Descopera cu Ziare.com: 10 minuni naturale

Luni, 05 Aprilie 2010, ora 18:16
6618 citiri
Descopera cu Ziare.com: 10 minuni naturale

Lumea e plina de minuni: arhitecturale, antice, naturale.

Acestea din urma sunt, probabil, cele mai spectaculoase din toate, intrucat demonstreaza frumsuetea, si, in acelasi timp, maretia fortelor care au sculptat planeta noastra.

Minunile geologice sunt nenumarate, insa Odee, specializat in clasamente de tot felul, a ales doar 10 locuri pentru un clasament al celor mai uimitoare formatiuni naturale de pe pamant.

10. Colinele de ciocolata, Filipine

Compusa din 1.268 de coline perfect modelate, de aceeasi marime, dispuse pe o spurafata de 50 de kilometri patrati, aceasta formatiune geologica inedita, numita Colinele de ciocolata, se afla in Bohol, Filipine.

Sunt mai multe ipoteze cu privire la formatiunea ciudata, de la erodarea naturala a calcarului, la vulcanii sub-oceanici, ridicarea fundului marii sau ramasitele unui antic vulcan, care s-a autodistrus, aruncand bolovani peste care s-a acumulat calcar.

9. Wave Rock, Australia

Wave Rock (Piatra valului) este o formatiune naturala din vestul Australiei, care si-a primit numele pentru ca seamana perfect cu un val oceanic. Formatiunea ocupa cateva hectare, insa partea "valurita" are 15 metri in inaltime si 110 in lungime.

8. Poarta Iadului, Uzbekistan

Numit de localnici Poarta Iadului, acest loc din Uzbekistan este situat in apropierea orasului Darvaz. Cand geologii faceau prospectiuni, cautand gaze naturale, au gasit o caverna subterana atat de mare incat nu i-au putut da de fund. Nimeni nu a indraznit sa coboare acolo intrucat era plina cu gaze naturale, asa ca, de teama ca gazele otravitoare vor scapa de acolo, s-au decis sa-i dea foc. De 35 de ani, caverna arde intr-una gaze naturale pretioase.

7. Pasarela Gigantilor, Irlanda

O zona care cuprinde peste 40.000 de coloane de bazalt unite intre ele, rezultat al unie vechi eruptii vulcanice, a primit numele de Pasarela Gigantilor. Se afla pe coasta nord-estica a Iralndei de Nord si ceea ce o face unica este forma perfect hexagonala a coloanelor din care e compusa - desi unele au si sase sau patru laturi. Cele mai inalte coloane au 12 metri, iar lava solidificata are si o grosime de 28 de metri pe alocuri.

6. Pestera lacului albastru, Brazilia

Regiunea braziliana Mato Grosso do Sul region are mai multe lacuri subterane speclaculoase: Gruta do Lago Azul, Gruta do Mimoso, Aquario Natural. Cel mai faimos este Gruta do Lago Azul (Pestera lacului albastru), cu un interior format din stalactite, stalagmite si un urias lac albastru.

5. Ochiul Saharei, Mauritania

Aceasta formatiune spectaculoasa din Mauritania, in sud-vestul desertului Sahara, este vizivbila din spatiu. Daca initial s-a crezut ca este rezultatul impactului unui meteorit, oamenii de stiinta au descoperit intre timp ca simpla eroziue naturala a produs aceasta spectaculoasa forma de relief.

4. Pestera cristalelor uriase, Mexic

Aflata intr-o mina adanca din sudul Mexicului, pestera cristalelor uriase contine exact ce-i spune numele: cristale uriase, translucide.

3. Great Blue Hole, Belize

Great Blue Hole (marea groapa albastra) face parte din sistemul de recifi din apele de coasta ale Belize City. Este o groapa perfect circulara, cu diametrul de aproximativ 400 de metri - constituie unul din cele mai spectaculoase locuri pentru cei care practica scufundarile. In interiorul gropii, adanca de 145 de metri, apa are o extraordinara culoare albastra.

2. Antelope Canyon, Arizona, SUA

Cel mai vizitat canion din sud-vestul americii este Antelope Canyon, in Arizona. Acesta include doua parti separate, numite Upper Antelope Canyon, sau "The Crack" (crapatura) si Lower Antelope Canyon, sau "The Corkscrew" (tirbusonul).

1. Valul, intre Arizona si Utah, SUA

Valul, o formatiune extraordinara ca si forma, aflata intre statele americane Arizona si Utah, este format din dune de nisip vechi de 190 de milioane de ani, care s-au transformat in piatra.

A.I.

Quarterly Report - Editia 4

Rareș Hopincă avertizează că Sectorul 2 suferă prejudicii de milioane de euro din cauza conflictului dintre primarul de sector Radu Mihaiu și Nicușor Dan
Rareș Hopincă avertizează că Sectorul 2 suferă prejudicii de milioane de euro din cauza conflictului dintre primarul de sector Radu Mihaiu și Nicușor Dan
Candidatul PSD-PNL la Primăria Sectorului 2, Rareș Hopincă, îl acuză marți, 28 mai, pe Nicușor Dan că va distruge lucrările făcute în campania electorală de Radu Mihaiu pe strada...
Nicolae Ciucă, cupris de febra campaniei electorale: „Nicolae Robu este cel mai bun candidat pentru primăria Timişoarei” FOTO/VIDEO
Nicolae Ciucă, cupris de febra campaniei electorale: „Nicolae Robu este cel mai bun candidat pentru primăria Timişoarei” FOTO/VIDEO
Nicolae Ciucă, președintele PNL a afirmat că Nicolae Robu este cel mai bun candidat pentru primăria Timişoarei și că acest lucru este demonstrat de faptele și rezultatele sale. Liderul...