Bucuresti, locul 70 in topul celor mai scumpe orase pentru expati

Luni, 14 Iunie 2010, ora 23:33
2318 citiri
Bucuresti, locul 70 in topul celor mai scumpe orase pentru expati

Bucurestiul s-a mentinut in acest an pe pozitia a 70-a in Europa dupa costurilor vietii pentru expati, insa a urcat usor la nivel mondial, pe locul 183, fata de 189 anul trecut, potrivit unui studiu al companiei britanice de consultanta ECA International.

Studiul ia in calcul un cos de bunuri de consum si servicii utilizate in mod comun de expati pentru a compara nivelul preturilor in 400 de orase si locatii din intrega lume, se arata intr-un comunicat al ECA, citat de Mediafax.

Orasul norvegian Oslo a devenit cel mai scump oras din Europa pentru expati, dupa ce a devansat Copenhaga, ocupanta primei pozitii in 2009.

Oslo este urmat de Stavanger (Norvegia), Copenhaga (Danemarca), Geneva, Zurich, Berna si Basel (toate din Elvetia). Pe ultimele trei pozitii din top zece s-au plasat Helsinki (Finlanda), Moscova si Paris.

"Companiile care trimit expati sa lucreze in alte state analizeaza costul vietii la calcularea pachetului salarial pentru a asigura stabilitatea puterii de cumparare a acestora. Schimbarea in costul vietii din orase ca Oslo, Stockholm sau Moscova evidentiaza nevoia companiilor de a se adapta in functie de cursul de schimb si preturi pentru a administra mai bine pachetele salariale pentru expati", a afirmat Frederic Franchi, analist la ECA.

Din europa Centrala si de Est, viena este cel mai scump oras, locul 12, urmata de Atena - 24, Sankt Petersburg 28, Istanbul 29, Ankara - 36, Zagreb - 41 (Croatia), Ljubljana - 43 (Slovenia), Tbilisi - 44 (Georgia), Tallinn - 45 (Estonia), Riga - 49 (Letonia), Sofia - 50, Bratislava - 53, Praga - 54, Varsovia - 59, Budapesta -61, Vilnius - 66 (Lituania), Sarajevo - 67 (Bosnia Hertegovina), Belgrad - 68 si Skopje - 69 (Macedonia).

In Europa, mai ieftine decat Bucurestiul sunt doar Kiev - 71, Minsk- 72 (Belarus) si Chisinau - 73, potrivit studiului ECA.

La nivel mondial, prima pozitie in clasamentul celor mai scumpe orase pentru expati este detinuta de Tokio, urmat de Oslo, Luanda (Angola), Nagoya si Yokohama (ambele din Japonia), Stavanger si Kobe (Japonia). Top zece este completat de Copenhaga, Geneva si Zurich.

Citeste si:
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că nu există riscul contaminării testelor de salivă din școli în momentul în care se...
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că atribuțiile instituției pe care o conduce sunt stabilite prin lege. Medicul a subliniat că...