Candidat la sefia USR: Vrem sa ne luam tara in maini. Sunt ingrozit de Firea. Sustin intrarea lui Ciolos in partid INTERVIU

Vineri, 12 Mai 2017, ora 11:01
13047 citiri
Candidat la sefia USR: Vrem sa ne luam tara in maini. Sunt ingrozit de Firea. Sustin intrarea lui Ciolos in partid INTERVIU
Foto: Facebook / Serban Marinescu

USR este un partid nou, construit pe trei valori de baza - anticoruptie, transparenta, buna guvernare -, dar care trebuie sa isi gaseasca o identitate mult mai clara, de partid care promoveaza cu adevarat valorile europene, societatea deschisa si toleranta, intr-o Romanie in care PSD si PNL se complac in ipocrizie si minciuna, spune Serban Marinescu, unul dintre cei patru candidati la presedintia USR.

Congresul la care USR isi alege noua conducere incepe vineri, la Cluj Napoca, in competitia pentru presedintie inscriindu-se Nicusor Dan, deputatul de Cluj Emanuel Ungureanu, Serban Marinescu si Cornelia German.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Serban Marinescu, arhitectul care a candidat la alegerile parlamentare de anul trecut in Teleorman, fieful lui Liviu Dragnea, spune despre PSD ca este un partid conservator si izolationist, iar despre primarul Capitalei, Gabriela Firea, ca este "expresia groaznica" a ceea ce PSD propune pentru Romania, adica "intoarcere in trecut, nationalism izbitor combinat cu prost gust si festivism".

PNL e un "partid mancat si de coruptie, dar si de nationalism", asa ca "daca noi ne vom asuma cu putere valorile europene, avem sanse sa ii batem", mai crede acesta.

Serban Marinescu este impotriva redefinirii familiei, afirmand ca "nu trebuie sa ne impunem unii altora credintele personale prin lege, prin Constitutie", si sustine cu tarie intrarea in USR a membrilor Platformei Romania 100, lansata miercuri de Dacian Ciolos.

De ce candidati la sefia partidului si de cata sustinere din partea colegilor va bucurati?

Candidez pentru ca am un plan pentru USR, am o idee despre unde ar trebui sa ajunga partidul in urmatorii ani si am vrut sa o propun Congresului. Am vorbit cu cativa colegi, am sustinere din partea catorva dintre ei, dar nu am vorbit despre sustinere la nivel de filiale, asta nu.

Care este "planul" dvs pentru USR?

Eu cred ca USR a intrat in Parlament pe niste idei destul de clare, dar putine, care ne-au unit pe toti. Si mai cred ca in anii care vin ar trebui sa extindem aceste idei si ar trebui sa ne gasim o identitate mult mai clara.

Propunerea mea, in actualul context politic romanesc, dar si international, ar fi ca USR ar trebui sa fie partidul pro-european din Romania, in conditiile in care traim acum intr-o ipocrizie totala. Exista un aparent consens pro-european al tuturor partidelor, dar eu sustin ca asta este o minciuna. Eu sustin ca PSD, de exemplu, este un partid conservator, nationalist, izolationist si care in curand isi va asuma si euroscepticismul.

Cred ca lupta viitoare in politica romaneasca si europeana se va duce intre societati deschise, tolerante, globaliste, solidare si societati inchise, conservatoare, intoarse spre trecut si autoritariste. Putem sa vedem ca exemplu ce se intampla in Ungaria sau in alte tari. USR trebuie sa fie un partid deschis, care apara democratia liberala si valorile civilizatiei occidentale clasice.

Multi comentatori spun ca ideologia USR nu e deloc limpede. Ne puteti lamuri?

USR nu si-a asumat de la inceput o ideologie clasica. Au fost niste idei care ne-au unit pe toti la alegerile trecute: anticoruptia, transparenta, buna guvernare. Asta este baza, care oricum ramane si pe care ar trebui sa construim mai departe, dar cred ca e momentul sa ne asumam o directie mult mai deschisa.

Exista diferente mici, fine, intre centru-dreapta si centru-stanga. Nu cred ca mai e o diferenta foarte relevanta in impartirea spectrului politic si, repet, cred ca viitoarea diferentiere se va face intre societati deschise si societati inchise.

Dar exista si teme, de exemplu cele economice, unde problema stanga/dreapta se pune explicit.

Da, dar diferentele sunt destul de fine. Cred ca USR, in acest moment, tinde sa fie economic de centru-dreapta si social un pic de centru-stanga.

Cum intentionati sa castigati increderea alegatorilor, sa cresteti in sondaje?

Daca noi ne vom asuma sa aparam societatea deschisa, asta ne va aduce sustinerea unei parti foarte importante din societatea romaneasca. Ii va mobiliza mult mai mult pe cetateni decat ideologiile clasice.

Ce ii uneste pe membrii USR si ce pare sa ii dezbine? Am vazut destule intepaturi in mass-media.

