Cele mai inspaimantatoare scenarii de calatorie si ce poti face

Marti, 13 Decembrie 2011, ora 07:19
3782 citiri
Cele mai inspaimantatoare scenarii de calatorie si ce poti face
Foto: budgettravel

Ceva rau se poate intampla oricui si oricand, inclusiv in timpul unei vacante - un accident cu o masina inchiriata, probleme din cauza legilor din tara respectiva, pierderea portofelului si asa mai departe. E drept, probabilitatea ca un astfel de lucru sa se intample unui turist este destul de mica, dar exista.

Budget Travel a scos in evidenta cele mai inspaimantatoare scenarii de calatorie si cateva indicatii pentru a gestiona situatiile. Sfaturile sunt preluate de la persoane care se confrunta cu astfel de cazuri - doctori, ghizi, autoritati. Inainte de toate insa, este indicat sa te asiguri ca ai la tine numarul de telefon si site-ul consulatului din tara pe care o vizitezi.

1. Esti implicat intr-un accident rutier cu o masina inchiriata

O astfel de situatie poate fi destul de dificila, mai ales daca nu gasesti politisti care sa vorbeasca o limba pe care o cunosti tu. Indicat este sa discuti intai cu un reprezentant al firmei de la care ai inchiriat autoturismul (multe astfel de companii au un numar de urgenta special pentru accidente). De asemenea, unele tari europene cer sa porti o vesta de urgenta (de obicei oferita de firma care inchiriaza masini).

Ulterior, va trebui sa faci un raport la politia locala (va fi necesar pentru firma de asigurari), iar daca accidentul a fost facut din cauza unei turme lasate libere pe drum, ia numele fermierului si polita lui de asigurare (in multe tari este destul de probabil ca acesta sa aiba acoperire pentru o astfel de situatie). In plus, ar fi necesar sa iei legatura si cu propriul tau asigurator, pentru a vedea ce proceduri trebuie urmate.

2. Intri in probleme legate de legi

Spre exemplu, se poate ca anumite medicamente care in tara ta se dau pe baza de prescriptie medicala, si pe care le ai la tine, sa fie interzise in alt stat, iar tu sa ajungi chiar la inchisoare din aceasta cauza.

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci, daca ai fost arestat intr-o tara straina, este sa iei legatura cu cel mai apropiat consulat sau cu ambasada, unde, cel mai probabil, vei avea acces la un consilier juridic pentru a afla clar care sunt acuzatiile si care sunt drepturile tale.

3. Esti ranit

In cazul in care esti ranit, primul pas pe care il poti face este sa intrebi la receptia hotelului in care esti cazat (sau la receptia unui hotel mare din zona) care este cel mai apropiat spital sau cel mai bun. Daca te afli intr-o tara subdezvoltata si esti sceptic in privinta igienei, atunci evita orice injectie care nu este absolut necesara.

4. Esti prins intr-un dezastru natural

Indiferent de tara in care te afli, daca are loc un dezastru natural este important sa urmezi instructiunile autoritatilor locale. Ulterior, ar trebui sa contactezi consulatul local sau ambasada.

Totodata, comunicarea cu cei de acasa este adesea un mod mai bun de a afla cand si cum vei putea pleca din zona afectata. Pentru a gasi un spital bun sau o farmacie poti fie sa accesezi site-ul ambasadei, fie sa intrebi la receptia unui hotel (sau eventual pe cineva de pe strada).

5. Pierzi copilul

Daca ti se intampla sa pierzi copilul intr-un parc sau intr-un hotel (sau oriunde), atunci apeleaza la oamenii din zona pentru a te ajuta sa-l cauti in preajma, oferindu-le semnalmentele. In cazul in care nu il gasesti dupa o prima cautare, mergi cat mai curand la autoritatile locale si raporteaza disparitia acestuia. De asemenea, poti sa te duci si la ambasada pentru a incerca sa ceri un ajutor suplimentar.

6. Uiti un obiect de valoare intr-un taxi

In cazul in care uiti un obiect de valoare intr-un taxi, camera video spre exemplu, in timp ce te afli intr-un oras mare si dezvoltat, cum ar fi Londra sau New-York, ai sanse destul de mari sa il gasesti, retelele de taxiuri din astfel de orase avand de regula un numar de telefon special pentru obiecte pierdute.

In alte locuri insa, sansele sunt mai mici sa reintri in posesia obiectului pierdut. Poti incerca sa suni la dispeceratul firmei de taxi la care ai apelat, dar fara sa iti faci mari sperante.

7. Iti pierzi cardul de credit

Daca ramai fara cardul de credit si deci fara bani (indiferent daca iti este furat sau il pierzi) intai si intai cauta un telefon (la receptia hotelului, spre exemplu) si suna la banca pentru a anunta disparitia cardului. Apoi, incearca sa iei legatura cu cineva de acasa pentru a-ti trimite ceva bani intr-un alt cont, daca nu ai de unde face rost (cel mai probabil banca nu iti va trimite un alt card in tara in care te afli).

8. Hotelul anuleaza rezervarea pe care o aveai

Intr-o astfel de situatie ar trebui intai sa te straduiesti sa fii calm, desi e greu, dar, daca tu reusesti sa iti tii firea, si cei din staff vor fi asa, si poate vei avea mai multe sanse sa capeti o camera. Uneori se intampla sa fie o problema foarte simpla la mijloc, cum ar fi scrierea gresita a numelui tau. Daca ai o confirmare printata, este indicat sa o arati de la inceput. Cata vreme tu ai confirmarea, hotelul ar trebui sa iti ofere cazare.

De asemenea, poti contacta pe cineva de la site-ul de pe care ai facut rezervarea (daca ai un contact). In cazul in care hotelul nu are nicio camera disponibila, intreaba daca exista o alta unitate hoteliera in preajma (a aceluiasi patron), unde sa poti fi cazat fara sa dai bani in plus.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#probleme calatorie, #situatii grave vacanta stranatate, #probleme concendiu straintate, #vacanta afara tarii probleme, #pierdut copil vacanta, #pierdut card concediu strainatate, #accident masina inchiriata vacanta , #calatorie
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
Roxana , cauta repede niste scuze ! repede ! repede ! repede !