Agentiile de turism: Proiectul prin care Protectia Consumatorului pregateste amenzi uriase va devasta industria

Miercuri, 30 Ianuarie 2019, ora 12:34
5902 citiri
Agentiile de turism: Proiectul prin care Protectia Consumatorului pregateste amenzi uriase va devasta industria
Foto: Arhiva Pixabay

Agentiile de turism anunta ca intentia Protectiei Consumatorului de a le amenda cu pana la 4% din cifra de afaceri risca sa aiba efecte dezastroase asupra industriei de profil din Romania, care este oricum abia la inceput de drum.

Asa cum Ziare.com v-a informat deja, Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) a lansat pe 14 decembrie in dezbatare publica un proiect de ordonanta de urgenta care - daca ar fi adoptat in forma propusa - le-ar da inspectorilor puterea de a imparti amenzi de milioane de euro.

Mai exact, ceea ce isi doreste ANPC este sa poata aplica amenzi de pana la 4% din cifra de afaceri atat pentru banci si supermarketuri, cat si pentru alte societati - cum ar fi agentiile de turism - care se fac vinovate de "practici comerciale incorecte".

In aceste conditii, Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) sustine ca ANPC ar trebui sa puna accent mai degraba pe informare si preventie, in loc sa dea amenzi care sa puna pe butuci agentiile de turism.

Mai exact, ANAT sustine ca astfel de sanctiuni vor avea "efecte dezastroase pentru industria de calatorii si mediul de afaceri din Romania". In plus, mai sustine Asociatia, ANPC incearca, de fapt, periodic sa isi castige dreptul de a imparti amenzi uriase in industrie.

"Potrivit proiectului de OUG, inspectorii ANPC pot amenda cu 2-4% din cifra de afaceri a anului anterior acele societati comerciale vinovate de practici comerciale incorecte, inselatoare ori agresive la adresa consumatorilor.

Aceasta este a doua incercare a ANPC de a modifica nivelul amenzilor, dupa ce, in 2016, a trecut tacit de Camera Deputatilor un proiect similar, ce prevedea sanctiuni de pana la 10% din cifra de afaceri totala realizata in anul financiar anterior savarsirii faptei, cu intentie sau din neglijenta.

Proiectul, contestat si atunci de ANAT, fusese avizat negativ de Consiliul Economic si Social si de Comisia pentru Munca si Protectie Sociala a Camerei Deputatilor", se arata intr-un comunicat remis miercuri Ziare.com de catre ANAT.

Potrivit aceluiasi document, in conditiile in care cuantumul amenzilor ar creste asa cum propune ANPC, "agentiile de turism din Romania, care vand pachete ale unor turoperatori straini, sunt si mai vulnerabile. Potrivit OG 2/2018, care transpune Directiva 2302/2015 privind pachetele de servicii de calatorie si serviciile de calatorie asociate, acestea sunt responsabile pentru serviciile incluse in pachetele respective, desi nu au vreun control direct asupra prestarii acestor servicii".

In aceasta situatie, sustine presedintele ANAT, Nicolae Demetriade, in loc sa educe piata turismului, amenzile mari risca mai degraba sa o ingroape.

"E nevoie de prudenta in aplicarea noii legislatii, ca sa nu deschidem, cu aceasta ocazie, calea spre abuzuri. In domeniului turismului, unde agentiile de turism vand servicii si turistii cumpara relaxare, buna-dispozitie, subiectivismul poate aparea in orice moment.

Se poate ajunge la o reclamatie, in urma careia Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor sa amendeze firma care a vandut produsul. Nu acuzam turistii ca reclama orice, si nici pe ANPC de partinire in procesul verificarii plangerii ori stabilirii sanctiunii, dar nu putem sa nu luam in calcul astfel de situatii", a declarat Nicolae Demetriade.

Marile semne de intrebare legate de ordonanta ANPC

Ziare.com a incercat sa lamureasca problema perioadei in care proiectul de ordonanta de urgenta se afla in dezbatare publica.

Motivul nelamuririi: pe site-ul ANPC apar informatii contradictorii cu privire la acest aspect. Mai exact, in vreme ce un comunicat de presa al ANPC anunta ca proiectul va fi dezbatut 30 de zile, un alt material informeaza ca, de fapt, dezbaterea ar dura doar 10 zile.

La solicitarea noastra, responsabilul pentru relatia cu mass-media din cadrul Autoritatii a precizat ca perioada de dezbatare publica este de 30 de zile. Iar daca pe site apare si o alta perioada, atunci e vorba despre o simpla greseala, care urmeaza sa fie corectata. Pana la data aparitiei acestui text, insa - desi s-a scurs mai bine o saptamana de la precizarile ANPC - nu se remediase nimic.

In schimb, ANPC a anuntat ca pe data de 5 februarie, la ora 12:00, organizeaza la sediul sau o dezbatare publica pe tema proiectului de ordonanta.

In continuare, am vrut sa aflam de ce, de doua saptamani incoace, ANPC este singura institutie care promoveaza acest proiect de ordonanta de urgenta. In mod normal, in cazul unor acte normative cu asemenea impact asupra mediului de afaceri, de promovare se ocupa si Ministerul Economiei, caruia ANPC ii este subordonata institutional.

Despre aceasta ordonanta, insa, pe site-ul Ministerului Economiei nu se pomeneste, momentan, absolut nimic.

In aceste conditii, ne-am intrebat cine a scris ordonanta si de ce? Este ea menita sa il ajute pe consumator sau e doar o modalitate ca statul sa isi umple vistieria? Sau este, mai degraba, un instrument de presiune asupra comerciantilor sau chiar unul care sa permita scoaterea de pe piata a celor incomozi?

Ministerul Economiei nu a raspuns inca intrebarilor pe care Ziare.com i le-a adresat in scris, pe aceasta tema.

In schimb, ANPC a oferit cateva raspunsuri pe care Ziare.com le-a solicitat in scris. Mai exact, intrebata cine a scris textul ordonantei, ANPC a raspuns ca acesta a fost "realizat la initiativa presedintelui ANPC, Marius Pirvu, cu sprijinul compartimentelor de specialiate ddin cadrul ANPC".

In plus, ANPC sustine ca are tot dreptul sa lanseze in dezbatere publica proriectul de ordonanta, in baza HG 700/2012.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#agentii turism ANAT reactie amenzi ANPC, #ordonanta controversata ANPC, #ANPC ordonanta amenzi cifra afaceri , #agentii turism