Pleci in vacanta printr-o agentie de turism? Iata ce trebuie sa verifici

Luni, 13 Iunie 2016, ora 20:18
4730 citiri
Pleci in vacanta printr-o agentie de turism? Iata ce trebuie sa verifici
Foto: Ziare.com

Perioada concediului se apropie si ai achizitionat bilete de calatorie printr-o agentie de turism? Atunci verifica cu atentie daca agentia de turism are incheiata o polita de asigurare in conformitate cu legislatia aplicabila si care este societatea de asigurare.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) aminteste pe pagina de Facebook ca "in Romania exista obligatia stabilita de lege ca agentiile de turism sa detina o polita de asigurare pentru asigurarea rambursarii cheltuielilor de repatriere si/sau a sumelor achitate de turisti, in cazul insolvabilitatii sau a falimentului agentiei de turism".

Respectiva asigurarea este cumparata de agentiile de turism, insa cei care beneficiaza sunt turistii, iar prin aceasta se acopera riscul de neplata pe care il are agentia de turism fata de cei care achizitioneaza pachetele.

Trebuie stiut ca despagubirea nu poate depasi suma achitata de turist in contractul de comercializare a pachetului de servicii turistice. Aceasta va fi platita in termen de 30 de zile de la data primirii de catre asigurator a documentelor justificative de la turist.

ASF precizeaza ca valoarea totala a asigurarii pe agentie de turism este in general mai mica decat valoarea pachetelor turistice contractate de agentie, ceea ce poate duce la o despagubire mai mica decat suma platita de turist.

"In contractul de comercializare a pachetelor de servicii turistice pe care il incheiati cu agentiile de turism, indiferent de modul de prezentare a acestuia (catalog, pliant sau alt inscris), este obligatoriu sa se consemneze faptul ca sunteti asigurat in calitate de turist pentru insolvabilitatea sau falimentul agentiei, precum si conditiile si termenele in care puteti solicita plata despagubirilor", se arata in atentionare.

Recent, s-a anuntat ca 2016 va fi cel mai bun an pentru turismul romanesc.

#atentionare turisti agentie turism, #agentie turism asigurare turist , #agentii turism