USR, nemultumita de primele decizii anuntate de ministrul Justitiei: Nu organizati concursurile la PG, DNA si DIICOT fara modificarea legii

Joi, 28 Noiembrie 2019, ora 15:08
4628 citiri
USR, nemultumita de primele decizii anuntate de ministrul Justitiei: Nu organizati concursurile la PG, DNA si DIICOT fara modificarea legii
Foto: Facebook/Uniunea Salvati Romania - USR

USR ii cere ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, sa nu organizeze concursurile pentru noii procurori sefi de la Parchetul General, DNA si DIICOT fara modificarea legii si considera ca acesta "a pasat" Parlamentului responsabilitatea de a abroga Legea recursului compensatoriu sau de a desfiinta Sectia Speciala.

Intr-un comunicat transmis joi, Uniunea Salvati Romania precizeaza ca ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, amana abrogarea legii recursului compensatoriu si desfiintarea Sectiei Speciale si, in schimb, declanseaza concursurile de numire a noilor procurori sefi, fara sa modifice legea in acord cu recomandarile europene.

USR considera ca abrogarea Legii recursului compensatoriu este "o urgenta", peste 20.000 de detinuti au fost deja eliberati din inchisori inainte de ispasirea pedepsei si "in timp ce PNL tergiverseaza o decizie, alti si alti criminali si violatori ies de dupa gratii in baza acestei legi", precizeaza sursa citata.

"Atunci cand CEDO a condamnat Romania din cauza conditiilor precare de viata din penitenciare, recomandarile primite au vizat modernizarea si extinderea sistemului penitenciar, nu eliberarea detinutilor pentru remedierea problemei spatiului insuficient", se arata in comunicat.

"Suntem dezamagiti de primele decizii anuntate de ministrul Catalin Predoiu, Guvernul PNL nu foloseste toate instrumentele pe care le are la dispozitie pentru a rezolva problemele create de PSD in domeniul Justitiei. Ministrul a pasat Parlamentului responsabilitatea de a abroga legea recursului compensatoriu sau de a desfiinta Sectia Speciala, dar stim bine ca majoritatea actuala nu este stabila si nu iti permite sa faci reforme reale", a declarat vicepresedintele USR Stelian Ion, conform sursei citate.

USR subliniaza ca primul punct din Acordul semnat cu PNL pentru sustinerea Guvernului Orban mentioneaza angajamentul Cabinetului de a implementa recomandarile din cadrul MCV si punerea in acord a legilor justitiei cu avizele Comisiei de la Venetia si recomandarile GRECO.

In acest context, Uniunea Salvati Romania ii cere ministrului Justitiei sa ia in considerare apelul magistratilor din urma cu doua saptamani si sa nu organizeze concursurile pentru noii procurori sefi de la Parchetul General, DNA si DIICOT fara modificarea legii.

"Problema principala in ultimii ani, care a condus la situatii de criza inacceptabile in sistemul judiciar, a fost aceea ca am avut un cadru legal care a permis ca numirile procurorilor de rang inalt sa se faca de catre politicieni.

Aceasta problema nu poate fi rezolvata prin schimbarea politicienilor care fac numirile, ci prin schimbarea procedurilor, astfel incat factorul politic sa fie cat mai putin implicat in aceasta procedura. Miza este colosala pentru justitia si pentru democratia noastra. Trebuie sa iesim din paradigma "cei numiti de noi sunt ex officio mai buni decat cei numiti de ei", cata vreme factorul politic atarna inca cel mai greu la aceste numiri", a mai spus Stelian Ion.

Acesta mentioneaza ca USR a redactat propuneri de punere in acord a legilor justitiei cu aceste recomandari si isi ofera sprijinul pentru elaborarea unui "proiect cat mai complet si coerent care sa repuna justitia pe fagasul ei normal".

"Nu putem spune ca unele legi sunt proaste doar cand sunt aplicate de PSD, dar sunt bune cand le aplica PNL", a aratat USR.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a anuntat, joi, ca institutia pe care o conduce va declansa, pe 2 decembrie, procedura de selectie pentru functia de procuror general, procuror sef DNA, procuror sef DIICOT. De asemenea, Predoiu a precizat ca Ministerul Justitiei va sustine, in Parlament, acele propuneri legislative care sa conduca la abrogarea recursului compensatoriu in forma actuala.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#USR Predoiu concursuri parchete, #Predoiu concursuri procurori , #stiri USR