Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Mediterana vazuta prin ochii Marsiliei (Galerie foto)

Sambata, 11 Octombrie 2008, ora 14:43
3585 citiri
Mediterana vazuta prin ochii Marsiliei (Galerie foto)
Foto Ziare.com

Marsilia iubeste soarele si nici soarele nu ramane rece la amorul a la provencale, pentru ca in acest oras nu ploua decat 39 de zile pe an. O spun, bronzate, statisticile.

S-a nascut cand au debarcat marinarii greci pe tarmul ei, in secolul VII i.Hr. Si le pastreaza marmura.

Este cel mai mare port al Frantei si al doilea oras al tarii. Si ii prieste.

Locuitorii care glumesc in spiritul locului spun "Adio" in loc de "Bun venit".

Acum o luna, s-a luptat cu Bordeaux, Lyon si Toulouse pentru titlul de capitala culturala europeana a anului 2013. Si a castigat.

Albastrul Mediteranei din Vechiul Port al Marsiliei este de cerneala, briza miroase a Africa si a Spania, oriunde te-ai intoarce. Doar langa farfuria cu bouillabaisse miroase a peste.

Bouillabaisse, felul de mancare traditional prin partile Marsiliei, este recomandat celor care iubesc pestele si orice cu peste. Bouillabaisse are si supa de peste, si file, si stridii, si usturoi, si mustar.

Felurile de bouillabaisse sunt, evident, mai multe: a pescarului, a casei, "adevarata bouillabaisse", de la mai putin de 20 de euro pana la 100 si ceva de euro.

Marsilia este capitala regiunii Provence-Alpes-Cote d'Azur, iar cel mai faimos si frumos vecin al ei este Marea Mediterana care o deschide spre vest.

Este cel mai vechi oras al Frantei si unul dintre cele mai vechi din Europa. Orasul s-a construit treptat in jurul portului grecesc devenit astazi, simplu, "Vieux Port", portul vechi, unul dintre cele patru ale orasului.

Oras-port in toate sensurile cuvantului, Marsilia i-a primit pe toti, in toate timpurile, pe durate mai mici si mai mari: de la italieni, rusi sau armeni, pana la algerieni, evrei si indieni.

Un sfert din populatia Marsiliei sunt musulmanii. Si asta se simte peste tot: chelnerul se misca in reluare si se mira cum de ii sugerezi zambind ca te-ai cam grabi; motociclistul usor ranit de o acrosare in intersectie face imediat o sedinta de cartier, cu inspectarea motorului si imprietenirea fortata cu soferul.

Cine ajunge la Marsilia cu trenul are sansa sa vada Gara Saint Charles a carei scara, ridicata in 1925, este monument istoric. O prima constructie a garii a fost data in folosinta in 1848.

In portul vechi din Marsilia functioneaza cea mai scurta linie maritima din lume, de 206 metri, care leaga cheiurile printr-un ferry boat gratuit. Plecarile - punctele terminus - sunt Place des Huiles, in apropierea Teatrului National, si primaria.

Marsilia este dominata, de pe o colina de vreo 140 de metri, de catedrala Notre Dame de la Garde, construita in 1870. La ea se poate ajunge sau cu trenuletul de agrement, cateva zeci de euro, pentru ca face si tur de oras, sau pe jos, din vechiul port - circa 45 de minute.

Drumul serpuieste prin cartiere linistite, iar vederea asupra orasului, portului si Mediteranei rasplateste urcusul.

Pentru cine nu mai are rabdare sau pentru cine vrea sa revada marea prin ochii Marsiliei, galeria foto de mai jos isi propune sa fie generoasa.

Elicea uriașă amplasată pe legendarul cabaret Moulin Rouge s-a prăbușit. Fațada a fost avariată, dar nu sunt victime VIDEO
Elicea uriașă amplasată pe legendarul cabaret Moulin Rouge s-a prăbușit. Fațada a fost avariată, dar nu sunt victime VIDEO
Elicea amplasată pe legendarul cabaret Moulin Rouge, situat în cartierul Pigalle din Paris, s-a desprins şi a căzut în noaptea de miercuri 24 spre joi 25 aprilie, între orele 2.00 şi 3.00,...
Vacanță de 1 Mai și Paște, pe litoralul românesc sau în Bulgaria și Grecia. Unde e mai avantajos și unde e vremea mai bună
Vacanță de 1 Mai și Paște, pe litoralul românesc sau în Bulgaria și Grecia. Unde e mai avantajos și unde e vremea mai bună
Vacanţa de 1 Mai şi de Paşte va fi mai lungă anul acesta, având în vedere că cere două sărbători vor fi una după alta. Așa că mulți și-au legat liberele și profită pentru a avea un...
#Franta, #Marsilia, #vacanta, #Mediterana , #camping europa