Noua variantă de vacanță preferată de români: road trip-ul. Țările în care se ajunge cel mai ușor cu mașina, în afară de Bulgaria și Grecia

Luni, 08 August 2022, ora 01:23
18661 citiri
Noua variantă de vacanță preferată de români: road trip-ul. Țările în care se ajunge cel mai ușor cu mașina, în afară de Bulgaria și Grecia
Vacanța cu mașina este o variantă foarte bună pentru turiștii români care vor să iasă din țară, dar vor să evite haosul și întârzierile de pe aeroporturi FOTO Pixabay

Vacanța cu mașina este o variantă foarte bună pentru turiștii români care vor să iasă din țară, dar vor să evite haosul și întârzierile de pe aeroporturi.

Grecia, Bulgaria și Turcia sunt printre destinațiile vedetă ale vacanțelor cu mașina în sezonul estival, însă sunt și alte țări care merită vizitate. Țările din fosta Iugoslavie sunt o variantă bună.

Într-un road trip, pot fi vizitate mai multe state.

De exemplu, din România se poate merge în Ungaria și mai departe spre Croația, Bosnia-Herțegovina, Muntenegru, Albania, Macedonia, Bulgaria și înapoi în România. Într-o vacanță de 10-14 zile turiștii pot petrece timp suficient în fiecare destinație.

În funcție de destinație, în apropiere de România, turiștii pot găsi diverse activități pentru vacanță, atât litoral, cât și munte.

Croația

Din București până în Croația se ajunge în aproximativ 13 ore, iar varianta cea mai bună este prin Ungaria. În țara vecină se plătește vinietă, iar în Croația nu sunt taxe de drum. În schimb este o taxă care se plătește la ieșirea din această țară, pe baza unui tichet pe care turiștii îl iau la intrare.

Unele dintre cele mai vizitate orașe din Croația sunt Zadar, Spilit și Dubrovnik.

În Croația, starea drumurilor este în general bună. Folosirea fazei scurte este obligatorie şi pe timp de zi.

Albania

Turiștii pot ajunge din România în Albania, pe cale terestră, tranzitând Macedonia de Nord, Serbia și Bulgaria. Din București, drumul durează aproximativ 12 ore. Românii pot intra pe teritoriul acestei țări non-europene atât cu pașaportul cât și cu cartea de identitate.

Șoferii trebuie să fie extrem de atenți pentru că în Albania este haos în trafic. Este obligatorie „cartea verde” de asigurare internaţională auto.

Chiar dacă regulile de circulaţie sunt similare celor din România, în general acestea nu sunt respectate de către conducătorii auto din Albania (se trece pe roşu la semafor, se circulă pe contrasens, nu se acordă prioritate de dreapta etc.). Acolo nu există nici vinietă, nici taxe de autostrăzi.

Albania are atât peisaje de munte, cât și un litoral din ce în ce mai căutat.

Muntenegru

Din București până în Muntenegru se fac aproximativ 12 ore și trebuie tranzitată Serbia, unde se plătesc taxe de autostradă. În Muntenegru nu sunt taxe de drum.

Cetățenii români pot intra în Muntenegru fără viză, în baza unui pașaport valabil, pentru o perioadă de ședere de maxim 90 de zile într-un interval de 6 luni de la data primei intrări.

Pentru scop turistic, se poate intra în această țară și cu buletinul și se poate sta maximum 30 de zile.

În trafic se circulă cu faza de întâlnire aprinsă. Este obligatorie purtarea centurii de siguranță, iar copiii de până la 5 ani trebuie să călătorească obligatoriu în scaune de mașină omologate.

Coasta muntenegreană a Adriaticii este de 295 km lungime, cu 72 km de plaje. Țara are și peisaje pitorești, cu multe orașe vechi, dar și zone montane.

Polonia

O altă țară est-europeană care poate fi vizitată într-un road trip este Polonia. Aproximativ 17 ore durează drumul București-Varșovia. Turiștii pot face o oprire de o noapte prin țările de tranzit: Ungaria sau Slovacia. Chiar dacă nu are un litoral faimos sau peisaje de munte deosebite, Polonia are multe orașe frumoase și o istorie interesantă.

Parcările în Polonia sunt mai peste tot cu plată. Șoferii trebuie să știe că este obligatoriu ca farurile să fie aprinse în permanenţă.

Vinieta nu este necesară pentru autovehicule sub 3,5 tone.

Republica Moldova sau Ungaria sunt două țări vecine în care se poate ajunge ușor cu mașina și pot reprezenta destinații numai bune pentru o vacanță de câteva zile.

Vacanță de 1 Mai și Paște, pe litoralul românesc sau în Bulgaria și Grecia. Unde e mai avantajos și unde e vremea mai bună
Vacanță de 1 Mai și Paște, pe litoralul românesc sau în Bulgaria și Grecia. Unde e mai avantajos și unde e vremea mai bună
Vacanţa de 1 Mai şi de Paşte va fi mai lungă anul acesta, având în vedere că cere două sărbători vor fi una după alta. Așa că mulți și-au legat liberele și profită pentru a avea un...
Puncte prețioase pierdute de Răzvan Lucescu, cu un jucător în plus. Ce se întâmplă în lupta pentru titlu
Puncte prețioase pierdute de Răzvan Lucescu, cu un jucător în plus. Ce se întâmplă în lupta pentru titlu
Formaţia PAOK Salonic, antrenată de Răzvan Lucescu, a remizat, miercuri, în deplasare, scor 1-1, cu echipa Lamia, într-un meci din play-off-ul campionatului Greciei. Lamia a deschis scorul...
#vacanta cu masina, #vacanta, #croatia, #albania, #Grecia , #stiri vacanta