Spania - atractia celor dornici de curiozitati (Galerie foto)

Duminica, 05 August 2012, ora 22:38
10640 citiri
Spania - atractia celor dornici de curiozitati (Galerie foto)

Desi actualul nume al Spaniei a evoluat din denumirea latina Hispania, originea initiala a termenului provine tocmai de la fenicieni, care denumisera intreaga peninsula Isephanim, ceea ce se traduce prin "coasta cu iepuri".

Nu e o fantezie, se pare ca peninsula era plina cu aceste blande si fricoase animale, fapt confirmat si de monedele batute pe timpul imparatului Hadrian, reprezentand o femeie asezata pe un jilt, avand un iepure la picioare.

Probabil, datorita pozitiei sale, la portile Mediteranei, Spania a cunscut o istorie bogata in evenimente dureroase, relateaza Big Picture.

Inca din secolul IX i.Hr. coastele peninsulei au fost invadate si pradate, rand pe rand, de celti, fenicieni, greci si cartaginezi. In secolul II i.Hr. au aparut cuceritorii romani, apoi, in secolul V d. Hr., au poposit vizigotii, in mai multe valuri, iar in anul 711, teritoriul a fost cucerit si subjugat de mauri, care au ramas aici pana in 1492.

Numele unor personalitati de marca in civilizatia lumii sunt legate, intr-un fel sau altul, de Spania. Il putem aminti pe Cristofor Columb, descoperitorul Americii, scriitori ca Cervantes, Frederico Garcia Lorca, Lope de Vega, compozitori ca Albeniz sau de Falla, pictori ca Velazquez, Murillo, Goya, Picasso, Salvador Dali.

Cu titlu de curiozitate, poate merita amintit faptul ca Spania este singura tara din lume unde, dupa un lung si aspru regim de tiranie, s-a instalat democratia, instituita nu de o republica, ci de o monarhie constitutionala. In pezent, seful statului este regele Juan Carlos I.

Incantatoarele insule Canare sunt un teritoriu spaniol, situat in afara peninsulei. Unii isi inchipuie ca numele insulelor se trage de la canar, o pasare raspandita in zona. Adevarul este insa invers: pasarea isi trage numele de la insule.

Numele insulelor provine de la latinescul canis = caine. Acest animal era divinizat de locuitori in antichitate. Chiar si astazi, stema insulei este reprezentata de un scut, sustinut de un caine.

Inca din Evul Mediu, familia regala spaniola era mandra cu genealogia sa, in care nu s-au amestecat mauri, ca in alte familii spaniole. Membrii familiei regale isi etalau culoarea pala a pielii, prin care straluceau nuantele albastrui ale vaselor de sange. De aici se trage expresia "sange albastru" incetatenita in intreaga lume si desemnand descendentul unei familii regale.

Un nume de referinta in cultura spaniola este cel al pictorului Salvador Dali, nonconformist atat prin lucrarile sale plastice, cat si prin infatisare, inclusiv comportament. Aceasta fotografie o confirma, dar nu este singura.

Una din cele mai neobisnuite festivaluri din lume este "Tomatina" si are loc in Spania, in fiecare an, in luna august. In jur de 40.000 participanti, de pe toate meridianele, vin aici pentru a savura "razboiul tomatelor". Festivalul consta intr-un spectacol cu artificii si lupte de masa cu rosii. La o asemenea sarbatoare se consuma circa 100.000 tone de rosii.

Cultul mustatii, care a cucerit Spania medievala, n-a incetat nici astazi. El a inlocuit vechiul cult al barbii, originar tot din Evul Mediu. Nu degeaba isi are patria in Spania celebrul Figaro, barbierul din Sevilla.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#atractii Spania, #istorie Spania, #turism Spania , #atractii
Comentarii