Senator USR: Cum au folosit Dragnea, Tariceanu & Co o lege cu scopuri umanitare pentru a-si scoate din inchisoare favoritii, prietenii, clientela si "sponsorii"

Marti, 30 Octombrie 2018, ora 12:56
5706 citiri
Senator USR: Cum au folosit Dragnea, Tariceanu & Co o lege cu scopuri umanitare pentru a-si scoate din inchisoare favoritii, prietenii, clientela si "sponsorii"
Foto: Arhiva Ziare.com

Senatorul USR Mihai Gotiu explica procesul legislativ prin care s-a ajuns ca, de la un proiect umanitar pe care l-a semnat, sa fie votata in Senat detentia la domiciliu fara bratara electronica pentru pedepsele cu inchisoarea de pana la 5 ani.

Plenul Senatului a votat luni mai multe modificari la Legea privind masurile privative de libertate, intoarsa de CCR in Parlament, printre care si posibilitatea ca pedepsele de pana la 18 luni de inchisoare, pentru fapte fara violenta, sa fie executate la domiciliu. De asemenea, detentia la domiciliu va fi aplicata si pedepselor de pana la 10 ani in cazul femeilor insarcinate si persoanelor care au minori in intretinere.

"CAT DE JOS (NICI) AU AJUNS! Cum au folosit Dragnea, Tariceanu & Co un proiect de lege cu scopuri umanitare pentru a-si scoate din inchisoare, inainte de termen, favoritii, prietenii, clientela si 'sponsorii'", scrie Mihai Gotiu pe contul sau de Facebook, mentionand ca a aparut in spatiul public informatia conform careia ar fi semnat si initiat, alaturi de colegul Dan Lungu de la USR, proiectul de lege votat luni de Senat, privitor la posibilitatea executarii pedepsei cu inchisoarea la domiciliu ori reducerea cu cate 20 de zile a pedepselor cu inchisoarea pentru condamnatii care publica lucrari stiintifice.

Gotiu explica modul "cum functioneaza sistemul majoritar, de tip medieval, al PSD si al aliatilor lor de cursa lunga ori de conjunctura".

Astfel, senatorul USR precizeaza ca initiativa legislativa pe care a semnat-o in primavara anului trecut se referea exclusiv la dreptul condamnatilor de a fi alaturi de familie la inmormantarea unei rude apropiate ori in alte situatii grave (probleme medicale, calamitati).

"Practic, era vorba de o invoire de cateva zile (maxim 5 zile), din motive umanitare. La elaborarea propunerii legislative au contribuit si reprezentanti ai Asociatiei pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki (APADOR - CH) . Legea a fost adoptata de Senat, ca prima camera sesizata, in forma initiala, pe 4 decembrie 2017.

In timpul parcurgerii procesului legislativ la Camera Deputatilor, alianta PSD - ALDE a adaugat amendamente care au schimbat fundamental sensul legii (cele legate de executarea pedepsei la domiciliu, eliberarea inainte de termen a 'academicienilor' din puscarii si altele asemenea) . Forma radical schimbata a fost adoptata de Camera Deputatilor pe 16 iunie 2018", continua Mihai Gotiu.

El aminteste ca, din cauza modificarilor de la Camera Deputatilor, in urma sesizarii ICCJ, legea a fost declarata neconstitutionala de CCR pe 4 iulie 2018 (Decizia nr. 453/ 04/07/2018) si a fost trimisa la reexaminare in Parlament.

"Solicitarea de reexaminare a ajuns, ieri, la vot. Majoritatea din Senat a incalcat flagrant decizia CCR, adoptand legea in forma declarata neconstitutionala, cu 102 voturi 'pentru', 14 voturi 'impotriva' si 3 abtineri. Alaturi de colegii senatori de la USR prezenti am votat, evident, impotriva smecheriei.

Daca aceeasi forma va fi adoptata, din nou, si la Camera Deputatilor (camera decizionala), vom discuta cu juristii si, cel mai probabil, vom ataca iar legea la CCR. Atentie: CCR a desfiintat legea si pe fond, nu doar pe motiv ca forma initiala a fost viciata grosolan pe parcursul procesului legislativ", explica senatorul.

El spune ca, din pacate, asemenea lucruri se intampla atata vreme cat tot ceea ce urmaresc cei de la PSD si aliatii lor e sa-si salveze colegii si colaboratorii cu probleme penale.

"Grozavenia e cu atat mai mare cu cat, dincolo de smecheriile revoltatoare, Dragnea, Tariceanu & Co au folosit ca paravan o lege cu scop umanitar, dovedind, o data in plus, ca nu au absolut niciun scrupul pentru a-si salva pielea", mai scrie senatorul USR.

#proiect lege inchisoare acasa, #inchisoare domiciliu senat, #Gotiu proiect inchisoare acasa , #stiri USR