Localitatile turistice care isi doresc sa fie numite statiuni de interes national sau local au de indeplinit conditii mai simple decat cele care se aplicau pana in prezent.
Potrivit proiectului, statiunile de interes national vor avea cel putin 500 de locuri de cazare, iar cele de interes local minim 100, la aceasta categorie nefiind incluse si campingurile, informeaza Monitorul de Cluj, in editia online.
"Noile criterii de atestare a statiunilor turistice sunt mai permisive, in sensul ca o parte a acestora sunt obligatorii, iar o parte facultative si punctate. Proiectul de HG privind aprobarea normelor si criteriilor de atestare a statiunilor turistice este transmis Executivului pentru indeplinirea procedurii de includere pe lista sedintei de Guvern", a declarat secretarul de stat in MIMMCTPL, Lucia Morariu.
Statiunile vor fi calificate daca vor indeplini toate cele 19 criterii obligatorii de atestare si o parte dintre cele 15 suplimentare.
Obligatorii sunt si o parte din criteriile suplimentare, astfel incat statiunile de interes national sa adune minim 135 de puncte, iar cele de interes local minim 90 de puncte.
Printre criteriile obligatorii se numara existenta canalizarii, a energiei electrice si a apei curente.
De asemenea, sunt necesare drumuri rutiere modernizate, transport in comun intre statiunea turistica si gara sau autogara care o deserveste, asistenta medicala si mijloc de transport pentru urgente medicale, respectiv punct de prim ajutor si mijloc de transport pentru urgente medicale si amplasarea intr-un cadru natural fara factori poluanti.
Totodata, pentru a-si putea pastra statutul de statiune de interes national sau local, localitatile de pe litoral trebuie sa dispuna de plaja amenajata, posturi de salvare si puncte de prim ajutor.
In ceea ce priveste statiunile din zona montana, acestea trebuie sa dispuna de servicii de salvare montana.
Printre criteriile suplimentare de atestare a statiunilor turistice se numara amenajari pentru practicarea sporturilor, parcuri, sali de spectacole cu o capacitate egala cu minim 40% din numarul locurilor de cazare existente in statiune si centru national de informare si promovare turistica, cu personal permanent care sa deserveasca exclusiv centrul.
Proiectul prevede ca veniturile obtinute din taxa hoteliera sunt destinate dezvoltarii turismului pe plan local si promovarii acestuia, precum si finantarii proiectelor de reabilitare a infrastructurii turistice, in conformitate cu legislatia in vigoare.