilor si a presedintilor de consilii judetene, indiferent cum se numeste initiatorul celorlalte trei proiecte aflate in dezbaterea comisiei electorale si care ar urma sa intre la vot, cu o singura conditie: "sa fie un proiect bun".

"Vom contribui la sustinerea Guvernului Orban, dar a ramas sa semnam un acord vineri, vazand si lista de ministri (pentru ca am avut mici obiectii, care se vor rezolva), vazand si programul de guvernare. Acolo nu am mari emotii, nu cred ca vor introduce ceva de neacceptat, dar trebuie sa il vedem.

Dupa ce depasim momentul, probabil dupa o zi sau doua, trebuie sa facem efortul sa sustinem plecarea lui Dancila si investirea Guvernului Orban", subliniaza Stelian Ion in interviul acordat Ziare.com, in care vorbeste pe larg si despre problemele din Justitie care vor trebui rezolvate de viitorul Executiv.

Pentru inceput, puteti sa ne spuneti daca inainte de motiunea de cenzura a facut cineva din Opozitie un plan pentru ceea ce urma sa se intample in cazul fericit in care pica Guvernul Dancila?

Discutiile s-au axat atunci pe mobilizarea pentru obtinerea numarului de semnaturi, mai putin s-a discutat despre etapa ulterioara.

Cei de la PMP spun ca inainte de motiune lor li s-ar fi promis intrarea la guvernare, ceea ce nu au mai obtinut dupa caderea Guvernului Dancila. Stiti ceva despre asta?

Eu cred ca s-au purtat discutii diferite, cu fiecare in parte. Probabil ca PNL a discutat ceva cu PMP, a discutat ceva cu noi si asa mai departe. Noi nu am pus astfel de conditii la momentul respectiv, nu am avut solicitari sa intram la guvernare.

Multi analisti si internauti au acuzat USR ca a fugit de raspundere dupa caderea Guvernului Dancila. Spuneti-ne sincer, presedintele Iohannis sau cineva de la PNL v-a propus sa intrati la guvernare, v-a invitat premierul Orban sa va asumati responsabilitati?

In mod formal, nu a fost o invitatie. Probabil ca asteptau sa facem noi o solicitare in sensul acesta, dar o invitatie, o rugaminte, o solicitare expresa nu s-a facut.

Cand am fost initial la Cotroceni, s-a discutat in termeni generali despre motiune, iar dupa aceea, repet, nu a fost o solicitare, un indemn "Intrati la guvernare alaturi de PNL!", a fost o discutie in care presedintele ne-a indemnat sa ne apropiem de PNL, fara sa detalieze ce inseamna apropierea asta.

Nu a fost o solicitare expresa sa intram si noi la guvernare. Iar eu am avut intotdeauna impresia ca, de la bun inceput, si presedintele si PNL si-au dorit sa intre singuri la guvernare. Asta a fost impresia mea.

De ce se intarzie atat de mult toata procedura? La inceput ni s-a spus ca e "foarte urgent" sa fie instalat un nou guvern, acum Ludovic Orban poarta nenumarate negocieri, nu doar cu partidele, ci si cu Academia Romana, cu societatea civila. Se taraganeaza totul, se impinge procedura pana la termenul limita, de 10 zile. Stiti de ce?

La intrebarea asta trebuie sa va raspunda PNL, dl Orban. Noi, ati vazut, ne-am exprimat marti punctul de vedere foarte clar. Daca ar fi existat un alt timing al discutiilor, ne-am fi adaptat la acel calendar, nu avem o problema in sensul asta.

Din punctul nostru de vedere, nu trebuia amanata decizia, nici votul. Insa el trebuie pregatit cu atentie, pentru ca este un vot important. Sunt aceleasi cerinte ca la motiunea de cenzura: e nevoie de o mobilizare exemplara, de sustinere din partea multor forte politice si nu e tocmai usor. Trebuie sa recunoastem ca sa ajungi la un numitor comun cu toate partidele acestea e dificil.

Mai ales ca multe dintre conditiile puse de aceste partide se bat cap in cap.

E adevarat. Si promisiunile par antagonice. Dar e o chestiune care tine de negociere si vom vedea ce se intampla. Pe noi ne intereseaza discutia pe care am avut-o noi cu PNL, la ea ne raportam, nu la ce promisiuni le-a facut sau nu le-a facut dl Orban altor partide.

USR a mai fost criticat si pentru faptul ca a parut sa cedeze marti in fata presiunii publice si a celei exercitate de celelalte partide, s-a spus ca v-ati dat batuti. De ce ati renuntat la anticipate si la celelalte conditii care pareau de neatins?

