Cum poate crește USR ca principal partid de opoziție după ce a ieșit de la guvernare. PNL, aflat în „hemoragie” de puncte iar PSD își caută vocea

Miercuri, 08 Decembrie 2021, ora 19:08
7002 citiri
Cum poate crește USR ca principal partid de opoziție după ce a ieșit de la guvernare. PNL, aflat în „hemoragie” de puncte iar PSD își caută vocea

După ce formațiunea condusă de Dacian Cioloș a fost lăsată în afara guvernării cu PNL, USR a devenit principalul partid de opoziție, alături de AUR, și ar putea devenit principalul adversar al PSD la alegerile din 2024.

Odată cu alianța dintre PNL și PSD, partidul lui Cioloș a revenit în poziția inițială din 2016, de partid care se luptă cu vechea clasă politică, reprezentanții partidului demonstrând în ultimele săptămâni că că își amintesc cum să facă opoziție puternică. Situația este una diferită față acum cinci ani iar în opoziție se regăsește o altă formațiune care are potențial să se afirme.

Cu toate astea, creșterea celor două partide va fi determinată în principal de ce vor face partidele de la guvernare în contextul crizelor multiple cu care se confruntă țara noastră. În prezent, principalul pierzător este PNL, care, conform analistului politic Alfred Bulai, a ajuns secundar la guvernare după ce anterior era vioara întâi.

„Primul-ministru nu îl recunoaște nimeni ca pe un mare liberal, fiind de altfel și persoana dorită de Klaus Iohannis. Și ai rămas cu o mână de oameni și cu un guvern slăbit față de situația net superioară a guvernului interimar PNL și a guvernului cu USR”, explică acesta.

Politologul mai adaugă că USR are o șansă foarte mare să crească în opoziție, dat fiind că votanții anti-PSD vor migra către partidul lui Cioloș, ori nu vor mai vota deloc. În ce-i privește pe social-democrați, aceștia ar fi putut crește constant din poziția de partid de opoziție, iar toate nerealizările guvernului se vor restrânge în plafonarea scorului partidului.

„Din opoziție în general crești, mai ales pe moment de criză. Pe de altă parte, va depinde foarte mult de politica pe care o va avea PSD în guvern privind anumite măsuri. Ar putea risca să cadă în retorica păcălelii și să nu-și impună punctul de vedere. Dacă ne uităm la domnul Rafila, care e ministrul Sănătății, aceste nu are prea multe pârghii, ci doar responsabilități. Deasupra lui, în materie de coronavirus, domnul Raed Arafat e mai mare în grad. Nu-l poate schimba pe Arafat pentru că îl vrea Iohannis. Astfel, Rafila nu poate să facă mare lucru iar ușor-ușor PSD-ul poate să dezamăgească înfiorător”, a mai adăugat analistul.

În ce privește poziția liberalilor, aceștia riscă să fie înlocuiți de către USR ca principal partid anti-PSD, cu un electorat mai restrâns dar loial, indiferent de cine ar conduce partidul. Mai mult, Alfred Bulai arată că odată ce electoratul unui partid începe să scadă, mai ales atunci când e la guvernare, „hemoragia” cu greu mai poate fi oprită. „Șansa e mică să revii. E posibilă doar dacă schimbi conducerea partidului, dacă dai un orizont de speranță, că schimbi tot ce a fost. Deocamdată la PNL nu se pune problema asta și nici la PSD”, a mai relatat analistul.

Un criteriu decisiv la alegerile din 2024 va fi și prezența la vot, acolo unde social-democrații au demonstrat adesea că pot obține scoruri mult mai mari tocmai din acest motiv. „Nu e vorba de votantul x, ci este vorba de un joc cu 100 de procente în care contează inclusiv prezența la vot. Dacă tu pierzi oamenii nu neapărat că ei se duc în altă parte, ci pot să nu mai voteze. Dar scăzând prezența cresc numai anumite partide. De obicei scade prezența pentru partidele de guvernământ pentru că ele creează dezamăgirea”, a conchis politologul.

Citeste si:
Dacian Cioloș decide diseară dacă rupe USR SURSE
Dacian Cioloș decide diseară dacă rupe USR SURSE
Europarlamentarul USR Dacian Cioloș va avea diseară o întâlnire online cu mai mulți apropiați din partid pentru a decide dacă rămân în USR sau dacă fondează o nouă formațiune...
Reașezări politice înaintea alegerilor din 2024. Cum arată harta posibilelor alianțe conjuncturale
Reașezări politice înaintea alegerilor din 2024. Cum arată harta posibilelor alianțe conjuncturale
Cu mai puțin de doi ani până la următoarele rânduri de alegeri, aproape toate partidele de pe scena politică au început să se orienteze după alianțe pe termen scurt sau lung. Dragnea a...