Cei care vor sa isi aminteasca de mirosul cozonacului proaspat scos din cuptor, de aroma vinului fiert sau de tihna ulitelor satului nu vor merge de Craciun in Austria la schi, ci intr-un sat romanesc.
Destinatiile preferate de romani in perioada Sarbatorilor de iarna raman si in acest an statiunile montane, in special cele de pe Valea Prahovei, urmate de statiunile balneo-climaterice, dar si de turismul rural, care a inceput sa fie vandut si prin agentiile de turism, potrivit ANAT.
In pensiunile agroturistice, turistilor li se ofera masa preparata din produse naturale, preponderent din gospodaria proprie sau de la producatori autorizati de pe plan local, iar gazdele se ocupa direct de primirea turistilor si de programul acestora pe tot parcursul sejurului pe care il petrec la pensiune.
In cadrul pensiunilor agroturistice se desfasoara cel putin o activitate legata de agricultura, cresterea animalelor, cultivarea a diferite tipuri de plante, livezi de pomi fructiferi sau se desfasoara o activitate mestesugareasca, cu un atelier de lucru din care rezulta diferite articole de artizanat.
Craciunul in Bucovina
Ofertele turistice pentru diferitele sate romanesti sunt mai mult decat tentante. Astfel, potrivit site-ului www.vacantelatara.ro o vacanta in satele bucovinene se ridica la 200 de lei pe zi de persoana in perioada Craciunului, la o pensiune de trei margarete.
Programul special de Craciun de care se pot bucura turistii incepe cu ziua de 24 decembrie, Ajunul Craciunului cu colinde in jurul pomului de Craciun si cina festiva de Ajun cu 12 feluri de mancare de post: salata de bob, bors de sfecla rosie cu "urechiuse", sarmale cu hribi, placinte cu varza -varzari- si grau fiert cu miere si nuci.
A doua zi se merge la slujba de Craciun la biserica din sat sau la manastirile din zona. La dejunul festiv de Craciun cu feluri de mancare din carne de porc: aperitive, sarmale, carnat si altele, iar la desert: tort de nuca, prajituri de casa, cozonac. Si in aceasta zi colindatorii vor bate la usa.
Pe 26 decembrie in program apare o plimbare cu sania trasa de cai pe drumul forestier ce duce spre Iezer. In aceasta zi se face friptura la gratar si vin fiert. Tot acum, turistii vor putea admira costume tradutionale si dansuri din Bucovina. De Sfantul Stefan, programul este liber, dar se ofera un dejun festiv.
Toate aceste servicii sunt incluse in tariful de 200 de lei, iar la acestea se mai pot adauga si servicii optionale ca Pomana Porcului.
Aceasta oferta este valabila pentru locatiile: Ciocanesti, Sadova, Pojorata, Vama, Vatra Moldovitei, Manastirea Humorului, Ilisesti, Cacica, Solca. Pentru pensiunile de doua margarete, o noapte costa 150 de lei de persoana.
Revelionul in Bucovina
Revelionul in Bucovina poate fi petrecut in Tara Dornelor, Pojorata, Sadova, Vama, Manastirea Humorului, Cacica, Solca, Ilisesti la pensiuni de doua, trei sau patru margarete.
Serviciile turistice incluse in pret sunt: cazare, demipensiune, plimbari cu sanii trase de cai, ATV, obiceiuri de Anul Nou, foc de tabara,"pomana porcului", masa festiva de Revelion, schi, patinaj la Vatra Dornei, Festivalul Obiceiurilor de Iarna, la Vatra Dornei, "Porniti Plugul Feti -Frumosi" pe 28 decembrie 2008.
Pentru a face o rezervare aici trebuie sa platiti un avans de 50 la suta, tariful fiind de 180 de lei de persoana, pe zi, iar copiii intre 7 si 12 ani au 50 la suta reducere pentru mese.