Orase subterane (Galerie foto)

Duminica, 27 Ianuarie 2013, ora 23:23
13593 citiri
Orase subterane (Galerie foto)

Am auzit cu totii de oameni care isi duc traiul in mine abandonate, pesteri si chiar in subteran, la metrou. Insa in lume nu sunt deloc putini cei care locuiesc la multi metri sub pamant, in orase care prospera.

Un astfel de exemplu este Setenil de las Bodegas, din Spania, oras cu peste 3.000 de locuitori. Casele sunt construite direct in peretii de piatra ai muntelui. Desi nu este un oras complet subteran, este unul neobisnuit, folosit ca loc fortificat inca din vremea Imperiului Roman.

In 1969, Mao Zedong a ordonat construcutia unui adapost de urgenta subteran. Acesta a fost construit sub Beijing, capitala Chinei, si se intinde pret de 30 de kilometri. Orasul gigantic cuprinde magazine, restaurante, scoli, teatre, frizerii si chiar un loc unde doritorii sa se dea cu rolele. In cazul unui atac, 40% din locuitorii Beijingului vor fi in siguranta, in subteran.

Exista chiar zvonuri potrivit carora fiecare casa are o trapa secreta ce duce catre acest oras, astfel incat locuitorii sa se retraga in eventualitatea unui atac. In 2000, orasul subteran a fost oficial deschis, ca o atractie turistica, el fiind dotat, mai nou, si cu cateva hosteluri in care mai ales cei tineri se pot caza.

In Moose Jaw, Saskatchewan, Canada, iarna dureaza ingrozitor de mult, asa ca, la inceputul secolului XX, o serie de tuneluri au fost sapate sub oras, pentru oamenii care, indiferent de temperaturi, erau nevoiti sa ajunga la munca.

Curand, insa, subteranul a ajuns sa fie folosit si pentru afaceri ilicite. In era prohibitiei, aici se putea gasi alcool. Unde isi face aparitia acesta, apar si pariurile sau prostituatele, asa ca orasul subteran s-a transformat intr-un mic Las Vegas. Se spune ca insusi Al Capone era implicat in afacerile de subteran.

Multi cred ca sub Marea piramida din Giza exista o alta minune arhitecturala, poate la fel de impresionanta. Se vorbeste despre existenta unui intreg oras, o metropola a zeilor, conform Listverse.

Aceasta ipoteza este vehiculata inca de la sfarsitul anilor '70, insa tinand cont ca asa-zisul oras s-ar afla sub structurile istorice, probabil va ramane inconjurat de mister inca multa vreme, lucrarile fiind dificile in zona.

Sub Portland, Oregon, chiar in Chinatown, se afla o retea de tuneluri cunoscute sub numele de Tunelurile Shanghai sau Orasul Interzis. Din cauza acestora orasul si-a dobandit un renume infricosator, legenda spunand ca pe acolo erau transportati oamenii rapiti si obligati sa munceasca.

Mina de sare Wieliczka, din sudul Poloniei, a fost deschisa in secolul XIII si a fost functionala pana in 2007, avand una dintre cele mai longevive vieti din istorie. In mina se afla un imens complex subteran, ce include statui, capele si chiar o catedrala.

Mina in sine e imensa, masurand 300 de kilometri lungime. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, mina a fost folosita de germani. Peste un milion de turisti o viziteaza anual, punctul de atractie fiind un lac subteran.

La fel ca Setenil de las Bodegas, din Spania, Coober Pedy, din Australia, inca exista si prospera. Are peste 1.600 de locuitori si este capitala opalului la nivel mondial. Casele, numite "dugouts", sunt construite in subteran, la suprafata arsita fiind mistuitoare. In plus, asa copiii sunt la adapost de dingo.

De cand opalul a fost descoperit in zona, in 1915, acesta se scoate incontinuu la suprafata. E de inteles de ce in subteran s-a dezoltat un intreg oras, cu puburi, magazine, o biserica si chiar un cimitir.

Sub orasul Kish, din Iran, se afla o alta asezare misterioasa, fara un nume oficial. Totusi, cei mai multi se refera la aceasta numind-o Kariz. Are peste 2.500 de ani, timp in care a fost renovata si exista planuri de a fi transformata intr-o destinatie turistica moderna.

Noua sa versiune va include si restaurante si magazine, constand intr-un complex de 10.000 de metri patrati.

Zona numita Cappadocia, din Turcia, a devenit faimoasa pentru orasele subterane, mai ales pentru Derinkuyu. Aceasta este dispusa pe 7 niveluri si se crede ca gazduia mii de oameni. In subteran se facea si vin, existau scoli si biserici, banuindu-se ca aici se ascundeau crestinii pentru a nu fi persecutati in vremea Imperiului Otoman.

Burlington, in Marea Britanie, este o facilitate construita in anii '50, pentru a gazdui, in caz de razboi nuclear, guvernul britanic. Facilitatea poate gazdui 4.000 de oficiali, nu insa si familiile acestora.

In Burlington exista 95 de kilometri de sosele, spitale, un lac subteran si chiar un pub. Exista chiar si un studio BBC, in cazul in care premierul ar vrea sa se adreseze populatiei ramase la suprafata. A fost pastrat functional pana in 1991.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#orase subterane lume, #orase subterane poze, #orase sub pamant, #orase secrete subteran , #atractii