USR depune un proiect de lege pentru infiintarea "DNA-ului padurilor si mediului"

Luni, 09 Martie 2020, ora 13:17
3869 citiri
USR depune un proiect de lege pentru infiintarea "DNA-ului padurilor si mediului"

Uniunea Salvati Romania depune luni un proiect de lege privind infiintarea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Mediu (DIIM), o institutie pe modelul DIICOT, care sa activeze la nivel national si sa combata infractiunile impotriva mediului inconjurator.

Proiectul de lege privind infiintarea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Mediu este initiat de deputatii USR Stelian Ion, Silviu Dehelean si Cornel Zainea si senatorii USR George Dirca, Allen Coliban si Mihai Gotiu.

Directia de Investigare a Infractiunilor de Mediu va functiona in cadrul Parchetului General si va fi condusa de un procuror-sef, numit de presedintele Romaniei la propunerea ministrului Justitiei cu avizul CSM. Numarul maxim de posturi este prevazut astfel: 295 de posturi de procuror, 40 de posturi de specialisti, 270 de posturi pentru personalul auxiliar de specialitate, economic si administrativ, 40 de posturi de ofiteri si agenti de politie judiciara si 290 de posturi de ofiteri si agenti de politie judiciara ce urmeaza a fi desemnati in urmatorii 5 ani (cate 50 pe an).

DIIM va ancheta, printre altele, taierile ilegale de paduri, depozitarile ilegale si traficul de deseuri, nerespectarea normelor anti-poluare, scoaterea definitiva sau temporara din circuitul agricol ori silvic de terenuri de pe raza ariei naturale protejate, capturarea sau uciderea speciilor salbatice cu mijloace nelegale.

"Problemele de mediu din Romania sunt multe si sunt grave, sunt cronice. Stim de ele nu doar din cazurile de infringement deschise de Comisia Europeana, le vedem si le simtim cu totii. Putem vorbi despre probleme in zona forestiera, unde dispar din padurile Romaniei 20 de milioane de metri cubi anual si, daca ar fi sa insumam prejudiciul, am depasi suma de 1 miliard de euro.

Vorbim de probleme pe calitatea aerului si, din pacate, mor 25.000 de romani in fiecare an din cauza poluarii. Vorbim de probleme pe managementul deseurilor si stim atat de importurile ilegale de deseuri, cat si de gropile ecologice care au devenit adevarate bombe ce ne otravesc aerul si ne polueaza apele si solul.

Daca ne uitam la faptele care stau in spatele acestor probleme, multe dintre ele ridica suspiciuni de grupuri infractionale organizate. Multe dintre ele sunt incadrate ca infractiuni, dar foarte putine persoane ajung sa fie pedepsite si de aceea avem nevoie de structuri specializate", arata senatorul USR Allen Coliban.

"Noi propunem infiintarea unei noi directii specializate in cadrul Parchetului General, pe modelul DIICOT, pentru ca exista o incidenta foarte mare a infractiunilor de mediu. Dupa traficul de droguri, traficul de persoane si traficul de arme, pe locul patru in lume se inregistreaza infractiuni care aduc atingere mediului inconjurator, fie ca vorbim de poluarea apelor, poluarea solului, fie de taierea ilegala a padurilor si braconaj, care a dus chiar la disparitia unor specii.

Este esential sa avem o astfel de structura avand in vedere si situatia cu care ne confruntam in Bucuresti si in intreaga tara. Avem nevoie de procurori specializati care sa lucreze in echipe mixte alaturi de specialisti de mediu, angajati ai Garzilor de Mediu si Politie", declara si senatorul USR George Dirca.

"Acesta structura va da un raport anual in fata ministrului Justitiei si a Consiliului Superior al Magistraturii in care sa spuna exact cate cazuri a avut si cate a rezolvat. Acest raport va fi inaintat Parlamentului si vom vedea cu totii care sunt rezultatele", precizeaza si deputatul USR Stelian Ion.

Citeste si:
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Senatorul PNL Virgil Guran, ales vineri, 27 mai în funcția de vicepreședinte al partidului, a declarat în fața partidului modul în care îi aborda pe primarii care veneau la el să îi ceară...
Cum a ajuns un deputat PSD să se întoarcă desculț acasă: "Știi ce greu este să găsești mărimea 48 în România?"
Cum a ajuns un deputat PSD să se întoarcă desculț acasă: "Știi ce greu este să găsești mărimea 48 în România?"
Deputatul PSD, Daniel Ghiță, fost luptător K1, a anunțat că i s-au furat adidașii dintr-o sală de antrenament și a ajuns acasă desculț. Acesta a subliniat că nu este primul incident...