Misterioasele labirinturi de altadata au ajuns atractie turistica

Vineri, 28 Decembrie 2012, ora 08:31
4170 citiri
Misterioasele labirinturi de altadata au ajuns atractie turistica
Foto: Infoniac

In nicio perioada a anului, oamenii nu manifesta atata curiozitate sa-si afle viitorul ca la sfarsitul de an. Intrebarea este clasica: ce-mi va aduce anul nou? Iar raspunsul si-l cauta fiecare unde poate: in stele, in palma, in cafea sau in semne care "se arata".

O traditie veche sustine ca cel care va gasi iesirea dintr-un labirint complicat, va avea noroc in anul ce vine, pentru ca da dovada de inteligenta si abilitate - ceea ce nu pare gresit.

Din Siberia, pana in Europa

Labirintul este o curiozitate practicata de mai multa vreme decat ne-am putea inchipui. Specialistii au consemnat ca cel mai vechi labirint cunoscut de istorie a fost gasit intr-un mormant din Siberia si dateaza tocmai din paleolitic, potrivit Infoniac.

Labirintul siberian, incrustat pe un fildes de mamut, contine sapte circumvolutiuni, inconjurate de patru spirale duble, iar dificultatea de a iesi din acest sistem este atat de mare, incat ramanem uimiti cu privire la scopul cu care omul preistoric era preocupat sa-si construiasca singur o asemenea sarada.

Nu vom sti niciodata daca isi ghicea viitorul in spiralele lui, sau isi facuse din acest sistem un fetis, menit sa-l apere de pericolele care il pandeau la tot pasul.

S-au mai gasit si alte piese neolitice reprezentand labirinturi in vaile Dunarii, pe malurile marii Egee, in Italia, Sardinia, Portugalia Malta, Marea Britanie si langa Belgrad.

Pe cat de numeroase sunt ele, pe atat de enigmatic ramane scopul cu care au fost realizate. Par a fi instrumente enigmatice, in care prezicatorii isi aflau profetiile.

Un fetis al antichitatii

Cel mai spectaculos labirint din antichitate a fost construit din piatra, iar Herodot, care se refera la el, consemneaza ca includea nu numai numeroase coridoare, dar si 3.000 de camere, dispuse pe mai multe nivele.

Tot Herodot consemneaza faptul ca, in piramida lui Hawara, a fost realizat un labirint cu 12 camere, inconjurate de galerii, menit sa descurajeze eventaulii jefuitori de morminte.

Referindu-se la Creta antica, documentele vorbesc despre labirintul construit de Dedal, la ordinul regelui Minos, pentru a face imposibila iesirea dinauntru a insasi reginei, intemnitata pentru o fapta nedemna.

Printre mozaicurile descoperite in orasul Pompei, figureaza si un pretios labirint, al carui scop nu poate fi altul decat stimulara ineligentei, in functie de care oracolul urma probabil sa-i prezica viitorul celui venit la el. Vorbim de o presupunere, rostul exact al labirintului este greu de intuit.

Lupta cu duhurile rele

In China, exista candva credinta ca duhurile rele circula numai in linie dreapta. Pentru derutarea lor, vechii chinezi instalau la intrare in casa desene sau alte amenajari de tip labirint, menite sa dezorienteze respectivele duhuri si sa le ingreuneze accesul in locuinta.

Numeroasele labirinturi din piatra, gasite pe teritoriile tarilor scandinave, sunt legate de o traditie sui generis. Pescarii erau convinsi ca, numai parcurgand corect drumul labirintului, vor reusi sa se intoarca acasa cu bine, din raidurie lor pescaresti.

Ca umare, inaninte de a pleca la drum, pescarii parcurgeau traseul labirintului, aducator de noroc.

In lumea catolica - ideosebi Franta si Italia - exista ideia preconceputa ca parcugerea corecta a labirintului este calea izbavirii de pacate a credinciosilor. Se mai pot vedea si astazi catedrale cu labirinturi alambicate, pe care credinciosii si-au facut obiceiul sa le parcurga indeosebi in preajma Sarbatorilor religioase.

Superbe atractii turistice

N-ar trebui totusi sa punem toate labirinturile din lume pe seama superstitiilor. Adesea ele fac frumusetea peisajului in pacuri. Unul din cele mai mari labirinturi de acest fel se afla in comitatul Essex, din Marea Britanie.

Cunoscatorii pretind ca vechimea acestui labirint se situeaza cu circa 800 de ani in urma, iar lungimea actuala a traseelor masoara nu mai putin de doi kilometri. Cine se rataceste, nu iese usor de acolo.

Mai sunt de notorietate labirintul din Tontawa, Oklahoma, SUA, cel din Barcelorna, labirintul decorativ situat in Parcul Sacru din Hawaii si cel din Canterbury, Marea Britanie, realizat din alei, strajuite de uriase pantatii vegetale.

Toate, aproape fara exceptie, sunt atractii turistice. Labirintul si-a pierdut demult caracterul enigmatic, in care incercau uneori inaintasii nostri sa-si ghiceasca reusita in viata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#labirinturi atractii turistice, #labirinturi aflare viitor, #labirinturi traditii superstitii , #atractii