Vacanța de Paște a elevilor, eliminată în anul școlar 2023-2024. Liga Studenților cere demisia ministrului Educației

Miercuri, 15 Februarie 2023, ora 11:57
9800 citiri
Vacanța de Paște a elevilor, eliminată în anul școlar 2023-2024. Liga Studenților cere demisia ministrului Educației
Modificări privind structura noului an școlar FOTO Unsplash

Liga Studenţilor condamnă eliminarea vacanţei de Paşte din calendarul anului şcolar 2023 – 2024 şi cere ministrului Educaţiei, Ligia Deca, remedierea situaţiei.

Studenţii susţin că peste 65.000 de copii vor fi puternic afectaţi pentru că nu-şi vor putea vedea părinţii plecaţi la muncă în străinătate.

Liga Studenţilor cere premierului Nicolae Ciucă demiterea Ligiei Deca, în cazul în care ordinul referitor la structura anului şcolar nu va fi modificat. Potrivit documentului, vacanţa de primăvară este programată în perioada 13 – 21 aprilie 2024, în condiţiile în care Paştele ortodox este în 5 mai, iar cel catolic în 31 martie.

”Liga Studenţilor (LS IAŞI) condamnă gestul Ligiei Deca, ministrul Educaţiei, de a elimina vacanţa de Paşti din calendarul anului şcolar 2023-2024, calificând gestul drept unul anti-creştin, specific culturii anulării (cancel culture) - curentului woke care urmăreşte să elimine fundamentele creştine ale civilizaţiei occidentale şi europene, aducând aminte de măsuri identice luate la începutul regimului totalitar comunist din România”, au transmis miercuri studenţii, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului, proiectul de calendar pentru anul şcolar 2023-2024 a fost publicat iniţial pe 27 ianuarie, vacanţa de Paşte fiind propusă în alt interval de timp decât cel care să acopere data când creştinii ortodocşi sărbătoresc Sf. Paşti - 5 mai.

”Ministerul Educaţiei a eliminat ca zile libere (fără şcoală), chiar şi datele de 3 şi 6 mai, când pică Vinerea Mare şi a doua zi de Paşti, deşi acestea sunt sărbători legale. De asemenea, au fost ignorate şi datele echivalente pentru romano-catolici sau alte culte. Deşi au existat critici în spaţiul public faţă de eliminarea vacanţei de Paşti şi amendamente depuse de diverse organizaţii în acest sens, Ministerul Educaţiei a păstrat proiectul iniţial”, au mai transmis studenţii.

Potrivit acestora, eliminarea vacanţei de Paşte încalcă principiile enunţate de Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 la art. 3, printre care asumarea, promovarea şi păstrarea identităţii naţionale şi a valorilor culturale ale poporului român, precum şi respectarea libertăţii religioase a beneficiarilor actului educaţional.

”Decizia vine în contradicţie şi cu Tratatul privind Uniunea Europeană, care, în preambul, recunoaşte „moştenirea culturală, religioasă şi umanistă a Europei". Mai mult, vacanţa de Paşti reprezintă un moment în care copiii ai căror părinţi lucrează în străinătate îi pot revedea pe aceştia, familiile adunându-se împreună cu ocazia sărbătorilor Pascale. Conform datelor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) din decembrie 2022, peste 53.000 de copii au un părinte plecat peste hotare, iar peste 12.000 de copii au ambii părinţi plecaţi. Practic, prin eliminarea vacanţei, peste 65.000 de copii nu îşi vor mai vedea părinţii de Paşti în 2024”, se mai arată în comunicat.

Studenţii cer remedierea situaţiei, iar în caz contrar solicită premierului Nicolae Ciucă demiterea ministrului Educaţiei.

Potrivit ordinului de ministru, în anul şcolar 2023 – 2024, vacanţa de primăvară este programată în perioada 13 – 21 aprilie 2024, în condiţiile în care Paştele ortodox este în 5 mai, iar cel catolic în 31 martie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ministra Educației, despre testarea antidrog în școli: ”Face parte dintr-o strategie mai amplă”
Ministra Educației, despre testarea antidrog în școli: ”Face parte dintr-o strategie mai amplă”
Testarea antidrog în şcoli face parte dintr-o strategie "mai amplă", care se discută la nivelul unui grup interministerial, a afirmat, joi, ministrul Educaţiei, Ligia Deca. Ea a fost...
Metodologia privind finanțarea activităților din "Săptămâna verde", lansată în consultare publică de Ministerul Educației. Orice școală se poate înscrie
Metodologia privind finanțarea activităților din "Săptămâna verde", lansată în consultare publică de Ministerul Educației. Orice școală se poate înscrie
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat, miercuri, 10 aprilie, lansarea în consultare publică a metodologiei care stabileşte modalitatea în care şcolile pot primi finanţare pentru...
#vacanta Paste, #an scolar, #Ligia Deca , #vacanta elevi