Vacanță în Grecia: Unde este cel mai ieftin pentru românii care merg cu mașina să facă plinul de combustibil

Sambata, 03 Iunie 2023, ora 22:03
7068 citiri
Vacanță în Grecia: Unde este cel mai ieftin pentru românii care merg cu mașina să facă plinul de combustibil
Stație de combustibil FOTO: Unsplash.com

Mulți români au ales și pentru anul acesta destinații din Grecia pentru vacanța de vară. Unii au făcut deja rezervări și stabilesc acum detaliile călătoriei.

Unul dintre costurile care nu sunt de neglijat sunt legate de transport. Cei care aleg să se deplaseze cu autoturismul personal calculează cheltuielile cu combustibilul.

Indiferent de rutele alese spre Grecia, distanțele parcurse variază între 600 și 1200 de kilometri.

Jurnaliștii Digi 24 au analizat cele mai avantajoase soluții pentru alimentarea mașinii.

La un rezervor cu o capacitate de 50 de litri și un consum mediu de 7 litri la 100 de kilometri reiese că distanța parcursă cu un plin este de aproximativ 700 de kilometri.

Prețurile luate în calcul pentru România sunt cele din Weekly Oil Bulletin emis de Comisia Europeană pe 22 mai, respectiv, 6,57 lei pentru un litru de benzină (echivalentul a 1,32 euro) și 6,58 lei litrul de motorină (echivalentul a 1,32 euro).

Drumul către Grecia prin Bulgaria

Bulgaria are prețuri mai mici decât România atât la benzină, cât și la motorină.

Benzina costă în Bulgaria mai puțin decât în România, prețul de 2,51 leva echivalent în euro fiind de 1,29 euro pe litru, în timp ce motorina se vinde cu 2,42 leva pe litru, echivalentul a 1,24 euro, potrivit Weekly Oil Bulletin.

Benzina costă în Grecia, în medie, 1,83 euro pe litru, iar prețul unui litru de motorină este de 1,55 euro în Grecia.

Drumul spre Grecia prin Serbia și Macedonia de Nord

Prețurile carburanților din Serbia și Macedonia de Nord nu apar în Weekely Oil Bulletin deoarece cele două țări nu fac parte din Uniunea Europeană.

În Serbia, la data de 29 mai, prețul unui litru de benzina era echivalentul a 1,52 euro, deci cu 20 de eurocenți peste prețul din România, potrivit Cargopedia.ro.

Un litru de motorină se vindea în Serbia cu 1,58 euro pe litru, față de 1,32 euro în România.

Ruta continuă prin Macedonia de Nord, unde un litru de benzină se vinde cu 1,3 euro pe litru, în timp ce un litru de motorină se vinde cu echivalentul a 1,12 euro, potrivit ro.globalpetrolprices.com.

În Grecia, prețul unui litru de benzină este de 1,83 euro, iar cel al unui litru de motorină este 1,55 euro pe litru.

În concluzie, cele mai mici prețuri ale carburanților pe ruta România-Serbia-Macedonia de Nord-Grecia sunt în Macedonia de Nord.

Eveniment Quarterly Report

Interzicerea pe termen nedefinit a exporturilor de motorină şi benzină de către Rusia riscă să agraveze un deficit global: Ce impact ar putea avea
Interzicerea pe termen nedefinit a exporturilor de motorină şi benzină de către Rusia riscă să agraveze un deficit global: Ce impact ar putea avea
Rusia a impus o interdicţie pe termen nedeterminat pentru exporturile de motorină şi benzină în majoritatea ţărilor, o măsură care riscă să perturbe aprovizionarea cu combustibil...
10 motive să vizitezi Grecia în afara sezonului: ”Atenție însă că seara e răcoare bine”
10 motive să vizitezi Grecia în afara sezonului: ”Atenție însă că seara e răcoare bine”
Peste un milion de români aleg anual Grecia ca destinație pentru concediul de vară, însă mulți se aventurează inclusiv în extra-sezon. Există atât avantaje, cât și dezavantaje, dar și...
#vacanta grecia, #turisti romani, #masina, #alimentare, #combustibil, #benzinarii, #avantajos , #Grecia