Românii scot mai mulți bani din buzunar pentru vacanțe în 2023, comparativ cu anul trecut. Grecia, Bulgaria și Turcia, pe lista majorărilor

Miercuri, 08 Februarie 2023, ora 04:25
3686 citiri
Românii scot mai mulți bani din buzunar pentru vacanțe în 2023, comparativ cu anul trecut. Grecia, Bulgaria și Turcia, pe lista majorărilor
Vacanțe mai scumpe în 2023, comparativ cu 2022 FOTO Unsplash

Românii care și-au rezervat deja vacanțele pentru concediul de vară au observat că prețurile sunt mai mari decât în urmă cu un an, în ciuda faptului că au ales aceleași destinații, același număr de nopți și același număr de persoane.

Acest lucru nu este de mirare în contextul economic actual, ținând cont de inflație și de majorarea prețurilor la utilități, carburanți sau alimente.

Traian Bădulescu, consultant în turism și purtătorul de cuvânt al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT) a explicat pentru Ziare.com care este media scumpirilor, care sunt cauzele ce au dus la acestea, care sunt destinațiile cu cele mai mari majorări, dar și destinațiile care au devenit mai accesibile.

”Nu vorbim de majorări foarte mari, marja este între 10 și 25%. Sunt unii care au scumpit și cu 30-35%, dar mai puțini. Oricum, e o scumpire mult mai mică față de rata inflației plus alte majorări de prețuri. Vorbim de energie, gaze, utilități, pe care și hotelierii trebuie să le plătească la rândul lor. Unele produse și-au dublat prețurile. Mulți hotelieri, atât de la noi, cât și din Bulgaria sau Grecia, se plâng în privința aprovizionării, de la lună la lună se scumpesc alimentele și produsele de bază pe care trebuie să le cumpere.

Avantajul a fost reprezentat de ofertele early booking. Aceste rezervări au crescut foarte mult față de anul trecut și este posibil să depășească nivelul din 2019-2020. La rezervările early booking sunt reduceri de până la 50% uneori, astfel că oamenii le preferă ca să evite scumpirile.

De altfel e posibil să mai asistăm la o creștere a prețurilor generale în primăvară, lucru care va afecta evident și hotelierii”, explică Traian Bădulescu.

Destinații marcate de majorarea tarifelor

Dintre destinațiile favorite ale românilor pentru concediile de vară, Turcia înregistrează cele mai mari scumpiri. Totuși, prețurile mai piperate se simt și în Grecia sau Bulgaria. Marile orașe europene sunt, de asemenea, pe listă.

”S-au simțit majorările de exemplu în Turcia. Acolo tarifele sunt oricum mai mari, dacă ne referim la Antalya în special, cu resorturile all inclusive.

În marile orașe aveam oricum tarife mari și s-au majorat și mai mult, mai ales Londra, Paris, Barcelona. Acest lucru are două cauze: în primul rând, și-a revenit industria evenimentelor, iar primăvara și toamna mai ales sunt prețurile mai mari deoarece e grad de ocupare mai mare. În al doilea rând au majorat încercând să acopere rata inflației și alte scumpiri.

În orașele mari turiștii trebuie să rezerve din timp, să analizeze, să compare, mă refer mai ales la orașele din Europa Occidentală.

Scumpiri se simt de exemplu și în Bulgaria, doar că acolo erau tarifele ceva mai mici. Și acolo sunt hoteluri care au majorat cu 15-35%. Exact așa cum se întâmplă și la noi. Și în Grecia este aceeași tendință de scumpire”, mai arată Traian Bădulescu.

Destinațiile exotice, mai accesibile

Destinațiile exotice au câștigat teren masiv în preferințele românilor în ultimii ani, iar vestea bună este că au devenit mai accesibile decât erau înainte de pandemia de coronavirus.

”Sunt și situații în care destinațiile au devenit mai accesibile, este vorba de cele exotice operate cu curse charter de către agenții. Acestea sunt mai ieftine acum decât în perioada precedentă pandemiei. Este vorba de Zanzibar, Maldive și Republica Dominicană.

Agențiile au închiriat curse charter, duc turiștii cu zbor direct și una e când aduci 200-400 de turiști pe săptămână, și alta e când duci 15 turiști pe curse de linie, altfel negociezi tarifele cu hotelurile”, explică consultantul în turism.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#vacanta 2023, #scumpiri, #scumpiri vacante, #majorari preturi, #destinatii vacanta , #stiri vacanta
Comentarii
Z
ZippAVeeDooDaea
rank 1
RomooiiEnd on Zanzzy-Bar!!...Bar Țappvah-prărărăi-labbay-doobay-dea