Ziare.com

Programul de guvernare al USR-PLUS. Cele 40 de angajamente prin care partidele lui Barna si Ciolos promit "o revolutie a bunei guvernari"

de Teodora Munteanu
Joi, 29 Octombrie 2020, ora 10:10

   

Programul de guvernare al USR-PLUS. Cele 40 de angajamente prin care partidele lui Barna si Ciolos promit "o revolutie a bunei guvernari"
USR-PLUS a prezentat joi, 29 octombrie, programul de guvernare pe care alianta vrea sa-l puna in practica dupa alegerile parlamentare.

Alianta USR-PLUS sustine ca "vechile partide au esuat, progresul e prea lent cu ele la carma si ca au distrus increderea romanilor in stat si in politica". Din acest motiv, USR-PLUS propune "o revolutie a bunei guvernari".

Astfel, partidul isi asuma 40 de angajamente pe care vor fi puse in practica "imediat ce ajungem la Guvernare" si un plan de guvernare pentru urmatorii ani:

Angajamente Guvernare Usr Plus

1. Fara penali in functii publice

USR-PLUS vrea sa interzica ocuparea de functii publice alese pentru persoane condamnate penal care nu s-au reabilitat.

2. Fara pensii speciale

Eliminarea pensiilor speciale si calcularea tuturor pensiilor dupa acelasi sistem, in functie de contributii.

3. Sa nu mori cu dreptatea in mana

Vindecarea justitiei prin corectarea Legilor Justitiei, desfiintarea Sectiei Speciale, repornirea activitatii DNA, reincriminarea neglijentei in serviciu si revenirea la vechea definitie a abuzului in serviciu.

4. 300 de parlamentari, primari in doua tururi si reforma electorala

Schimbarea modului in care sunt ocupate functiile publice prin limitarea numarului de parlamentari, alegerea primarilor in doua tururi, cresterea reprezentarii romanilor din diaspora, votul prin corespondenta si vot electronic.5. Transparenta totala

Publicarea online si accesul cetatenilor la toate cheltuielile publice.

6. Primarii mai putine si mai eficiente

Reducerea numarului de primarii prin comasare voluntara, in vederea cresterii calitatilor serviciilor publice.

7. Fara mii de agentii

Desfiintarea sau reorganizarea agentiilor, autoritatilor si institutiilor care desi sunt finantate cu bani publici sau beneficiaza de privilegii de la stat, nu sunt in mod real in serviciul cetateanului, ci doar sinecuri pentru oameni conectati politic. In plus, obligativitatea ca acestea sa raporteze public indicatoriii de performanta, numarul de beneficiari si bugetul cheltuit.

8. Cetatenie digitala

Crearea infrastructurii necesare pentru ca cetatenii sa nu mai plimbe hartii intre institutii, ci informatiile sa circule electronic, sigur, rapid si usor de urmarit. Construirea "autostrazilor digitale" intre institutiile statului care au baze de date, astfel incat acestea sa comunice eficient intre ele.

9. Fond de 1 miliard de euro pentru o infrastructura sanitara moderna

Modernizarea spitalelor, contructia de spitale noi si a unei infrastructuri sanitare moderne, prin investirea a 1 miliard de euro urmatorii patru ani.

10. Stimulente pentru a ne mentine sanatosi

Imbunatatirea starii de sanatate a romanilor prin masuri precum: medici de familie in toate comunele si asistenti medicali in toate satele din tara pana in 2024, dublarea performantei programelor nationale de preventie, recompensarea personelor care duc un stil de viata sanatos si introducerea educatiei pentru sanatate in scoli.

11. Dreptul de a alege in sanatate

Incurajarea concurentei in sistemul de sanatate astfel incat toti romanii sa aiba dreptul de a alege in ceea ce priveste.

12. Acces garantat la medicamente esentiale

Garantarea accesului romanilor, in regim 100% compensat, la medicamentele esentiale de pe lista Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

13. Siguranta pacientului pe primul loc

Cresterea calitatii actului medical si a sigurantei pacientului prin masuri care asigura profesionalizarea continua. Crearea primului Program National de Imbunatatire a Calitatii Actului Medical prin care vor fi recompensate educational si financiar echipele medicale care isi imbunatatesc rezultatele, precum si spitalele care implementeaza proiecte concrete de crestere a sigurantei actului medical si a experientei pacientului.

14. Medic si pacient la un click distanta

Constituirea unui Fond National de Inovatie in Sanatate prin care sa fie stimulata dezvoltarea de solutii digitalizate si de telemedicina prin care sa debirocratizam practica
medicala si sa apropiem medicul de pacient.

15. Fara politica la scoala

Depolitizarea invatamantul romanesc si asezarea copilului in centrul sistemului. Desfiintarea inspectoratelor scolare si transformarea directorilor de scoli in manageri performanti, alesi prin concurs.

16. Dreptul de a alege in educatie

Sa poti alege scoala la care merge copilul tau, din mai multe optiuni bune. Deciziile in scolile publice sa fie luate nu de minister si primarie, ci de consiliul de administratie al scolii. Regandirea materiilor si stabilirea unui curriculum national simplificat, completat de unul suplimentar ales de elev sau de scoala. Un proces mai usor de infiintare si functionare a gradinitelor, scolilor si liceelor private.

17. Scoala de la 8 la 5, masa calda si scoala dupa scoala

Cresterea calitatii invatamantului prin reorganizarea programului elevilor. Astfel, in intervalul 8.00-17.00 elevii participa la orele de studiu dimineata, la pranz au parte de o masa calda, iar dupa-amiaza se pot implica in activitati optionale (teme, activitati sportive, cluburi de interes etc).

18. Sprijin pentru scoala online

Organizarea si dezvoltarea a 8 Centre Regionale pentru Suport in Educatie Online, care sa ofere scolilor sprijin in desfasurarea orelor online; de la conectarea la internet de mare viteza si achizitia de echipamente, pana la formarea de competente digitale pentru cadrele didactice.

19. Antreprenoriat fara birocratie


Reducerea birocratiei impusa de stat pentru intreprinderi. Continuam procesul de debirocratizare prin analiza permanenta a poverii administrative pe mediul de afaceri si reducerea cerintelor inutile.

20. Bani europeni investiti in industrii ale viitorului

Dezvoltarea Romaniei prin investitii in industrii strategice la nivel european si in avantaje competitive la nivel local: tehnologie verde, digital, eco turism, industrii creative

21. Zero taxe pe salariul minim

Aplicarea taxelor si impozitelor sa se faca doar pe suma care depaseste salariul minim pe economie.

22. Clasa de mijloc la sate: sustinerea fermierilor mici si mijlocii

Cresterea competitivitatii si a performantei economice a fermierilor mici si mijlocii prin acces la: know-how, forme asociative si centre de colectare cu servicii integrate ("food hubs") si la canale de vanzare variate.

23. Acces la finantare pentru antreprenori

Facilitarea accesului la informatii si la finantare pentru antreprenor.

24. Lider european in ingrijirea varstnicilor

Revigorarea Institutului Ana Aslan si crearea unei retele nationale la standarde europene pentru asistenta medicala geriatrica, cercetare si gerontologie sociala, ingrijire geriatrica si paliativa.

25. Gazele din Marea Neagra contribuie la pensiile romanilor prin investitii

Demararea proiectului strategic de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagra si folosirea veniturilor obtinute pentru a investi, prin fondurile de pensii administrate privat (Pilon II), in beneficiul romanilor.

26. Drumul spre acasa pentru romanii din diaspora

Facilitarea reintoarcerii in tara a romanilor din diaspora care isi doresc sa revina. Programe de asistenta clar tintite pentru informare, intoarcere, acomodare si incurajarea antreprenoriatului in tara.

27. Autostrazi pe bune, nu pe hartie

O noua abordare in implementarea marilor proiecte de infrastructura cu: finantare adecvata, un calcul realist al costurilor, restructurarea companiei nationale de autostrazi, angajarea de profesionisti si stabilirea unor prioritati clare.

28. Fara gunoaie in natura

Reducerea cantitatilor de ambalaje care in loc sa fie reciclate ajung sa polueze mediul, prin introducerea unui sistem national de returnare voluntara a ambalajelor: lasam garantie, ducem ambalajele inapoi si recuperam garantia. Un parteneriat real si reciproc avantajos intre stat si cetateni.

