Deputat USR reclamat la Consiliul Discriminarii pentru ca ar fi "umilit" varstnici la mitingul PSD de la Iasi

Duminica, 12 Mai 2019, ora 17:06
8067 citiri
Deputat USR reclamat la Consiliul Discriminarii pentru ca ar fi "umilit" varstnici la mitingul PSD de la Iasi

Europarlamentarul Catalin Ivan si PRODEMO au sesizat Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), acuzand "umilintele" la care au fost supuse unele persoane in timpul mitingului electoral din 9 mai de la Iasi, carora le-au fost aruncate bancnote de un leu, precum si cu privire la "incurajarea acestor discriminari" de catre parlamentarul USR Cosette Chichirau.

"Umilirea persoanelor varstnice sau care apartin anumitor categorii sociale ori profesionale nu are niciun fel de justificare, in nicio circumstanta si cu atat mai putin in circumstante politice. Optiunile sau simpatiile politice sunt libere. La acest drept au acces toti cetatenii europeni, indiferent pe cine voteaza, daca voteaza.

Nu sunt mai europeni cei care arunca, in batjocura, bancnote de 1 leu decat cei care le strang de pe jos, in amuzamentul celor dintai! Rusinea ar trebui sa acopere obrazul celor care doar se considera superiori", se afirma intr-un comunicat transmis de PRODEMO, citat de Agerpres.

PRODEMO aminteste ca dreptul la demnitate este unul fundamental, inscris in Carta drepturilor omului.

"Reprezinta, de altfel, si prima valoare dintre cele asumate de Uniunea Europeana: 'Demnitatea umana este inviolabila. Trebuie sa fie respectata si protejata si constituie baza propriu-zisa a drepturilor fundamentale'. La fel, libertatile individuale, cum sunt respectul fata de viata privata, libertatea de gandire, libertatea religioasa, libertatea de intrunire, dreptul la informatie si libertatea de exprimare, sunt protejate de Carta drepturilor fundamentale a UE", se arata in comunicat.

Potrivit sursei citate, "asemenea comportamente trebuie sanctionate pentru a nu deveni exemple pentru societate, cu atat mai mult cand vin din partea unor oameni politici".

Deputatul Cosette Chichirau a postat pe Facebook pe 9 mai cateva imagini cu protestatarii de la Iasi care le-au oferit galeti, ulei si bani pesedistilor si jandarmilor, comentand "Asta este limba pe care ei o inteleg".

Apoi, Cosette Chichirau a revenit asupra postarii, sustinand ca: "In urma reactiilor pe care le-am citit la aceasta postare, as vrea sa fac cateva clarificari. In primul rand, cel care ofera galeata si uleiul nu este membru USR. Am facut aceasta fotografie si am postat-o pentru a ilustra starea de spirit a celor care au protestat fata de venirea lui Dragnea in oras. Oamenii sunt exasperati. Vor ca alegatorii PSD sa constientizeze ca vanzarea votului pe o galeata si o sticla de ulei este ceva profund gresit. Eu una asa am interpretat gestul protestatarilor anti-Dragnea. Nu stiu daca e cel mai fericit mod de a explica acest lucru".

Deputatul a adaugat ca stie ca vanzarea si cumpararea de voturi este o realitate trista a democratiei din Romania.

"Poate nu mai functioneaza cu galeti si sticle de ulei. Metodele s-au rafinat. Conditionarile, recompensele si coercitiile sunt altele acum. Dar pericolul tranzactionarii votului inca exista. Si despre asta este vorba. Nu despre saracie, nu despre oamenii tinuti captivi de PSD. Ci despre eforturile disperate pe care le fac Dragnea si cei din jurul lui pentru a cumpara voturi de la cei mai vulnerabili dintre romani", a continuat ea.

Deputatul si-a cerut apoi scuze.

"Imi cer scuze daca aceasta postare a jignit pe cineva. Nu asta a fost intentia. Intentia mea a fost sa aduc in discutie vanzarea votului si consecintele pe care o astfel de alegere le poate avea asupra intregii tari", a adaugat deputatul.

Citeste si:
AUR ”reîncălzește” scandalul irlandezului beat care a intrat în Parlament. Ce ar fi surprins camerele de supraveghere
AUR ”reîncălzește” scandalul irlandezului beat care a intrat în Parlament. Ce ar fi surprins camerele de supraveghere
Alianţa pentru Unirea Românilor a cerut miercuri, 19 ianuarie, Ministerului de Interne, Serviciului de Protecţie şi Pază şi Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 să facă...
Gabriela Firea, atac subtil la adresa lui Ciucă: „Mă bucur că mi-am îngheţat doctoratul înainte de a intra în politică”
Gabriela Firea, atac subtil la adresa lui Ciucă: „Mă bucur că mi-am îngheţat doctoratul înainte de a intra în politică”
Vicepreședintele PSD Gabriela Firea a lansat marți seară, 18 ianuarie, un atac subtil la adresa premierului Nicolae Ciucă pe subiectul posibilului plagiat al liberalului în teza de doctorat....