Calatorie in fascinanta Irlanda (Galerie foto)

Luni, 24 Iunie 2013, ora 19:13
8493 citiri
Calatorie in fascinanta Irlanda (Galerie foto)

O calatorie in partea de sud-vest a Irlandei inseamna o intalnire cu o cultura straveche, un prilej pentru a admira asezari megalitice, manastiri vechi si peisaje uimitoare.

POti face o astfel de calatorie fascinanta cu masina, pe un traseu de 400 de kilometri, ce porneste din orasul Cork si ajunge in peninsula Dingle, trecand prin Killarney si Kerry, te indruma National Geographic.

Cork se afla la 260 kilometri de sud de Dublin, capitala Irlandei, fiind traversat si inconjurat de raul Lee.

Numele de "Venetia irlandeza" vine de la amplasarea sa unica, in care nucleul urban se afla intr-o insula micuta, care este conectata cu restul orasului prin intermediul podurilor si canalelor.

Cork, capitala jazz-ului, in octombrie

Dupa Dublin, Cork este capitala gastronomica si culturala a Irlandei. In centrul orasului exista foarte multe restaurante, iar English Market are o oferta bogata de produse. In plus, pe durata intregului an se organizeaza aici diverse spectacole de teatru si dans. In octombrie are loc festivalul de jazz care ii reuneste pe cei mai buni muzicieni din lume.

La 40 de minute de Cork, daca iesi din oras prin partea estica si mergi pe N8, vei ajunge in orasul Cobh, al carui port este celebru, fiind ultima oprire a transatlanticului Titanic in data de 11 aprilie 1912.

In aceste docuri au avut loc episoade dramatice la sfarsitul secolului al XIX-lea si mijlocul secolului XX, cand mai mult de patru milioane de emigranti au plecat catre America, impinsi de foamete si opresiune. O cifra imensa daca avem in vedere faptul ca astazi Irlanda are putin peste sase milioane de locuitori. Amintirea acestei tragedii dainuie in port prin statuia lui Annie Moore, prima irlandeza inscrisa in registrul de emigratie catre New York, in data de 1 ianuarie 1892.

Teritoriul este incarcat de istorie. La jumatate de ora de Cork pot fi vazute ruinele castelului Blarney, care a fost construit in 1210 si reamenajat in 1446. Intre zidurile sale vechi se afla "piatra elocventei", Blarney Stone.

In parte de sud-vest, daca mergi pe R600, vei intalni Kinsale. Strazile medievale inguste ale orasului au un trecut ce abunda in povesti infricosatoare despre luptele permanente dintre locuitorii insulei si invadatorii acesteia. In 1601, trupele spaniole conduse de Juan de Aquila, care primise ajutorul nobililor irlandezi, au fost invinse de trupele britanice intr-o batalie de proportii.

Infrangerea a insemnat sfarsitul sperantelor rebelilor pentru cucerirea independentei dorite, lucru care nu s-a intamplat decat in 1921.

Daca vei continua sa mergi spre vest, vei da de Irlanda primitiva si rurala, plina de pajisti si depozite de turba, plaje goale si mlastini.

Pe drum, vei vedea ruinele manastirii franciscane (Tigh Molaige, in limba irlandeza), care dateaza din secolul al XIII-lea si este amplasata in fata golfului Courtmacsherry.

Cel mai vestic punct al Europei

Drumul catre districtul Kerry se poate face si de-a lungul coastei sudice. Daca vei alege a doua varianta, vei ajunge in punctul cel mai vestic al Europei: Mizen Head. Inainte de a ajunge in Mizen Head, vei trece prin orasul Ballydehob, foarte cunoscut pentru festivalul de muzica celta din martie, cel de jazz de la jumatatea lunii mai, festivalul de folclor din iunie si pentru o intalnire cu ambarcatiunile vechi in luna august.

Localitatea turistica Bantry si orasul Glengarrif sunt punctul in care se unesc peninsulele Sheep's Head si Beara. In aceasta zona exista numeroase asezari megalitice.

Kenmare se afla la o jumatate de ora de Glengarrif. Pe strazile sale exista magazine in care se vand piese de ceramica, statui din lemn si bijuterii artizanale, ca si produse de gastronomie si articole de imbracaminte din lana.

In Kenmare poti face o plimbare cu barca si pentru a admira leii de mare.

Orasul Killarney, situat la 33 de kilometri spre nord, este cel mai bun loc pentru a patrunde in peninsula Iveragh, prin intermediul soselei Ring of Kerry.

Constructii din epoca fierului

Pe acest drum, lung de 180 de kilometri, vei intalni locuri extrem de frumoase, incepand de la Parcul National al Lacurilor si pana la constructiile din perioada epocii fierului, cu acoperisuri de paie.

Parcul National al Lacurilor are o suprafata de 4.500 de hectare. Include trei lacuri mari, o cascada impresionanta, ruine de castele si manastiri ce dateaza din epoca medievala.

La jumatatea drumului Ring of Kerry se afla Portmagee, cuvant care inseamna "feribot" in limba galeza. De aici poti ajunge pe insulele Skellig.

Ultima etapa a calatoriei este peninsula Dingle, aflata la o ora si jumatate de Killarney. Vizitand orasele sale, vei descoperi frumusetea si radacinile culturii irlandeze, patrimoniu cultural protejat in toata peninsula.

Iti poti petrece dupa-amiaza intr-unul din cele 50 de puburi traditionale din Dingle, alaturi de o bere neagra si muzica traditionala.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Irlanda obiective turistice, #vacanta Irlanda, #Irlanda concediu itinerariu, #peninsule Irlanda , #calatorie