Ce ii uneste, in mod evident, sunt ideile pentru care s-a candidat la alegeri: anticoruptia, ideea de transparenta si de buna guvernare. Partidul s-a nascut recent si nu am avut timp sa ne cunoastem atat de bine intre noi, de aceea facem congresul, sa punem ideile pe masa, sa le discutam, sa le votam.

Dar cred ca pe toti ne uneste aderenta la o societate optimista. Suntem oameni care am ajuns la o anumita varsta, vrem sa ne luam viata in maini si sa ne luam si tara in maini. Suntem optimisti cu privire la viitor, ni se pare ca lumea merge intr-o directie buna.

Un subiect delicat, care a dat nastere la tensiuni in partid, a fost votul dat in Parlament pentru revizuirea Constitutiei in vederea redefinirii familiei. Care este opinia dvs cu privire la acest subiect?

Eu am fost impotriva, am scris asta de mai multe ori, am spus acelasi lucru si cand am candidat. Cred ca este impotriva valorilor pe care USR ar trebui sa si le asume - deschidere si toleranta. Toti, ca suntem crestini, atei sau orice am crede noi, putem sa traim linistiti in aceeasi societate si nu trebuie sa ne impunem unii altora credintele personale prin lege, prin Constitutie.

Ati creionat mai devreme un portret al PSD. La ora actuala acest partid pare imbatabil. Cum credeti ca ar putea fi detronat?

Greu, dar poate fi detronat, daca ne asumam sincer aceste valori despre care v-am vorbit. Pana acum, lupta a fost dusa de partide ipocrite, cum a fost PNL, de exemplu. PNL nu isi asuma, de fapt, valorile europene. E un partid mancat si de coruptie, dar si de nationalism. In interiorul PNL, o parte foarte mare este conservatoare din punct de vedere social. Daca noi ne vom asuma cu putere valorile europene, avem sanse sa ii batem.

Unul dintre liderii puternici ai PSD este primarul Capitalei, Gabriela Firea. Sunteti si arhitect. Ce parere aveti despre prestatia primarului general, despre concursul pentru logo, despre ornamentele cu iepurasi de Paste, festivalurile non-stop si poluarea fonica de la Universitate?

Sunt ingrozit de doamna Firea. Este expresia groaznica a ceea ce PSD propune pentru Romania: Intoarcere in trecut, nationalism izbitor combinat cu prost gust si festivism. Doamna Firea sparge bani pe calusari, a sarbatorit Ziua Europei cu ei. E o neintelegere completa a lumii in care traim. Mi-e foarte frica de ea.

De ce?

Pentru ca are o influenta foarte proasta asupra Bucurestiului. In administratia romaneasca, primarul are o putere foarte mare de a influenta deciziile, atitudinea, ideologia intr-un oras, iar doamna Firea are o influenta foarte proasta.

Credeti ca Gabriela Firea va reusi sa isi impuna sistemul de valori in Capitala? Ce ar trebui sa faca USR pentru ca acest lucru sa nu se intample?

USR ar trebui sa propuna alternative. Sa spuna: "Noi putem sa facem altfel, mai bine!" si sa denunte acest tip de festivisme pe care se sparg sute de mii de euro.

Asta e tot? Nu va ganditi sa promovati un asa-numit "candidat din umbra" la Primaria Capitalei?

Tocmai am trecut prin alegeri locale si USR l-a avut drept candidat pe Nicusor Dan. Nu ne gandim acum la asta. Nu cred ca se pune in acest moment problema sa avansam noi nume. Nicusor Dan este "primarul din umbra", a candidat deja de doua ori.

Dacian Ciolos a lansat miercuri Platforma Romania 100. Dvs. cum va raportati la aceasta initiativa si la Dacian Ciolos?

Platforma se potriveste foarte bine cu tot ce am spus eu pana acum si se potriveste foarte bine si cu USR. Avem membri USR care sunt si membri in Platforma Romania 100. Eu cred ca este o apropiere esentiala intre noi doi si cred ca era foarte bine daca reuseam de la primele discutii sa cream aceasta jonctiune cu Platforma Romania 100 si cu Dacian Ciolos.

Discutia nu a iesit foarte bine, cred ca am abordat-o prost din ambele parti, si noi, si el. A fost temporizata, dar cred ca va reaparea dupa congresul USR. Eu sunt un mare adept al apropierii de platforma.

In ce mod? Platforma Romania 100 sa ramana la nivel de miscare cetateneasca si sa colaboreze cu USR sau mai mult de atat?

Eu cred ca trebuie invitati in partid. Daca as iesi presedinte si daca Biroul National ar vota in majoritate, eu as sustine un mandat de negociere ca sa ii invitam in USR pe cei de la Platforma Romania 100.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#congres alegeri USR, #Serban Marinescu candidat presedinte USR , #stiri USR
Comentarii
Poza pilula
pilula
rank 5
inmultim Sordanul cu nulitatile lui Ciolos... sa-si schimbe numele!
Poza roion
roion
rank 5