29. Impadurim Romania si combatem taierile ilegale prin DNA-ul Padurilor

Cresterea treptata a capacitatii de impadurire prin atragerea de fonduri europene, fonduri private si alocari bugetare. Atingerea unui ritm de impadurire anual care sa faca posibila acoperirea cu paduri a aproximativ 40% din suprafata terestra a Romaniei, pana in 2050. Infiintarea unei Directii de Investigare a Infractiunilor de Mediu, institutie autonoma, organizata pe modelul DNA si DIICOT.

30. Programele nationale "Fiecare copil la gradinita" si "Scoala pentru toti"

Cresterea numarului de copii din medii sarace care merg la gradinita, prin dezvoltarea si extinderea programului "Fiecare Copil in Gradinita". Reducerea abandonului scolar prin extinderea programului "Scoala pentru Toti", de la 500 la 1.200 de scoli vulnerabile.

31. Combaterea saraciei energetice

Implementarea de proiecte si programe finantate cu fonduri europene, care sa asigure accesul tuturor romanilor la energie

32. Protectie sociala si munca legala in domeniul serviciilor

Crearea unui cadru legal simplificat in domeniul serviciilor, prin acordarea unei forme simplificate de plata (vouchere) pentru lucratorii sezonieri, zilierii, personalul de menaj si ingrijire. Aceste categorii vor dobandi beneficii sociale (pensie, asigurare de sanatate) si in acelasi timp se va largi baza de colectare a contributiilor si impozitelor.

33. Fleximunca

Introducerea contractelor de munca multi-flexibile, care permit angajatorilor si angajatilor sa decida individual conditiile in care un angajat isi desfasoara activitatea. Solutii precum munca de la distanta (telemunca), adaptarea programului de lucru de 8 ore, comprimarea saptamanii de munca, masurarea rezultatelor cu indicatori de obiectiv si nu normare pe ore, job sharing, alegerea zilelor libere, beneficii flexibile.

34. Un loc de munca: cea mai buna protectie sociala (VMI)

Implementarea legii Venitului Minim de Incluziune care stimuleaza cautarea locurilor de munca pentru ca persoanele care primesc asistenta sociala nu mai trebuie sa aleaga intre un loc de munca si pastrarea ajutorului social.

35. CRESC - Corpul Roman de Solidaritate si Cooperare

Cearea unui sistem integrat de servicii pentru: oamenii care care doresc sa se implice in activitati cu impact in comunitate, organizatii care lucreaza cu acestia si comunitatile beneficiare. Initiativa a Corpului Roman de Solidaritate si Cooperare (CRESC).

36. Internet pentru toti

Asigurarea accesului tuturor romanilor la internet de mare viteza si alfabetizare digitala, nevoi devenite esentiale in orice aspect al vietii, inclusiv sanatate, educatie si munca.

37. Un viitor pentru cultura independenta

Ajutor de stat pentru operatorii culturali din sectorul independent-privat, in conditiile suspendarii activitatii acestora pe termen nedefinit. Sprijin pentru relansarea productiei culturale in conditiile revenirii treptate a publicului la evenimentele cu prezenta fizica.

38. Aducem sportul inapoi in scoala

Educatie pentru si prin sport prin cresterea rolului formativ-educational al sportului in scoala. Regandirea orelor de educatie fizica si incurajarea competitiilor scolare.

39. Sate cu arhitectura traditionala protejata si pusa in valoare

Sprijin financiar pentru cei care cumpara case parasite la tara pentru a le restaura si pune in valoare, fie pentru locuit, fie pentru a le introduce in circuitul turistic, mai ales in zone rurale recunoscute pentru traditia arhitecturala specifica.

40. Democratie si presa libera in Republica Moldova

Crearea unui Fond pentru Democratie in Republica Moldova care sa sprijine dezvoltarea societatii civile si a presei libere.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4117 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
13 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Vin nemții!

Ce frumos sună, eu cu ei votez!

