Ziare.com

USR si-a modificat statutul. Cum va fi ales presedintele partidului si cum va fi impartita subventia de la stat

Duminica, 14 Iulie 2019, ora 11:10

   

USR si-a modificat statutul. Cum va fi ales presedintele partidului si cum va fi impartita subventia de la stat
Congresul USR a aprobat mai multe modificari la statutul partidului, astfel incat presedintele formatiunii va fi ales prin vot direct si secret al tuturor membrilor USR. In schimb, membrii Biroului National sunt alesi prin vot ponderat, luandu-se in calcul rezultatele filialelor la ultimele alegeri.

La propunerea presedintelui Dan Barna, Congresul USR a aprobat modificarea art. 55 din Statutul partidului, astfel incat presedintele USR sa fie ales prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat al membrilor USR.

Alegerea presedintelui prin votul tuturor membrilor va fi realizata prin intermediul unei platforme IT colaborative, iar rezultatul va fi validat de Congresul USR. Mandatul presedintelui este de maxim 4 ani, iar o persoana nu poate detine functia de presedinte mai mult de 10 ani, indiferent daca anii sunt consecutivi sau nu.

"Am propus Congresului USR, si Congresul a acceptat, ca presedintele partidului sa fie ales prin votul direct, egal al tuturor membrilor, pentru ca eu cred foarte mult in principiul ‵un om, un vot'. In acest fel, toti membrii - si cei din filialele care au avut rezultate bune si foarte bune in alegeri, si cei din filialele cu rezultate mai putin bune - vor simti ca au un cuvant egal de spus in alegerea presedintelui si nimeni nu se va simti descurajat, nu va avea impresia ca votul sau conteaza mai putin decat votul unui coleg dintr-o filiala infiintata intr-un judet favorabil USR. Noul mecanism asigura o larga reprezentativitate in partid si intareste democratia interna", a afirmat Dan Barna, conform unui comunicat de presa remis MEDIAFAX.

Amendamentul privind schimbarea sistemului de alegere a presedintelui USR a intrunit 247 de voturi "pentru".

O alta modificare adusa Statutului USR priveste cresterea numarului de membri ai Biroului National, de la 21 la 25, astfel incat sa se asigure o mai buna reprezentare a opiniilor in cadrul executivului USR.

Din cei 25 de membri ai Biroului National, unul este presedintele USR, ales de toti membrii partidului, iar ceilalti 24 sunt alesi de Congresul USR, printr-un vot ponderat, adica se iau in calcul rezultatele obtinute de filiale la ultimele alegeri.

Pe acelasi principiu, Congresul a decis sa creasca de la 15 la 21 numarul maxim de membri ai birourilor filialelor judetene.

Tot pentru o mai buna reprezentare a opiniilor, Congresul USR a aprobat schimbarea modului de alegeri pentru Biroul National, in sensul introducerii votului preferential pe liste de candidati, astfel incat locurile din Biroul National sa fie repartizate in functie de numarul de voturi obtinute de fiecare lista.

Alte amendamente la Statut adoptate in Congresul USR vizeaza posibilitatea de infiintare a unei filiale comunale cu un numar de cinci membri USR, precum si dreptul filialelor de sector ale Bucurestiului de a-si alege delegatii pentru Congres, asemenea filialelor judetene.

De asemenea, Congresul USR a aprobat un amendament referitor la reducerea numarului minim de semnaturi ale membrilor pe baza carora poate fi declansat un referendum intern, in conditiile in care USR este singurul partid politic din Romania in care decizii cu impact major se pot lua prin consultarea interna a tuturor membrilor.

Congresul USR a votat si un amendament care vizeaza majorarea fondurilor alocate filialelor locale. Concret, cel putin 32% din banii proveniti din subventia de la stat vor fi distribuiti catre filialele locale de sector, filialele judetene, respectiv filiala Bucuresti si organizatia Diaspora.

Nu in ultimul rand, in sedinta de sambata a Congresului a fost decisa infiintarea organizatiei USR Tineret, din care pot face parte toti membrii USR cu varsta pana in 28 de ani.

Barna a fost ales candidatul USR la prezidentiale, in Congresul de sambata al partidului.

Tot sambata a avut loc si Consiliul National al PLUS. La finalul reuniunii, Dacian Ciolos a anuntat ca a fost decis ca prezidentiabilul partidului sa fie ales prin vot electronic de catre toti membrii formatiunii, in perioada 22-27 iulie. Ulterior vor fi negocieri cu USR pentru a decide candidatul Aliantei la prezidentiale.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 3381 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

.

Puțin exces de zel in campanie, nu strică, dar nici nu face bine. Dan Barna, este mult mai puțin cunoscut decat Klaus Ionannis, dar poate dispune pe langă voturile Plus și de foarte multe voturi anti Iohannis. Pentru actuala opoziție este relativ bine, dat Klaus Iohannis rămane cumva in afara jocului, după un mandat care nu este nici mediocru și nici fără reproș.

 

.

Puțin exces de zel in campanie, nu strică, dar nici nu face bine. Dan Barna, este mult mai puțin cunoscut decat Klaus Ionannis, dar poate dispune pe langă voturile Plus și de foarte multe voturi anti Iohannis. Pentru actuala opoziție este relativ bine, dat Klaus Iohannis rămane cumva in afara jocului, după un mandat care nu este nici mediocru și nici fără reproș

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor