USR face apel la UDMR, Pro Romania si minoritati sa nu voteze modificarile Codului Penal: Avem posibilitatea sa blocam acest proiect!

Joi, 18 Aprilie 2019, ora 15:41
4794 citiri
USR face apel la UDMR, Pro Romania si minoritati sa nu voteze modificarile Codului Penal: Avem posibilitatea sa blocam acest proiect!

Deputatul USR Stelian Ion a facut un apel la parlamentarii UDMR, Pro Romania si din partea minoritatilor nationale sa nu voteze modificarile aduse Codului Penal in Camera Deputatilor, care va reexamina proiectul dupa deciziile CCR, in calitate de for decizional in acest caz.

"Fac un apel catre colegii din UDMR, Pro Romania si parlamentarii minoritatilor nationale sa nu fie complici si sa nu voteze aceasta lege in Camera Deputatilor, care este Camera decizionala si unde Liviu Dragnea are o majoritate foarte fragila.

Avem posibilitatea sa blocam acest proiect, desi unele dintre articole au fost declarate constitutionale, ele au un caracter nociv extraordinar.

Nicio decizie a Curtii Constitutionale si nicio directiva a UE nu au impus nici scaderea termenelor de prescriptie ca sa scape Liviu Dragnea si alti infractori, unii dintre ei periculosi. E vorba si de infractiuni de viol, de pedofilie, de trafic de arme, de trafic de droguri.

Nu s-a impus abrogarea neglijentei in serviciu, nu s-a impus abrogarea abuzului in serviciu.

Toate aceste chestiuni sunt adaugate de catre Puterea actuala pentru a face jocul infractorilor in Romania. Daca vor sa fie complici cei din UDMR, daca cei din UDMR considera ca pentru asta au fost votati de etnicii maghiari, sa voteze (modificarile la Codul penal - n.red.) . Eu nu cred ca pentru asta au fost votati", a afirmat Stelian Ion la Senat.

El sustine ca Liviu Dragnea are "nevoie mare" de un ministru al Justitiei, care sa dea totusi acele ordonante de urgenta, pentru ca "in Parlament este posibil sa nu reuseasca sa treaca" legea.

Plenul Senatului a adoptat, miercuri, in calitate de prima Camera sesizata, proiectul de modificare a Codului penal, asa cum a fost elaborat de Comisia speciala privind Legile Justitiei.

S-au inregistrat 75 de voturi "pentru", 32 de voturi "impotriva" si o abtinere.

Marti, Comisia parlamentara speciala pentru Legile Justitiei a dat raport favorabil modificarilor, eliminand mai multe prevederi din forma initiala, care au fost declarate neconstitutionale de catre CCR.

Prevederile periculoase

Comisia Iordache a decis sa ramana in forma initiala mai multe articole criticate de Opozitie, pe motiv ca nu au fost atacate sau nu au fost declarate neconstitutionale de CCR.

Unul dintre acestea se refera la reducerea termenelor de prescriptie a pedepselor. Astfel, termenele de prescriptie a raspunderii penale vor fi: de 8 ani, fata de 10 ani in legea in vigoare, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depaseste 20 de ani; si de 6 ani, in loc de 8 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depaseste 10 ani.

Un alt text se refera la abrogarea articolului referitor la neglijenta in serviciu.

Totodata, o alta modificare prevede introducerea unui termen de un an in care se poate face un denunt.

"Mituitorul nu se pedepseste daca denunta fapta mai inainte ca organul de urmarire penala sa fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai tarziu de un an de la data savarsirii acesteia", prevede textul.

Vezi si Modificarile adoptate in Comisia Iordache la Codul Penal. Stelian Ion: schimba cursul dosarului penal al lui Dragnea

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...