Croatia, mai scumpa decat Spania

Luni, 28 Iulie 2008, ora 10:12
4150 citiri
Croatia, mai scumpa decat Spania

Croatia este una din cele mai cautate destinatii ale turistilor europeni, dar si una din cele mai scumpe din Europa. Un teren pe coasta croata declaseaza la pret unul de pe litoralul spaniol.

Cu toate ca are doar 4,4 milioane de locuitori, Croatia este vizitata in fiecare an de 11 milioane de turisti. Aproape o treime din PIB-ul Croatiei, reprezentand circa 7 milioane de euro, se datoreaza turismului.

Cei mai multi turisti care vin in Croatia provin in special din Germania, Italia si Austria, la care se adauga traditionalii "frati rasariteni" din Cehia, Slovacia, Ungaria si Slovenia. Strainii reprezinta mai mult de 90% din turistii de pe litoral. Croatii care au bani prefera Spania, Grecia si Turcia in timpul verii, Slovenia si Austria pentru vacanta de iarna, informeaza Romania Libera.

O tara relativ mica, avand o suprafata de 56.542 km2, Croatia are peste 1.000 km de litoral, mai mult de 1.000 de insule, cu relief variat si cu monumente istorice mergand din vremurile de demult ale ilirilor si romanilor, pana la arhitectura neobaroca a Imperiului Austro-Ungar.

Destinatiile cele mai cautate de turisti sunt: Dubrovnik, insula Hvar si orasul Opatia din nord.

Dubrovnik a fost restaurat complet si a devenit una dintre cele mai scumpe destinatii din Europa. Spatiul costa acolo 8.000 euro metrul patrat si, practic, nimic nu ramane nevandut.

Dupa Dubrovnik, a doua destinatie, pe cat de populara pe atat de scumpa, este insula Hvar. Aceasta e considerata printre cele mai frumoase 10 insule ale planetei, unde, pe deasupra, se mai si face un vin foarte apreciat.

Opatia, un orasel din nord, pe langa Rijeka, este, de asemenea, foarte cautat. Un oras care era deja o destinatie turistica in timpul Imperiului Austro-Ungar si care are un mare numar de vile si hoteluri de epoca.

Deviza turismului croat este "Mediterana, asa cum era odata". E un concept publicitar si o filosofie care se bazeaza pe promisiunea autenticitatii.

In virtutea acestei filosofii a autenticitatii, guvernul croat cauta sa nu repete greselile altora. Dupa excesele privatizarii, cand foarte multi s-au imbogatit intr-un timp-record, constructiile pe litoral sunt astazi sever limitate si reglementate, pentru a evita ororile arhitecturale cum sunt cele care care au uratit, aparent definitiv, litoralul spaniol.

Croatia nu este o destinatie ieftina. Terenul pe coasta croata costa mai mult decat pe coasta spaniola. Strainii nu pot inca sa cumpere in mod liber si trebuie pentru asta sa faca recurs la diferite contorsiuni legale. Abia din februarie 2009 va putea orice cetatean din UE sa devina in mod legal proprietar in Croatia... cu conditia sa il tina buzunarele, desigur.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Rezultat uimitor în derby-ul românilor din Spania. Ce-au făcut Ianis Hagi și Horațiu Moldovan
Rezultat uimitor în derby-ul românilor din Spania. Ce-au făcut Ianis Hagi și Horațiu Moldovan
Echipa spaniolă Alaves a învins duminică seara, pe teren propriu, scor 2-0, gruparea Atletico Madrid, în etapa a 32-a din La Liga. Istoria partidei de pe Mendizorroza s-a scris în minutul...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#croatia, #turism, #Spania , #camping europa