USR a depus un proiect de lege pentru eliminarea pensiilor speciale. Ar mai primi doar militarii si magistratii

Joi, 05 Octombrie 2017, ora 16:54
7662 citiri
USR a depus un proiect de lege pentru eliminarea pensiilor speciale. Ar mai primi doar militarii si magistratii
Foto: Facebook/Claudiu Nasui

Parlamentarii Uniunii Salvati Romania au depus un proiect de lege prin care pensiile speciale sunt abrogate pentru 7 categorii profesionale. Ele ar fi insa pastrate, dar plafonate, pentru magistrati si militari.

Astfel, conform proiectului de lege initiat de deputatii USR Claudiu Nasui, Cristina Pruna si Cristian Seidler, ar pierde pensiile speciale personalul aeronautic civil navigant, personalul auxiliar al instanțelor și al parchetelor, funcționarul public parlamentar, corpul diplomatic și consular, angajatii Curții de Conturi, judecatorii Curtii Constitutionala, dar si parlamentarii, se arata intr-un comunicat al USR remis Ziare.com.

"Romania a tolerat si tolereaza un sistem de pensii cu doua viteze. Cu toti contribuim dupa aceleasi reguli, dar nu primim pensii dupa aceleasi reguli. USR pune pe tapet problema pensiilor speciale, noi suntem contra lor, nu este adevarat ca nu avem ce face. Trebuie ca statul roman sa fie impartial", a declarat Claudiu Nasui (foto).

Acesta a explicat si de ce sunt mentinute, prin proiectul USR, pensiile speciale pentru militari si magistrati.

"In primul caz este o cutuma a NATO, in al doilea, o recomandare in acest sens a Comisiei de la Venetia", a aratat Claudiu Nasui.

Proiectul prevede ca in cazul acestor doua categorii pensia nu poate fi mai mare decat solda/salariul brut lunar din ultima luna de activitate inainte de data pensionarii, actualizat la zi cu rata inflatiei si cresterile salariale/majorarile soldei de grad si functie ale militarilor/magistratilor, se arata in comunicat.

Proiectul USR prevede si deductibilitatea integrala a contributiilor individuale la pilonul 3 facultativ de pensii, prin care categoriile profesionale ce ies la pensie mai devreme pot compensa stagiul partial de cotizare.

"Sa transformam sistemul de pensii din Romania, care acum este si partinitor si cu un deficit in crestere, care se va majora din motive demografice, intr-unul in care toti sa beneficiem de aceleasi reguli", a declarat Claudiu Nasui.

"Pentru ca exista aceasta nevoie pentru unii oameni sa iasa mai devreme la pensie, am prevazut in acest proiect de lege faptul ca fiecare dintre noi poate contribui la Pilonul III cat vrea. Deci sa faca cat vrea el economisire pe termen lung, tocmai ca sa aiba o pensie mai buna la batranete si ca acesti bani sa fie deductibili in mod nelimitat, deci sa nu mai fie limitat la deductibilitate de 400 de euro pe an cat este in prezent", a explicat Claudiu Nasui intr-o conferinta de presa joi.

Citeste si Scandalul pensiilor speciale: Cati magistrati, militari, politisti sau aviatori au iesit la pensie in aceasta vara, dar si Cum s-au triplat pensiile speciale

Citește și:
USR și Forța Dreptei încearcă să blocheze acordarea unor sporuri pentru o categorie de bugetari. Legea contestată la Curtea Constituțională
USR și Forța Dreptei încearcă să blocheze acordarea unor sporuri pentru o categorie de bugetari. Legea contestată la Curtea Constituțională
Parlamentarii USR şi Forţa Dreptei au sesizat Curtea Constituţională pe legea prin care personalul Agenţiei Naţionale de Integritate primeşte spor de până la 25% pentru suprasolicitare...
Șoșoacă cere anexarea unor teritorii din Ucraina la România. Istoric: ”Închisă pentru trădare sau internată pentru tratament?”
Șoșoacă cere anexarea unor teritorii din Ucraina la România. Istoric: ”Închisă pentru trădare sau internată pentru tratament?”
Senatoarea neafiliată Diana Șoșoacă a depus în Parlament o propunere legislativă care prevede modificarea Tratatului cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare dintre...
#proiect pensii speciale USR, #parlamentari pensii speciale, #USR pensii speciale militari, #magistrati pensii speciale , #stiri USR