Fenomene extraordinare ale naturii (Video si galerie foto)

Luni, 05 Decembrie 2011, ora 12:06
8708 citiri
Fenomene extraordinare ale naturii (Video si galerie foto)
Foto: Urban Titan

Natura a uimit dintotdeauna omenirea, si nu doar prin frumusetea unor peisaje, ci si prin ineditul unor fenomene, care aproape ca par incredibile, venite parca din alta lume.

Gheizerul Old Faithful, care arunca apa fierbinte pana la circa 30 de metri in aer, este doar unul dintre ele.

Urban Titan a intocmit o lista cu cateva dintre cele mai impresionante fenomene ale naturii.

1. Gheizerul Old Faithful

Situat in Parcul National Yellowstone, care se intinde pe teritorii din trei state americane, acest gheizer erupe foarte des. A fost descoperit in 1870, iar de atunci au fost inregistrate peste 30.000 de eruptii, mii de turisti venind in fiecare an sa vada minunea (un astfel de moment poate fi vazut si in filmuletul de mai jos).

2. Lacurile Kelimutu

Este vorba despre trei lacuri, situate in insula Flores, Indonezia, pe varful unui vulcan de 1.639 de metri. Acestea isi schimba culoarea frecvent, in functie de perioada din an si de continutul de minerale existent la un moment dat.

Culorile de baza ale lacurilor Tiwu Ata Polo si Tiwu Nuwa Muri Koo Fai sunt rosu-maroniu si verde. Tiwu Ata Mbupu, asezat la vest de acestea, este de cele mai multe ori turcoaz.

3. Insula Surtsey

In august 1883, insula Krakatoa s-a "evaporat" in urma unei singure eruptii a vulcanului cu acelasi nume. La exact 80 de ani mai tarziu, o noua insula vulcanica, Surtsey, a aparut in locul ei, parca de nicaieri.

Ulterior, s-a descoperit ca aceasta s-a format in urma mai multor eruptii vulcanice de intensitate mai slaba, in doar doua zile. La inceput, insula Surtsey avea o lungime de circa 530 de metri, dar cu timpul s-a mai erodat, dimensiunile ei fiind mai mici in prezent.

4. Marea Moarta

Asa cum se poate vedea si in imaginea de mai jos, in aceasta mare oamenii pot pluti fara teama ca se vor scufunda, datorita continutului ridicat de sare - circa 25% (apa de mare are, in general, aproximativ 4 - 6% sare). Din aceasta cauza, insa, aici nu exista viata, de unde si numele. Marea Moarta este si cel mai jos punct de pe Pamant.

5. Padurea impietrita

Situata intr-o zona desertica din statul american Arizona, padurea impietrita este alcatuita din copaci fosilizati, in special Araucarioxylon arizonicum - o specie antica de conifere, care s-au transformat in calcedonie si cuart.

6. Giant's Causeway

Este vorba de o portiune de pamant irlandez acoperita de coloane din bazalt si de stanci. Acestea au niste forme atat de regulate incat cu greu poti crede ca nu au fost facute de oameni. Cele circa 38.000 de coloane au fost create de eruptia unui vulcan, in urma cu aproximativ 60 de milioane de ani.

7. Lacul Pitch

Acest lac din Trinidad (in apropierea coastei de nord a Americii de Sud) reprezinta una dintre cele mai impresionante destinatii turistice din zona, atragand peste 20.000 de vizitatori pe an. Spre deosebire de celelalte lacuri de pe Terra, acesta este plin cu o mixtura groasa, cleioasa, ce contine bitum, argila si apa sarata.

Se intinde pe o suprafata de peste 400.000 de metri patrati, iar amestecul din el a fost folosit in diverse scopuri inca din 1595. Sir Walter Rayleigh a luat atunci putin din acest amestec pentru a astupa crapaturile din nava sa. Asa cum era de asteptat, nici in acest lac nu exista viata.

8. Arborele General Sherman

Acesta este un sequoia gigant, ce se gaseste in California, fiind cel mai mare de pe Pamant. Arborele, o minune a naturii, are undeva intre 23 si 27 de secole vechime, o inaltime de circa 83 de metri, un diametru de peste 10 metri la baza si aproximativ 1.480 de metri cubi de masa lemnoasa.

A fost numit asa de naturalistul James Wolverton, in onoarea generalului William Sherman, din Razboiul Civil american, sub comanda caruia a servit.

9. Aurora boreala

Luminile nordice (asa cum mai este numita aurora boreala) reprezinta unul dintre cele mai spectaculoase fenomene de pe Pamant (asa cum se poate vedea si in filmuletul postat mai jos). Numele vine de la zeita romana a zorilor, Aurora, si denumirea greceasca pentru vantul de nord, Boreas.

De asemenea, exista si Luminile sudice sau aurora australa. Luminile, de diverse culori (galben, rosu, verde), apar datorita particulelor de vant solar si a campului magnetic terestru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#fenomene natura extraordinare, #fenomene naturale impresionante, #fenomene ale naturii, #fenomene natura, #minuni ale naturii , #atractii