Eu cred ca optiunea reala a fost aceasta de la bun inceput. Discutiile, negocierile pe care le-am avut, faptul ca ne-am dorit ca proiectul "Fara penali in functii publice" sa ajunga sa fie discutat macar, nu neaparat votat (pentru ca ne dam seama ca PNL nu poate sa garanteze un vot in Parlament, dar macar sa fie discutat si dezbatut), toate astea au fost de bun augur. Si, pana la urma, in Comisia Juridica am avut pentru prima oara marti (in urma presiunilor pe care noi le-am facut!) in dezbatere generala proiectul si urmeaza sa il discutam ulterior sa vedem pe ce varianta mergem.

Chiar ne dorim sa impingem lucrurile mai departe, adica sa se ajunga la un vot.

In rest, evident ca ne dorim sa plece Dancila cat mai repede de la Palatul Victoria, bugetul trebuie facut, sunt lucruri pe care le-am inteles. Sunt niste negocieri pe care orice partid le poarta si concluziile se trag la final. Nu e bine sa tragi concluzii pripite pe parcurs.

A fost un act de normalitate sa purtam astfel de negocieri. Nu a fost vorba nici de santaj, asa cum au incercat unii sa zugraveasca pozitia noastra, nici de fortare inutila. Totul a avut un scop si s-a vazut ca macar am miscat lucrurile. Si se vede cine sustine proiectele cu adevarat importante - Fara penali, alegeri in doua tururi, desfiintarea Sectiei Speciale etc. Chestiunile astea am vrut sa le scoatem in evidenta.

Dar, in final, prevaleaza interesul Romaniei. Si interesul Romaniei este sa plece Dancila de la Palatul Victoria cat mai repede, pentru ca vedeti ca pe zi ce trece mai face cate-o nefacuta si isi mai bate joc de bugetul Romaniei. Iar dupa aceea, evident, nu am renuntat la conditia noastra referitoare la alegerile anticipate, nu in sens ultimativ, ci in sensul de a depune eforturi concrete in directia asta, nu doar de a face declaratii.

Inainte de prezidentiale nu se pot organiza alegerile anticipate, lucrul asta este clar.

Vom contribui la sustinerea Guvernului Orban, dar a ramas sa semnam un acord vineri, vazand si lista de ministri (pentru ca am avut mici obiectii, care se vor rezolva), vazand si programul de guvernare. Acolo nu am mari emotii, nu cred ca vor introduce ceva de neacceptat, dar trebuie sa il vedem.

Dupa ce depasim momentul, probabil dupa o zi sau doua, trebuie sa facem efortul sa sustinem plecarea lui Dancila si investirea Guvernului Orban.

Afla mai multe despre:

Proiectul USR privind alegerea primarilor in doua tururi a picat la Senat, dar mai exista si alte proiecte in Parlament. Le veti vota pe acelea, veti sustine proiectul care e in stadiul cel mai avansat pe traseul parlamentar, indiferent cine l-a depus?

Categoric! Nici nu ne intereseaza din partea cui vine proiectul. Putea sa fie si al PSD, daca ar fi fost un proiect bun. Sunt 3 proiecte, al 4-lea vine de la Senat acum, la Camera Deputatilor. Vor fi 4 proiecte in camera decizionala, la comisia electorala, si oricare dintre ele ar fi bine sa fie introdus pe ordinea de zi. De preferat sa fie unul care sa includa si alegerea presedintilor de consilii judetene in doua tururi, nu doar a primarilor.

Noi nu am conditionat ca un anumit proiect dintre cele patru sa fie pe ordinea de zi. (...)

Ce solutii aveti in legatura cu Sectia Speciala de Investigare a Magistratilor? Avem, pe de o parte, rapoartele GRECO si MVC care ne recomanda sa o desfiintam, iar pe de alta parte avem referendumul initiat de presedintele Iohannis prin care romanii au votat sa nu se mai dea ordonante de urgenta pe Justitie, iar in Parlament e greu sa se ajunga la un consens in acest scop.

Pe chestiunea referendumului, sa stiti ca putem discuta. Pe mine ma intereseaza foarte mult sa ne amintim contextul in care a fost organizat acest referendum si scopul in care a fost el initiat. Scopul a fost de a opri ordonantele privind amnistia si gratierea sau valul acela de ordonante pe care il pornise Tudorel Toader, dupa adoptarea Legilor Justitiei cu chiu cu vai si cu mari confruntari in Parlament. A fost un val de vreo 5 ordonante pe Justitie din partea puterii actuale, ceea ce era de neacceptat. Acele ordonante de urgenta au slabit sistemul judiciar.

Din punct de vedere juridic, in mod clar, va pot spune ca sunt posibile ordonante de urgenta inclusiv pe acest domeniu, cata vreme nu afecteaza institutii, daca sunt in sensul de a intari anumite institutii, Ministerul Public, de exemplu, si sistemul judiciar, si daca exista urgenta.

Iar in cazul SIIJ noi spunem ca exista urgenta pentru ca avem rapoartele GRECO, ale Comisiei de la Venetia, mai nou MCV, care ne spun toate acelasi lucru, dar avem si evaluari interne. Pana la urma, si Ministerul Justitiei a ajuns acum la aceasta concluzie: ca nu mai poate fi acceptata SIIJ in formula actuala. Ori trebuie desfiintare, spune MJ acum, ori ar trebui niste modificari ample in cadrul ei.

Astfel, exista urgenta si exista argumente pentru care se poate da OUG, in ciuda acestui referendum care a avut scopul de a opri OUG indreptate impotriva Justitiei, nu pentru a intari Justitia.

Din punct de vedere constitutional, un referendum consultativ are efecte eminamente politice si nu efecte juridice, asta ne spune hotararea Curtii Constitutionale de validare a referendumului.

Iar pana cand in Constitutie nu exista o interdictie clara ca nu poti da OUG pe acest domeniu, evident ca ele poti fi adoptate.

Mai exista si posibilitatea angajarii raspunderii Guvernului. Exista si posibilitatea ca Guvernul, prin ministrul Justitiei, sa fie activ si sa deblocheze niste proiecte aflate in discutie in Parlament, desi, dupa cum ati observat, marti am avut in discutie la Comisia Juridica din Camera Deputatilor proiectul de desfiintare a SIIJ si a fost executat rapid, nici nu au stat la discutie. Asta cu complicitatea celorlalti.

Pentru toata lumea este clar ca PSD isi doreste sa mentina aceasta sectie, dar si cei din ALDE isi doresc la fel. Si cei din UDMR isi doresc la fel, desi spun public ca i-ar deranja OUG, nu Sectia Speciala. Dar cand am discutat despre infiintarea SIIJ in Comisia Iordache, UDMR a fost foarte activ si foarte ferm in sensul infiintarii ei.

Prin urmare, in Parlament, foarte greu poti misca lucrurile. De asta noi incercam sa deblocam situatia. Sper sa fie investit un nou guvern si sa faca ceea ce a promis ca face si una dintre promisiuni a fost in sensul desfiintarii SIIJ. Sa faca tot ceea ce depinde de Guvern in sensul acesta!

Si mai sunt multe, multe alte probleme legate de domeniul Justitiei care trebuie rezolvate, asta este doar una dintre ele.

Marti, la negocierile cu premierul desemnat, v-a fost aratata lista ministrilor, neoficial. Va inspira incredere persoana/persoanele vizate sa ocupe functia de ministru al Justitiei?

Eu cred ca la Ministerul Justitiei nu vor fi probleme, din ce am vazut ca propuneri. Intotdeauna pot fi discutii, ar putea exista preferinte intr-un sens sau in altul, dar nu am avut nicio obiectiune cu privire la numele care ne-au fost prezentate pentru Ministerul Justitiei.

Am avut cu privire la un alt domeniu, dar nu vreau sa detaliez, pentru ca eu cred ca se vor rezolva.

Ce sanse dati investirii Guvernului Orban? La ce sa ne asteptam?

Eu cred ca ar trebui sa treaca acest guvern. Important este sa se asigure cvorumul de sedinta si sa fie o mobilizare exact cum a fost la motiunea de cenzura. Va fi o batalie pe aceasta chestiune si trebuie sa ne asiguram ca avem oameni in sala si ca ei voteaza.

Dar motiunea de cenzura a trecut cu doar 5 voturi in plus peste limita de 233. Oricine poate sa dezerteze pentru ca apoi sa se arunce vina de la un partid la altul. Veti vota la vedere?

Eu nu am o problema sa votam la vedere, dar va spun ca in cadrul Biroului Permanent al Camerei Deputatilor deja s-a deschis discutia pe aceasta chestiune, a votului la vedere, dar cei de la UDMR tin foarte mult la acest aspect, ei nu au votat nici la motiunea de cenzura la vedere. Ei tin foarte mult sa se asigure votul secret.

Asa ca e posibil ca unii sa voteze la vedere si unii secret, dar eu cred ca noi nu avem o problema in USR sa votam la vedere, pentru ca nu avem nimic de ascuns.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Stelian Ion desfiintare sectia speciala, #USR guvern Orban , #Stelian Ion