Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ghidul global al bacsisului

Miercuri, 19 Noiembrie 2008, ora 15:53
1752 citiri
Ghidul global al bacsisului

Daca iei un taxi in America de Sud, rotunjesti suma de pe aparatul de taxat pana la urmatorul dolar si e suficient. Daca te afli intr-un oras african, cum ar fi Cape Town sau Nairobi, trebuie sa lasi un bacsis de 10% din suma.

In India nu e nevoie deloc de bacsis. "Eticheta bacsisului ii nedumereste si pe cei mai experimentati calatori", explica pentru Forbes Misty Ewing, director de relatii publice la Virtuoso, o retea de calatorii de lux care are consultanti si operatori in mai mult de 70 de tari.

"Toata lumea are o interpretare diferita a ceea ce este acceptabil si este de asteptat de la tine in ceea ce priveste bacsisul. Prea mult sau prea putin poate ofensa", spune ea.

La un hotel de lux din Japonia, spre exemplu, daca lasi bacsis angajatilor, vei fi considerat un bogatas care se faleste cu banii lui. Insa daca la un restaurant din Statele Unite nu lasi bacsis nu vei fi binevenit acolo a doua oara.

"In cele mai multe locuri din lume, este mai bine sa dai totusi ceva, asa ca, daca ai indoieli, lasa un bacsis", spune Erica Duecy, editor specializat in restaurante si hoteluri la publicatiile de calatorie ale companiei Fodor.

In majoritatea tarilor din Europa, servirea este inclusa in pretul mesei la restaurant. Este firesc sa se adauge inca 5-10% la nota de plata. Daca nu este inclus serviciul, se adauga 15% la nota de plata.

Pentru taxiuri, se lasa in general 10%, iar pentru portarii de la hotel, 2 dolari de geanta.

In Asia, situatia difera aproape de la tara la tara. In Japonia, bacsisul este o insulta in orice situatie; in China, se asteapta 3% in restaurante, iar in Hong Kong aceasta suma se ridica la 10-15%.

In Statele Unite, standardul inseamna 15% din factura de la restaurant, dar suma se poate ridica in cazul unui restaurant de lux.

Pentru taxiurile din New York sau Chicago, bacsisul trebuie sa fie 15%, insa in orasele mai mici suma se rotunjeste la urmatorul dolar.

Maria Ionescu

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#bacsis, #restaurant, #taximetrist, #ghid turistic , #camping europa