Ziare.com

Descopera cu Ziare.com: Misterul "campiei cu borcane" din Laos

de Ana Ilie
Duminica, 06 Septembrie 2009, ora 18:01

   

Descopera cu Ziare.com: Misterul "campiei cu borcane" din Laos
Sute, mii de recipiente antice sculptate din piatra, unele cu capace din acelasi material, cu incriptii al caror sens s-a pierdut in negura secolelor, impanzesc o campie din Laos.

"Campia borcanelor" din laos este probabil cea mai enigmatica atractie turistica din Asia de sud-est- dar si cea mai "letala".

Campia cu pricina este situata in partea nord-estica a statului comunist, este relativ greu accesibila si, pe langa trecutul misterios, s-a confruntat, de curand, cu o perioada turbulenta care face ca minunile arheologice sa fie si capcane mortale pentru neavizati.

Zona, aflata in apropierea granitei cu Vietnamul, a ramas presarata cu proiectile neexplodate din timpul razboiului.Laos detine "recordul" de a fi cea mai bombardata tara din lume, cu toata ca nu a fost niciodata implicata oficial in razboiul din Vietnam.Cu toate ca "borcanele" au fost complet curatate de bombe, doar cateva zone sunt accesibile turistilor, intrucat riscul de a se indeparta de traseele curate este prea mare.Desi zona a fost deschisa turistilor de un deceniu, arheologii o cunosc si o studiaza de mult timp.Cu toate acestea, uriasele borcane de piatra presarate pe campie nu-si dezvaluie cu una cu doua misterele. Nimeni nu stie cu precizie cine le-a sculptat, ce varsta au borcanele si mai ales la ce servesc.Phonsovan, orasul cel mai apropiat de "campia borcanelor", este marturie a devastarii razboiului- si aceasta este noua capitala a regiunii, cea veche fiind abandonata pentru ca era prea serios avariata.Sunt trei locatii importante in care pot fi vazute grupuri spectaculoase de "borcane", insa acestea pot fi vazute practic in mai mult de 400 de locuri, imprastiate pe toata campia.Intr-una din locatiile unde se afla grupate mai multe borcane de piatra, la poalele unui deal, se afla aproximativ 130 de sculpturi, stand imprastiate printre campurile de grau, misterioase si tacute.Toate sunt negre, ca niste guri de tun tintind in toate directiile, unele pastrand inca "capacul" original.Fiecare borcan cantareste cateva tone si are cativa metri in lungime.
Capacele sunt sculptate, cateodata cu cate o figura umana.Nimeni nu stie cat de vechi sunt creatiile de piatra si nici ce civilizatie le-a creat- desi este limpede ca piatra din care sunt sculptate borcanele nu este locala si a fost transportata aici, la poalele dealului, in pofida greutatii considerabile.Nu se stie nimic nici despre cei care le-au sculptat si le-au folosit - in afara de faptul ca se presupune ca este vorba despre o civilizatie din epoca fierului.Aceste mistere, la fel ca si cel mai mare secret- la ce serveau misterioasele recipiente- inconjoara unul din cele mai importante situri arheologice preistorice din lume.Arheologii cred ca borcanele au fost folosite in urma cu 1500-2000 de ani.Arheologul francez Madelaine Colani, care a executat sapaturi in campia borcanelor in anii '30, a descoperit ca, desi majoritatea sculpturilor au fost jefuite, unele mai contineau inca unelte de fier si bronz si margele de sticla.Colani a dedus ca borcanele ar fi servit drept urne funerare, pastrand ramasitele incinerate ale decedatilor.Speculatiile arheologului au fost intarite de sapaturi recente, care ar fi dezvaluit ca in apropierea borcanelor se afla camere funerare subterane.O alta ipoteza "de lucru" ar fi ca borcanele serveau la pastrarea alimentelor sau ca reprezentau o solutie de pastrare a apei de ploaie pentru calatori.Fiind dispuse, impreuna cu cateva borcane aflate pe teritoriul Indiei si Thailandei, pe o linie imaginara dreapta, arheologii au mai speculat ca au fost pozitionate pentru a dservi o ruta comerciala.Legendele locale sustin insa ca pe aceste meleaguri traia o rasa de giganti. Un rege antic al lor, pe numele sau Khun Cheung, a dus o lupta indelungata si incununata de succes impotriva dusmanilor, si la sfarsit a creat borcanele pentru a depozita vin de orez, pentru a sarbatori victoria cum se cuvine.


Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2996 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu-i nici un mister...!

Acele recipiente sculptate si curios locate au fost un fel de 'floare la ureche', adica accesorii pe care le-au efectuat niste lucratori mai de mana a doua. Inscriptiile si simbolurile de pe ele se refera pe de o parte la utilitatea aparte a fiecarui vas,iar pe de alta, la diferite coordonate..., sau 'reguli'...
Detaliile nu mai au valoare practica, dar raman interesante pentru cercetatorii meticulosi. Importanta ramane doar prezenta lor ca ansamblu, fiindca atesta veridicitatea celor scrise in Biblie.

Majoritatea legendelor din mitologia antică, desi au imbrăcat pe parcurs diferite ‘haine’, s-au dovedit a fi legate de fapte reale, prezentand adevărul gol-golut!
O legendă general raspandită la greci, la romani, la mai toate popoarele antice, si regasită ulterior si la evrei, se refera la “fiii lui Dumnezeu" (zeii) care au mers la Dumnezeu (nu toti) si au cerut permisiunea de-a reforma ei rasa umana cufundată tot mai mult in păcat. Ei au inceput sa povătuiască si să judece pe oameni. Tot ei au dăruit omenirii si diverse indeletniciri, metode si tehnologii avansate…
‘Zeii’ acestia insă, venind pe pămant in trup uman si locuind printre oameni, n-au rezistat prea mult timp tentatiei de-a se casatori cu fetele oamenilor, combinatii care au dus la aparitia semi-zeilor, oameni cu renume-n lume, majoritatea uriasi, viteji, buni tehnologi si manuitori de unelte si arme, etc.

Pretutindeni unde apare in VT expresia “fiii lui Dumnezeu", se fac referiri la fiinte angelice. Ingerii sunt numiti “fiii lui Dumnezeu" pentru că sunt creaturi directe ale lui Dumnezeu.
La Iov 1:6 citim: “Fiii lui Dumnezeu au venit intr-o zi de s-au infătisat inaintea Domnului. Si a venit si Satana in mijlocul lor."
Satana face si el parte tot din categoria fiilor lui Dumnezeu. (NT - Credinciosii sunt numiti “copii ai lui Dumnezeu")

 

Cateva explicatii (1a)

Ce s-a intamplat de fapt?!
Unii fii ai lui Dumnezeu, după ce au venit pe pămant, au coabitat cu fetele oamenilor. (v. Gen. 6:1-4)
Rezultatul:
“Domnul a văzut că răutatea omului era mare pe pămant si că toate intocmirile gandurilor din inima lui erau indreptate in fiecare zi numai spre rău. (Gen. 6:5)
Cum s-a ajuns la această stare?!
La rautatea obisnuită a oamenilor vremii s-au adăugat catastrofal cele două mari nenorociri… :
Prima a fost că fiii lui Dumnezeu si-au “părăsit locuinta", s-au combinat cu fetele oamenilor, si au contaminat masiv rasa umană. Satana, folosindu-se de ei, a cautat a contamina intreaga rasa umana, pentru a zadarnicii planul lui Dumnezeu privind intruparea lui Mesia…
A doua a fost că tot fiii lui Dumnezeu, pusi ca judecători ai oamenilor, si-au “pierdut vrednicia" si au fost corupti in masă – n-au mai judecat cu dreptate pe pămant, n-au aplicat justitia divină, scop pentru care fuseseră desemnati…

Cateva explicatii (1b)

Haideti să citim cu atentie Psalmul 82:
“Dumnezeu stă in adunarea lui Dumnezeu; El judecă in mijlocul dumnezeilor.
2-'Pană cand veti judeca stramb, si veti căuta la fata celor răi? -
3 Faceti dreptate celui slab si orfanului, dati dreptate nenorocitului si săracului,
4 Scapati pe cel nevoias si lipsit, izbăviti-i din mana celor răi.'
5 Dar ei nu vor să stie de nimic, nu pricep-nimic, ci umblă in intuneric; de aceea se clatină toate temeliile pămantului.
6 Eu am zis: 'Sunteti dumnezei, toti sunteti fii ai Celui Prea Inalt.
7 INSĂ VEŢI MURI CA NISTE OAMENI, veti cădea ca un domnitor oarecare.' -
8 Scoală-Te, Dumnezeule, si judecă pămantul! căci toate neamurile sunt ale Tale."

Din cauza răutătii din inima omului si a degenerării societătii, Dumnezeu a hotărat să steargă omenirea de pe fata pămantului, si a scăpat numai pe Noe si familia lui.
2 Petru 2:4-5: “Caci dacă n-a crutat Dumnezeu pe ingerii care au păcătuit, ci i-a aruncat in Adanc, unde stau inconjurati de intuneric, legati cu lanturi si păstrati pentru judecată;
dacă n-a crutat El lumea veche, ci a scăpat pe Noe…" (v. si celelalte versete, p. la sf. de capitol)
Acesti ingeri care au colaborat pentru o vreme cu Satana sunt legati in lanturi, pe cand cei care slujesc direct lui Satana sunt liberi, actionează printre oameni si pot sa ne ispitească.

Cateva explicatii (2a)

La Iuda 1:6-7 citim: “El a păstrat pentru judecata zilei celei mari, pusi in lanturi vesnice, in intuneric, pe ingerii care nu si-au păstrat vrednicia, ci si-au părăsit locuinta.
Tot asa, Sodoma si Gomora si cetătile dimprejurul lor, care se dăduseră ca si ele la curvie si au poftit după trupul altuia, ne stau inainte ca o pildă, suferind pedeapsa unui foc vesnic."
Ca si cei din Sodoma, acei ingeri si-au părăsit locuinta si au poftit după trupul altuia. Pe de alta parte, ei fiind pusi capetenii si judecători pe pămant, au esuat in a aplica justitia divină si a face dreptate: si-au pierdut vrednicia. Drept pedeapsă, la potop, au murit si ei, “ca niste oameni".

Cateva explicatii (2b)

La 1 Petru 3:18-20 citim:
“Hristos, de asemenea, a suferit odată pentru păcate, El, Cel neprihanit, pentru cei nelegiuiti, ca să ne aducă la Dumnezeu. El a fost omorat in trup, dar a fost inviat in duh, in care S-a dus să propovaduiască duhurilor din inchisoare, care fuseseră răzvratite odinioară, cand indelunga răbdare a lui Dumnezeu era in asteptare, in zilele lui Noe, cand se făcea corabia, in care au fost scăpate prin apă un mic număr de suflete, si anume opt."

Cine sunt acele duhuri răzvratite din vremea lui Noe, care sunt incarcerate in Adanc?
Nu sunt altceva decat duhurile acelor ingeri căzuti, care au tot sperat ca Satana va invinge cumva, in decursul veacurilor, si-i va scoate din inchisoare.
Cand Satana a aflat că sămanta femeii “ii va zdrobi capul", el a căutat a denatura acea sămantă prin contaminarea intregii omenirii, dar o familie a scapat…
Cand Satana a aflat că Mesia va fi un urmas al lui David, el a căutat să distrugă pe toti descendentii acestuia, dar o persoană a scăpat…
Cand Satana a aflat ca Isus s-a născut, el a căutat să-L omoare, ucigand pe toti baietii din zonă, de aceeasi varstă, dar Dumnezeu i-a dejucat si această tentativă …(au mai fost si altele…)

Ingerii căzuti, cei inlăntuiti, au tot sperat in izbanda Satanei…
Domnul Isus Hristos, după ce a invins ***, S-a dus triumfător si-n acest loc din Adanc, din “inima pămantului", in acel loc de chin al acelor duhuri, si le-a proclamat, după cum s-a mai afirmat, ca El a iesit invingător, si că soarta lor este de acum pecetluită.
Dumnezeu dăduse acelor ingeri posibilitatea de-a transforma omenirea, dar ei n-au fost in stare, pentru c-au cazut in ispite. Si Domnul Isus Hristos a fost ispitit ca nimeni altul, dar a iesit biruitor si-a infrant puterile celui rău iar prin vrednicia Lui noi suntem acum mantuiti.

Cateva explicatii (3a)

Este "inima pămantului" tot una cu "locuinta mortilor"?
Locuint mortilor este doar o părticică din acea "inimă", iar duhurile acelor ingeri căzuti se află actualmente intr-un separeu al ei.
Pe langă si alte lumi spirituale, in acea “inimă" se află si lumi materiale.

Spiritele 'libere' pot avea un trup "propriu", sau unele doar imprumută, prin posedare?
Majoritatea folosesc ‘suporturi’ pămintene, sau imită la exterior (ca imagine) lumea percepută de noi. Ca să distingi trupurile ‘proprii’ de cele ‘imprumutate’ sau ‘imitate’, trebuie să te uiti la ele ‘cu alti ochi’!

Copiii lui Dumnezeu, avand ca Paraclet pe Duhul Sfant, n-au a se teme de astfel de spirite, cată vreme nu-si propun să-si incerce puterile ori să se 'joace' cu ele, sau să le bestelească ori batjocorească… Din astfel de situatii, se iese cu ‘ciufuleală’.

Cateva precizari (4a), poate utile unora...

Cand vorbim despre “spiritele condamnate", sau “ingerii cazuti", fiind mai multe categorii, trebuie să specificăm la care din ele ne referim!

Si “ingerii buni", si “dracii" pot avea aceeasi infătisare - nu după aparente ii deosebim!

Cand persoane in viată discută cu mortii, imaginile trupurilor mortilor chemati nu-s decat imitatii create ad-hoc de ingerii lui Satana.(inselătorie ‘curată’, “coane Fănică"…)


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor