Filosoful Sorin Cucerai despre scandalul din USR: Nu e nicio diferenta intre regimul aplicat de echipa Barna-Ciolos in USR-Plus si cel aplicat in Rusia de Putin

Miercuri, 14 Octombrie 2020, ora 14:07
8218 citiri
Filosoful Sorin Cucerai despre scandalul din USR: Nu e nicio diferenta intre regimul aplicat de echipa Barna-Ciolos in USR-Plus si cel aplicat in Rusia de Putin
Sorin Cucerai/Facebook

Filosoul Sorin Cucerai a criticat intr-o postare pe pagina sa de Facebook modul in care USR-Plus si-a desemant candidatii pentru alegerile parlamentare, sustinand ca regulile democratice au fost incalcate in mod categoric in cadrul acestui proces ce a semanat mai mult cu procesele "democratice" din Rusia lui Putin sau Turcia lui Erdogan.

"Problema USR-PLUS nu e lipsa meritocratiei, ci lipsa democratiei.

1. Nu poti exclude membri pe motiv de delict de opinie. Daca asa ceva exista in statut, statutul respectiv nu e unul al unui partid democratic. Iar daca nu exista in statut, abuzul e si mai antidemocratic.

2. Nu poti reduce democratia doar la dimensiunea electorala. Votul (rezultatul lui) nu justifica orice. Democratia are si o dimensiune deliberativa, cu mecanisme specifice prin care se incearca negocierea unui numitor comun intre puncte de vedere diferite dar legitime.

Grupul care conduce acum USR-Plus nu a dat niciodata dovada ca ar fi dornic de deliberari, de negocieri si de compromisuri. Dimpotriva, a functionat - si functioneaza - exclusiv dupa principiul "ciocu' mic, acum noi suntem la putere, daca nu-ti convine te dam afara".

3. Nu e absolut nimic democratic in a preselecta delegatii cu drept de vot si a le impune liste cu persoane care trebuie votate. In felul asta nu ai de fapt nicio dezbatere reala, iar pretinsa respectare a procedurilor democratice transforma totul intr-o butaforie.

Democratia e golita de sens, ca si dreptul de vot si cel de a fi ales.

4. Cand tipurile de actiune prezentate la (1)-(3) devin practica curenta, nu accidente izolate, USR-Plus devine, ca regim politic, o forma de autoritarism concurential (competitive authoritarianism): organizatia e condusa in stil autoritar, cu pastrarea unor aparente democratice.

There is no longer a level playing field - una dintre conditiile de baza ale competitiei democratice. Regulile sunt concepute si aplicate in asa fel incat sa avantajeze intotdeauna pe cel aflat la putere (individ sau grup).

Din punctul asta de vedere, nu e absolut nicio diferenta intre regimul aplicat de echipa Barna-Ciolos in USR-Plus si cel aplicat in Rusia de Putin sau in Turcia de Erdogan.

5. Si nu, nu e absolut deloc democratic sa iti santajezi electoratul cu argumente de genul "daca nu ne votati pe noi, castiga PSD".

In realitate, lucrurile stau fix pe dos: PSD castiga (daca o face) pentru ca voi, echipa Barna-Ciolos, va pisati pe ea de democratie. Responsabilitatea, ca si vina, sta la voi, nu la alegatori", a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
#cucerai, #USR, #democratie, #politica, #analiza, #alegeri , #stiri USR