 

a uitat-o pe cea mai importanta

dreptul la furat voturi si liste noaptea ca hotii la alegerile urmatoare. la gunoi cu voi sec.........

medginicolai

Vai, tovarase, cat de suparat esti tu pe furtul asta de voturi. De parca Iohannis ar fi acum in Puscarie exact pentru furturi de voturi, nu Dragnea al vostru. Sau parca Orban ar fi spus ca masinaria de fraudat voturi a celorlati a functionat mai bine decat masinaria de fraudat a PSD-ului, recunoscand prin gura pacastosului ca PSD-ul are o masinarie de fraudat, nu Ponta, de la voi.

Nu, tu votezi tot cu Ciuma Rosie,

desi cu USR la Putere, vei trai si tu mai bine. Garantat!

@darnic. Optimismul dumneavoastra este sanatos.

Dar nu este contagios!
Ce va face sa credeti ca usr va guverna in urmatorii patru ani?
Ce va face sa credeti ca usr va depasi 10% intentie de vot?
Ce va face sa credeti ca Diaspora voteaza cu usr?

Ca de obicei, eu apreciez discursul dvs. si il punctez cu maximum de punte.
Dar, "de grace", nu cadeti in talibanismul model "wert". Ramaneti lucid si apreciati cine face ceva concret si cine face revolutii onirice. Votati dupa cum va dicteaza constiinta. Asta veti avea! Nu este nici un miracol. Este urmarea meandrelor concretului...

Si eu l-am apreciat o vreme pe Ciolos, dar am inteles care a fost jocul sau.
Cu toata sinceritatea, nu am nici o incredere in Barna. De aceea nici nu l-am votat la prezidentiale! Nici pe el, nici pe veorica, care intre noi fie vorba, a facut un scor superior lui Barna! Trageti concluzia care va convine, dar nu lasati vrabia din mana pentru cioara de pe gard!

Foarte simplu

Orice program arata bine pe hartie !
Macar jumatate daca ar reusi sa faca si tot ar fi bine !
Votez USR-Plus !

 

Gile Rank user: x5

Au uitat un angajament foarte important, si din acest motiv e posibil sa nu-i votez.
Unde este reforma celei mai toxice institutii din Romania? Cum e posibil ca acest CCR plin de bolsevici care-i cantau ode lui Ceausescu, sa fie mai presus decat presedintele si sa nu raspunda in fata nimanui?
De aceasta data USR-Plus, a cam dat cu "mucii in fasole", ignorand poate cel mai important angajament pentru un partid care doreste sa schimbe Romania.

Ai dreptate, nu doar CCR-ul trebuie rapid

demis, ci si Avocata Poporului. Dar nu stiu daca se poate trece intr-un Program politic lupta impotriva unei institutii, totusi constitutionala. Atat CCR cat si Avocatul Poporului sunt Institutii Constitutionale, nu sunt, cel putin prin definitie, reprezentante politice. Nu stiu, nu fac politica, poate se poate trece intr-un Program de Guvernare si lupta impotriva Institutiilor, poate nu, ca atacandu-le pe ele ataci Constitutia. Dar, daca USR-PLUS va reusi sa le indeplineasca pe celelalte, eu sunt ferm convins ca imediat si CCR-ul, si Avocatul Poporului isi vor schimba radical pozitia.

Foarte simplu

Daca vrei sa citesti tot programul de guvernare al USR-Plus cred ca-l gasesti pe pagina lor de web !
Cele prezentate mai sus sunt cateva linii generale !
Cat despre CCR, USR-Plus propune urmatoarele :

I. Creșterea numărului de judecători ai ***ții la doisprezece, cu vot decisiv la președintele CCR

a. Șase judecători să fie aleși de magistrați prin scrutin general

b. Trei să fie numiți de Președinte

c. Trei să fie aleși de Parlament, cu votul a 2/3 din numărul tuturor parlamentarilor;

II. Interzicerea ocupării funcției de judecător constituțional de către persoane care au fost membri in partide politice in ultimii 9 ani, anteriori numirii/alegerii;

III. Creșterea vechimii in activitatea juridică sau in invățămantul juridic superior, necesară pentru a putea ocupa funcția de judecător CCR, de la 18 ani la 25 de ani;

IV. Președintele CCR nu poate fi reales in această funcție;

V. Toate atribuțiile CCR vor fi prevăzute in mod limitativ de Constituție, neputandu-se adăuga alte atribuții prin lege organică;

VI. Eliminarea atribuției de soluționare a conflictelor juridice de natură constituțională;

VII. Eliminarea posibilității de pronunțare a unor decizii interpretative pentru a inlătura tendința CCR de a-și aroga atribuții de legiuitor pozitiv.

