Alegerea primarilor in doua tururi: Proiectul USR nu intra la vot, din cauza PSD si minoritatilor. Reactia lui Orban

Luni, 16 Decembrie 2019, ora 16:29
7717 citiri
Alegerea primarilor in doua tururi: Proiectul USR nu intra la vot, din cauza PSD si minoritatilor. Reactia lui Orban
Foto: Arhiva Ziare.com

Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis, luni, sa nu puna pe ordinea de zi a forului legislativ votul pentru proiectul de lege initiat de USR privind alegerea primarilor in doua tururi.

Conform unor surse citate de Ziare.com, pentru ca proiectul sa nu apara pe ordinea de zi, alaturi de PSD a votat reprezentantul minoritatilor, iar reprezentantul ALDE ar fi lipsit de la sedinta.

Intrebat despre ce se intampla cu alegerea primarilor in doua tururi, premierul Ludovic Orban a spus ca, in ciuda majoritatii din Camera Deputatilor, PSD impiedica intrarea proiectelor pe ordinea de zi.

"La ora actuala, exista o majoritate in Camera Deputatilor, unde se afla in dezbatere trei proiecte de lege - cel al PNL, cel al USR si cel al PMP. Singura problema pe care o avem este ca PSD s-a intors la perioada lui Dragnea, in care nu se lasa nici introducerea pe ordinea de zi a proiectelor", a comentat premierul Ludovic Orban, luni dupa amiaza situatia de la Parlament.

Amintim ca, duminica, senatorul USR Florina Presada a transmis ca va propune retragerea sprijinului acordat de partidul sau Guvernului Orban, daca nu vede in aceasta saptamana masuri privind alegerea primarilor in doua tururi si OUG pentru eliminarea pensiilor speciale ale primarilor.

USR si PNL au semnat la finalul lunii octombrie un acord politic privind sustinerea Guvernului Orban si includerea in programul de guvernare a mai multor masuri.

"Acordul politic pe care USR l-a semnat cu PNL este o anexa a programului de guvernare depus deja in Parlament. Ii vom solicita premierului desemnat ca toate obiectivele sa fie puse in aplicare. Prevederile precum alegerea primarilor in doua tururi de scrutin si legile justitiei sunt obiectivele Guvernului tocmai in baza acordului pe care il vom semna", afirma Dan Barna la vremea respectiva.

Liderul USR spunea ca acordul cuprinde o reformulare referitoare la pensiile speciale, aratand ca aceasta stipuleaza "asezarea pe principiul contributivitatii a intregului sistem de pensii platite de stat in acord cu deciziile CCR referitoare la pensiile militarilor si magistratilor si conform proiectelor depuse anterior de cele doua partide pentru a asigura un tratament echitabil pentru toti".

Pe 26 noiembrie si Comisia pentru Administratie Publica a Camerei Deputatilor a respins proiectul de lege initiat de USR privind alegerea primarilor in doua tururi de scrutin.

La inceputul lunii decembrie, Dan Barna a sustinut ca PSD, UDMR si reprezentantii minoritatilor au facut front comun tot in Biroul Permanent din Camera Deputatilor impotriva introducerii proiectului USR privind revenirea la alegeri locale in doua tururi pe ordinea de zi la vot.

Citește și:
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, fost ministru al Turismului, a criticat dur luni, 20 martie, decizia ÎCCJ de a-i respinge contestația la executarea pedepsei din dosarul ”Gala Bute”. Decizia instanței este...
România oferă un ajutor de 1,3 milioane de dolari Turciei și Siriei, în urma cutremurelor devastatoare. Anunțul lui Bogdan Aurescu
România oferă un ajutor de 1,3 milioane de dolari Turciei și Siriei, în urma cutremurelor devastatoare. Anunțul lui Bogdan Aurescu
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat luni, 20 martie, la Bruxelles, la Conferinţa internaţională a donatorilor în sprijinul populaţiilor din Turcia şi Siria afectate de...
#alegere primari doua tururi , #stiri USR