Calatorie in Grecia: de la Atena la Meteora (Galerie foto)

Duminica, 07 Aprilie 2013, ora 20:31
20709 citiri
Calatorie in Grecia: de la Atena la Meteora (Galerie foto)

Grecia este o destinatie de calatorie unica, atat din punct de vedere al peisajelor cu care te vei intalni, cat si al istoriei si culturii sale.

Din Atena poti incepe un traseu foarte interesant, care sa cuprinda o serie de obiective turistice demne de a fi vazute. Drumul va trece prin Delphi, printr-o serie de orase semnificative din punct de vedere istoric, precum Lepanto, Preveza sau Ioannina, pentru ca in final sa ajungi la manastirile din Meteora, potrivit National Geographic Espana.

O viziune panoramica a Atenei, orasul care gazduieste aproximativ o treime din populatia Greciei, poti sa o ai din Acropolis. La baza muntelui mitic deasupra caruia se ridica minunea arhitectonica numita Partenon se gasesc cartierele Monastiraki si Plaka, doua locuri in care linistea domneste in fiecare coltisor, cu piete si strazi inguste flancate de restaurante traditionale.

Agitatia din metropola dispare daca o iei spre nord, unde vei descoperi peisajele si bogatiile artei grecesti din regiunile Sterea Ellada, Epiro si Tesalia, vestigii ale antichitatii si manastirile bizantine din Meteora.

Daca faci un ocol catre Distomo, vei putea vedea manastirea Osios Loukas, ansamblu bizantin ce dateaza din 1011 si care a fost declarat patrimoniu cultural al umanitatii datorita mozaicurilor sale si frescelor din cripta.

Dupa aceasta prima oprire, soseaua se ingusteaza si vei ajunge intr-o regiune cunoscuta drept "pamantul unde nu este scris nimic" sau fara registre ale populatiei, din cauza reliefului sau muntos care descuraja autoritatile otomane sa ceara impozite. Aici se afla Delphi, protejat de vai extinse si aflat pe versantul muntelui Parnassos, loc al muzelor in Antichitate si in prezent statiune de schi.

La oracolul laudat

Templul lui Apollo din Delphi includea oracolul. Profetiile preoteselor au ajuns atat de celebre incat Delphi a devenit un oras international, protejat de o multime de state. Pentru a se asigura ca primesc raspunsuri favorabile, conducatorii diverselor natiuni aduceau daruri care erau pastrate in temple mai mici.

Putin mai jos se afla sanctuarul Atenei Pronaia, al carui templu circular este perfect din punct de vedere arhitectural.

Coboara apoi catre coasta, schimband peisajul si epoca istorica. La mai mult de 100 de kilometri catre est se gaseste orasul Nafpaktos, denumit anterior Lepanto, unde armatele Ligii Sfinte (statele papale, Spania si Venetia) au infruntat Imperiul Otoman in 1571.

Centrul istoric este format din case albe grupate in jurul unui port inconjurat de ziduri. In oras se afla si un castel care a fost reconstruit de bizantini, albanezi, venetieni si otomani.

Din acest castel ai o panorama frumoasa asupra golfurilor Corint si Patras. Drumul continua apoi cu lagunele din Mesolongi, unde a murit poetul englez Lord Byron in 1824, in timp ce incerca sa organizeze revolta greceasca impotriva otomanilor. Inainte, pe coasta, se afla orasul Preveza.

Drumul continua printr-o serie de coaste naucitoare, intre pereti de stanca inalti si albastrul-inchis al marii.

Relieful Greciei este unul foarte ciudat, marimea muntilor crescand pana ajung la coasta, locuri in care in alte regiuni se gasesc delte.

In zonele in care exista goluri intre munti se gasesc campii cu pamanturi fertile si localitati linistite. De la inaltime, daca ziua este senina, se vad Insulele Echinade si insulele ionice Zakynthos (Zante), Kefalonia, Itaca si Lefkada.

Preveza, orasul care domina intrarea in golful Arta, la frontiera cu Albania, are o legatura istorica cu Lepanto.

Daca in batalia de la Lepanto s-a reusit impiedicarea expansiunii otomane in zona Mediteranei, batalia de la Preveza, care a avut loc cu 33 de ani inainte, confirmase stapanirea otomana asupra Mediteranei, dupa victoria acesteia asupra flotei spaniole si italiene.

Inainte de a ajunge in regiunea Epirus, la frontiera cu Albania, te poti relaxa pe plajele care se intind pana in Parga. Catre interior, peisajul mediteranean face loc celui balcanic, unde vei vedea canioane abrupte, precum Vikos, si orase cu acoperisuri speciale pentru ca zapada sa nu se acumuleze in timpul ierii.

Un exemplu graitor al acestei arhitecturi este orasul Ioannina, aflat langa lacul Pamvotis. Acest oras a fost un important nucleu comercial sub guvernul condus de despotul Ali Pasa (1741-1822), care a murit asasinat pentru ca s-a rasculat impotriva sultanului Mohamed al II-lea. Ali Pasa i-a fascinat pe pictorii romantici, iar Lord Byron l-a imortalizat in versurile sale.

Sapte ore prin canion

De la Ioannina pana la frontiera albaneza drumul continua la o inaltime din ce in ce mai mare, atingand cea mai mare altitudine in Muntii Pindului. Acest masiv impadurit adaposteste Parcul National Vikos-Aoos. Dupa sapte ore de traversare a canionului, vei ajunge in orase de munte, unde vei vedea peisaje minunate si vei intalni manastiri solitare.

Calatoria continua 150 de kilometri spre est, muntii Pindului dand in campia Tesalia. In secolul al IX-lea, in aceasta zona s-a instalat un grup de pustnici ortodocsi care, cinci secole mai tarziu, cautand sa se apere de invazia turca, au construit aproximativ 20 de manastiri pe muntii din Meteora, numai cu ajutorul scripetilor si a propriilor abilitati de catarare.

Cele sase manastiri care mai exista astazi dispun de scari sculptate in piatra pentru facilitarea accesului. Este bine sa incepi de dimineata excursia in Meteora, cu manastirea Megalo Meteoro, cea mai mare, si apoi sa cobori pentru a le vedea pe celelalte cinci, in special Rousanou si Varlaam.

La prima ora a diminetii, cand norii nu s-au disipat inca, incep sa se vada treptat, la distanta, varfurile impunatoare si manastirile. Atunci intelegi de ce acest loc a primit numele de Meteora, ceea ce semnifica "roci suspendate in aer".

In ceea ce priveste deplasarea in Atena, acesta este singurul oras grecesc in care exista metrou. Daca iti iei un abonament valabil pentru 24 de ore, vei avea acces nelimitat la autobuze si metrou. Pentru a ajunge in Grecia continentala, este recomandat sa iei autobuzul sau trenul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#obiective turistice Grecia, #calatorie grecia, #calatorie Atena, #manastirile din Meteora, #orase Grecia turism , #calatorie