Cum ajunge Grecia victima propriului succes. Marile lipsuri care atrag critici tot mai virulente din partea turiștilor

Marti, 23 August 2022, ora 10:51
4589 citiri
Cum ajunge Grecia victima propriului succes. Marile lipsuri care atrag critici tot mai virulente din partea turiștilor
Zonă plină de turiști din Creta newmoney.gr

După ce industria turismului din Grecia a publicat cifre record în acest an, au apărut întrebări cu privire la impactul general.

Pe măsură ce industria turismului grecesc continuă să doboare recorduri de sosiri și încasări în acest an, au apărut întrebări dacă acest lucru este durabil și dacă infrastructura poate face față.

Deși au reușit să atragă vizitatori cu venituri mari, cele mai populare insule sunt încă blocate de turismul de masă.

În același timp, destinațiile alternative sunt transformate de construcțiile masive și cererea de servicii VIP.

Pe versanții insulelor apar reședințe de vară de lux, care, chiar și atunci când au piscine, s-ar putea să nu fie conectate la sistemele centrale de canalizare.

Sosirile internaționale de pasageri în iulie pe cele mai mari 14 aeroporturi regionale ale Greciei au fost de 5,127 milioane de pasageri, față de 4,49 milioane în luna corespunzătoare din 2019.

Cifrele reprezintă un nou record pentru sosirile pe aceste aeroporturi și reprezintă o creștere de 13,9% față de nivelurile record înregistrate în aceeași lună a anului 2019.

Mai mult, datele timpurii din august deja sugerează noi creșteri record.

Sosirile în insulele din sud-estul Mării Egee în prima săptămână a lunii august au crescut cu 17% în comparație cu aceeași perioadă din 2019.

Cu turiștii străini care au umplut insulele populare, mulți greci și străini deopotrivă au apelat la destinații alternative, cum ar fi Naxos sau Tinos și Epir pe continent. Mii de proprietari greci de pe insule au preferat să închirieze sau chiar să le lase goale în august decât să experimenteze supraaglomerarea.

Instituțiile de turism grecești și oficialii guvernamentali estimează că veniturile din turism ar putea ajunge la 20 de miliarde de euro în acest an, față de 18,2 miliarde de euro în 2019. Acest lucru s-ar traduce în venituri fiscale suplimentare de 2,5 miliarde de euro, din veniturile bugetate inițial - de 15 miliarde de euro.

Cu toate acestea, alături de creșterea veniturilor apar întrebări pertinente despre durabilitate.

Având în vedere lipsa infrastructurii, numeroase alte probleme în zonele odinioară curate, absența locurilor de parcare și numărul necontrolat de vehicule private de pe insule care pur și simplu nu le pot găzdui, este ușor de observat că, fără o strategie, turismul grecesc va cădea victima propriului succes.

Aceasta înseamnă că nivelul de satisfacție a vizitatorilor va începe să scadă, dăunând în cele din urmă reputației Greciei.

Un exemplu în acest sens sunt imaginile din lumea a treia cu autobuze supraaglomerate în Paros, care au circulat în prezent pe rețelele sociale, scrie ekathimerini.com.

"10 lucruri pe care aș dori să le știe turiștii înainte de a vizita Grecia". Ponturi de aur de la un localnic
"10 lucruri pe care aș dori să le știe turiștii înainte de a vizita Grecia". Ponturi de aur de la un localnic
Datorită ruinelor antice, plajelor pitorești și mâncărurilor incredibile, Grecia este una dintre cele mai importante destinații turistice. În 2023, peste 32 de milioane de persoane au...
Născută și crescută la Las Vegas, a spulberat un record al României vechi de 38 de ani
Născută și crescută la Las Vegas, a spulberat un record al României vechi de 38 de ani
Tânăra înotătoare Rebecca Aimee Diaconescu (17 ani) a stabilit o performanță uluitoare la Campionatul Naţional de înot în bazin de 50 m pentru seniori, tineret şi juniori I-II,...
#vacanta grecia, #numar turisti, #crestere, #record, #consecinte , #Grecia