Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Deputat USR: Legea "Fara condamnati penal in scoli" a fost adoptata de Parlament

Miercuri, 22 Iulie 2020, ora 16:27
3649 citiri
Deputat USR: Legea "Fara condamnati penal in scoli" a fost adoptata de Parlament
Foto: Arhiva Pixabay

Initiativa legislativa "Fara condamnati penali in scoli" a fost adoptata in unanimitate de Senat. Proiectul USR prevedea interdictia de a ocupa o functie didactica, functie didactica auxiliara sau de conducere, de indrumare si de control, pentru persoanele condamnate penal definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie, pana la intervenirea unei situatii care inlatura consecintele condamnarii.

"Este o initiativa pentru curatenia morala a sistemului de invatamant romanesc. Siguranta copiilor trebuie sa devina o prioritate in Romania, iar legislatia nationala trebuie armonizata cu legislatia europeana.

In acest sens, legea initiata in Parlament raspunde nevoilor de siguranta nerespectate de statul roman care nu avea niciun filtru clar pentru stoparea abuzurilor, agresiunilor fizice sau violurilor asupra minorilor", transmite deputatul Cristina Iurisniti, initiatoarea proiectului de lege, citata de The Epoch Times Romania.

Insa proiectul adoptat in Senat a fost amendat de parlamentarii PSD in Comisia de Invatamant, astfel ca forma finala se refera doar la infractiunile cu intentie savarsite in imprejurari legate de exercitarea profesiei, adica activitatile didactice.

"Din pacate legea a fost amendata de PSD in sensul restrangerii condamnarilor penale care fac imposibila angajarea in scoli si universitati la infractiuni impotriva persoanei, savarsite cu intentie, in exercitiul profesiunii. Coruptia, de pilda, nu face parte din ele. Nici plagiatul. Pe orice pune mana PSD, strica. Vom reveni asupra legii cand vom avea majoritatea parlamentara!", subliniaza senatorul Vlad Alexandrescu, membru in Comisia pentru Invatamant.

USR subliniaza ca legea adoptata de Parlament este un pas important in crearea cadrului legal prin care siguranta fizica si psiho-emotionala a copiilor sa fie protejata. Proiectul a plecat de la cazuri concrete de abuz din partea profesorilor si tergiversari in justitie.

"Recent, cel mai mediatizat caz este abuzul profesorului de sport Maternik, din localitatea Sant, din judetul Bistrita-Nasaud, care de ani de zile agreseaza copii, fara ca justitia sa aiba o decizie si o pozitie ferma in privinta accesului sau la activitatile didactice. In momentul de fata, respectivul profesor are inca doua dosare penale de purtare abuziva asupra copiilor, dar si o distrugere de documente oficiale", conchide Cristina Iurisniti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#USR penali scoli, #penali scoli senat, #Cristina Iurisniti , #stiri USR