Lifturi de-a dreptul fascinante (Galerie foto)

Duminica, 10 Februarie 2013, ora 12:06
6273 citiri
Lifturi de-a dreptul fascinante (Galerie foto)

Lifturile, in general, au un rol practic, fara pretentia de a fi niste opere de arta sau simboluri arhitecturale.

Unele dintre ele, insa, ies in evidenta, datorita stilului, inaltimii la care urca, formei si a altor asemenea trasaturi. Iata cateva dintre acestea, oferite de Oddee:

Liftul din Santa Justa, Portugalia

Acesta se afla in Lisabona, pe strada Santa Justa, conectand strazile din centru cu cele de pe deal, din Piata Carmo. A fost proiectat de arhitectul Raul Mesnier de Ponsard, constructia sa incepand in 1900 si terminandu-se in 1902. La inceput functiona pe baza de aburi, devenind electric in 1907. El se ridica 45 de metri si este decorat in stil neogotic, cu un model diferit la fiecare etaj.

De sus se poate observa castelul din Lisabona, piata Rossio si cartierul Baixa. Sunt 2 lifturi, in fiecare intrand 24 de persoane.

Arcada Gateway, Missouri

Unul dintre obiectivele pe care nu trebuie sa le ratezi in St. Louis, Missouri, este Gateway Arch. Pentru a ajunge in varf, oamenii trebuie sa intre in compartimentele in forma de ou, conectate intre ele, fiecare avand cate 5 locuri si formand un trenulet. In total sunt 8 compartimente. Calatoria pana in varf dureaza 4 minute si coborarea 3 minute.

Liftul Hammetschwand, Elvetia

Acesta este cel mai inalt lift de exterior din Europa, fiind "agatat" de o stanca. Cand urci cu el poti sa privesti platoul Burgenstock si lacul Lucerne. Daca in trecut isi urca pasagerii 153 de metri cu o viteza de un metru pe secunda, asta insemnand ca intreaga calatorie dura cam 3 minute, acum urca cu 2,7 metri pe secunda si, la momentul modernizarii sale, in 1935, devenise cel mai rapid lift de exterior din lume.

Liftul Lacerda, Brazilia

Acesta uneste partea noua si cea veche din Salvador si permite accesul a 30.000 de persoane pe zi. Costul este de 0,05 dolari pentru o calatorie de 38 de secunde, ajungand la o inaltime de 72 de metri.

Taipei 101, Taiwan

Cel mai rapid lift din lume este cel din Taipei 101, care urca 101 de etaje cu 1.010 metri pe minut. Cladirea e deservita de 67 de lifturi. Acest record era detinut, anterior, Yokohama Landmark Tower.

Liftul Bailon, China

Acest lift controversat urca una dintre numeroasele stanci din Zhangjiajie, China. Se spune despre el ca este cel mai inalt si mai greu lift de exterior din lume, intrand si in Cardea Recordurilor, printre mentionari fiind si la capitolul cea mai inalta punte dubla de privit si cel mai rapid lift de pasageri, cu cea mai mare capacitate. Totusi, viitorul sau nu este sigur, caci se spune ca afecteaza mediul inconjurator.

Liftul din Luvru, Franta

Liftul din Luvru, Paris, este o adevarata dovada a modernitatii si noii tehnologii hidraulice.

Turnul Eiffel, Franta

Din cauza formei Turnului Eiffel, la inceput s-a crezut imposibila adaugarea lifturilor. Totusi, inginerii au reusit, iar acum toate cele 4 picioare ale turnului beneficiaza de cate un lift. Acestea duc catre o platforma de unde se poate admira privelistea si apoi catre un restaurant, la etajul superior.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#lifturi inalte, #lifturi inedite lume, #lifturi excentrice, #lifturi rapide lume, #cel mai rapid lift, #cel mai inalt lift exterior, #lifturi exterioare lume poze , #atractii