Foarte bun Programul.

De realizat 100% greu, dar si daca se realizeaza numai jumatate, e foarte bine. Ar fi extraordinar daca Ciuma Rosie nu s-ar mai opune mersului Romaniei inainte, dar din pacate Ciuma Rosie, prin votul prostilor, va ramane partid parlamentar, de unde va trage frana de mana, permanent si apasat.

 

@darnic.usr a intrat deja in "opozitie" alaturi de Ciuma Rosie

Nu aveti decat sa cititi textele lui Barna sau Ciolos care ingroapa PNL si deschid (inca odata) drumul renasterii PSD. Ciolos a trait deja aceasta "revolutie". Sunteti foarte naiv. Nu este un defect, dar in politica nu este nici o calitate!

Teoria ca teoria, dar practica ne omoara :)

Vasta experienta de guvernare usr-ista a fos vizibila in guvernul Ciolos.

Acum, ca virusul a suferit mutatii care fac ca unele vaccine sa nu mai fie eficace, acum ca tara beneficiaza de suportul european mai mare ca niciodata, acum ca romanii incep sa vada o perspectiva mai buna, cu un presedinte inteligent si un guvern liberal, ...

... ACUM este momentul propice unei revolutii in 40 de puncte :))))))))))

Ridicolul nu ucide, dar diminueaza mult apetitul electorilor de a vota noul socialism à la Ciolos&Barna. Desigur, romanii din tara si din strainatate vor da un raspuns clar in decembrie. De un singur lucru sunt absolut sigur ca nu se va intampla: punctul 26, diaspora care se intoarce. Este atat de ridicol incat nu merita sa imi mai pierd vremea. Mai ramane sa oficializati usr#REZIST, si le-am vazut pe toate :)

Din Diaspora, va asigur ca nu dau doi bani pe acest program si nici pe o ipotetica guvernare userista. Alta data pentru revolutia lui Barna si Ciolos.

 

Doua lucruri sunt mai urgente....

Primul este desfiintarea psd.Daca nu vreti sa intelegeti ca psd a fost,este si va fi tot ce poate fi mai rau pentru Romania.Atita timp cit va exista psd,nimic bun nu va fi in Romania.Doi,ar fi rescrierea Constitutiei.Nu adaugarea in veche Constitutie a unor paragrafe,nici amendarea vechii Constitutii,etc,etc.etc.Nu,trebuie rescrisa,cele 40 de angajamente trebuiesc incluse in Noua Constitutie si dezvoltate,altele trebuiesc de asemena adaugate si detaliate.Cu aceasta Noua Constitutie in mina,dupa ce propunerile au fost dezbatute in public,au fost aprobate de parlament,dupa ce s-a facut un referendum prin care Noua Constitutie adevenit cartea de capatii,numai dupa aceea trebuiesc treptat rescrise,reintrepretate,sterse(eliminate)unele legi.Abia dupa aceea se poate spune ca vom avea o guvernare corecta daca aceasta va actiona in virtutea Noi Constitutii!Eu va spun foarte sincer ca am indoieli referitoare la modul in care ""usrplus"" este capabil sa guverneze.Eu sunt apolitic,consider ca pnl are multe goluri de personal calificat,competent si cinstit.In egala masura consider alianta "üsrplus""cu foarte multe goluri in principal in priviinta experientei politice,a corectitudinii si cinstei unor dirigenti ca si a adevaratei dorinte de a conduce asa cum spun pe hirtie.De ex : eu consider ca toti cei care au fost condamnati,definitiv sau cu suspendare,sa nu mai aiba dreptul sa candideze,chiar daca au primit o amenda penala.In justitie,suspendarea condamnarilor cu suspendare,pedepse cu execuatre acasa,etc.Nu exista prescriere pentru coruptie.Toate averile celor suspecti sa fie verificate sa corespunda cu veniturile lor.Si multe altele!!!!!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor