Cheile Turzii - un cuib de vis si viata (Galerie foto)

Sambata, 16 Mai 2009, ora 11:32
15664 citiri
Cheile Turzii - un cuib de vis si viata (Galerie foto)

Trage aer in piept! Simti? E murdar, imbacsit. Priveste in jurul tau! Gri, praf, aglomeratie, gunoi. Daca te-ai saturat de asa "splendoare", fugi la munte!

Nu e scump si nu-ti trebuie pasaport. E in Romania: in Cheile Turzii, iar luna mai e cea mai potrivita pentru o expeditie de vis prin defileul facut de Hasdate, un afluent al Ariesului.

Iata si cateva indicatii pretioase pentru a ajunge la destinatie: Cum vii de la Cluj spre Bucuresti, iesi din Turda pe drumul spre Campeni si, la 14 kilometri de oras, gasesti defileul cu pricina.

Prima parte a drumului e un DN, asa ca e usor de parcurs. Apoi, la iesirea din comuna Mihai Viteazu, o iei la dreapta, drumul e tot asfaltat, spre satul Cheia (exista si indicator spre Cheile Turzii).

Doar ultimul kilometru e ceva mai greu de suportat pentru masini. Pentru cei care-si pretuiesc autoturismul si nu se supara sa-si puna picioarele in miscare, masina se poate lasa la terminarea asfaltului, in varf de deal. Daca nu, se poate ajunge cu ea pana in parcarea de la cabana Cheile Turzii, chiar la poalele celor doi colosi de stanca din masivul Trascau.

Aici, la cabana, gasesti o harta exhaustiva a rezervatiei naturale Cheile Turzii.

Primul traseu, circuitul crestelor pe punct rosu, e si cel mai spectaculos.

Asa ca o iei frumos pe langa cabana si patrunzi in defileu, pe o poteca taiata in stanca. Treci de primul pod, de un verde mai intens ca al copacilor din jur, si dai cu ochii de un om, cu aspect de padurar, care salasluieste intr-o baraca si-ti cere 3 lei, taxa de rezervatie. Tot el tine loc si de ghid montan, domol si apasat iti explica fiecare coltisor al parcului natural si fiecare varianta de traseu.

Prin spatele cabanutei lui, pornesti la urcat prin padure.

Tot drumul pana sus te urmareste obsesiv cantecul unui cuc care isi cauta perechea si bazaitul uriasilor bondari colorati si nauci, care ti se agata in par si aterizeaza fortat pe florile de mai.

Atentie unde pui piciorul sa nu ranesti vreo soparlita care se lafaie intr-un crampei de soare pe care l-a surprins pe cararea din padure. Dintre firele de iarba se itesc firavii irisi salbatici.

Pe ultima parte a urcusului, aproape de creasta, cararea iese din padure si te plimba printre arbusti salbatici si printre flori care inalta capul spre cer.

Creasta stanga a Cheilor Turzii, pe care tocmai ne-am catarat, ofera doua privelisti de vis. In primul rand, poti sa admiri panorama asupra locului de unde vii - satul Cheia si drumul serpuit pe care s-a chinuit sa inainteze masina si care se pierde la poalele masivului.

Dar acest peisaj nici nu se compara cu maretia spectacolului oferit de stancile din defileu, golase si prapastioase. Privindu-le de la inaltime, ca de la egal la egal, parca si-au mai pierdut din semetie, dar raman la fel de salbatice.

E incredibil cum un firav rausor precum Hasdate a reusit sa sparga drum printre aceste stanci impunatoare.

Lasam in spate aceasta splendoare montana si cararea intra iar in padure, luand-o incet spre vale. Mare atentie unde pasesti - pietrele o iau la vale cand le atingi, iar crengile firave ale copacilor tineri nu rezista daca te agati de ele. Coborarea e mult mai dificila decat urcusul, fiecare muschi trepideaza de incordare.

Daca esti ca mine, mai putin obisnuit cu muntele, si drumetia de pana acum ti-a fost de ajuns, poti devia de la traseul initial ca sa te intorci la cabana prin defileu. O poteca la inceput mai ingusta, apoi mai lata, se intinde de-a lungul defileului.

Nici nu iti dai seama cand parcurgi cei doi kilometri pe cararea de la baza stancilor, care te poarta de pe un mal pe altul, traversand cateva poduri suspendate deasupra Vaii Hasdate. Al treilea pod, "Mijlocul Cheii", e un loc ametitor. Cei doi versanti se inalta spre cer si-ti taie respiratia si semnalul la mobil.

Jos se zbenguie veseli niste pesti in apa de nici jumatate de metru, rece ca gheata indiferent de anotimp.

De aici stancile par si mai infricosatoare.

Prin defileu nu faci mai mult de 30-40 de minute, la pas, inapoi pana la cabana, mereu cascand ochii in sus, la stancile imense, de ramai cu dureri de gat.

Acum revenind la chestii mai practice: Daca vreti sa va cazati prin zona, cele mai apropiate pensiuni sunt in comunele Mihai Viteazu si Moldovenesti, aflate la cativa kilometri de defileu. Pentru amatorii noptilor la cort, puteti campa chiar la cabana Cheile Turzii, la intrarea in defileu.

Fotoreportaj de Bogdana Boga

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#Cheile Turzii , #camping europa